Koululinkki

Alavuden yläkoululaiset muistuttavat, että koiran kouluttaminen on erityisen tärkeää, ilmastonmuutos todellista ja ennakkoluulojen perusteella tuomitseminen väärin

Koiraa karvoihin katsominen

Mitä sinulle tulee mieleen, jos ajattelet rottweileria tai pitbullia? Tuleeko mieleesi uskollinen kumppani, vai vaarallinen petokoira? Asiasta ollaan montaa mieltä, ja ihmisten mielipiteet perustuvat usein omiin kokemuksiin.

Omasta mielestäni koiran rotu ei vaikuta sen vihaisuuteen, vaikka monet niin ajattelevatkin. Monissa paikoissa jotkin koirarodut ovat kiellettyjä, sillä pelätään, että ne ovat aggressiivisempia kuin muut, ja hyökkäävät helpommin. Mutta tutkimus, joka tehtiin Bristolin eläintieteellisessä yliopistossa osoitti, ettei koiran rotu juurikaan vaikuta.

Koiran tekee aggressiiviseksi huono koulutus, sosiaalistaminen ja hoito. Monet koirat, jotka leimataan vaarallisiksi, tarvitsevat tavallista tiukempaa koulutusta. Valitettavasti jotkut eivät ota tätä huomioon koiraa hankkiessaan, sillä maineestaan huolimatta, useat “vaaralliset" koirarodut ovat erittäin suosittuja. Huonoissa käsissä koira saa helposti käytösongelmia.

Tähän ongelmaan on kuitenkin ratkaisu. Koiranomistajia täytyisi kouluttaa/tiedottaa, mitä koira vaatii koulutukseltaan ja hoidoltaan, sekä varmistaa, että omistaja hankkii koiran oikeista syistä, eikä vain koristeeksi.

Jokaiselle ihmiselle on sopiva koira jossain. Mutta muistakaa, miten tärkeää koirien koulutus ja kasvatus ovat. Älkää koskaan hankkiko koiraa ilman taustatietoa, vaan harkitkaa sitä olosuhteet huomioiden, ja kohdelkaa sitä hyvänä ystävänä.

Oona Nieminen, Alavuden yläkoulu 8. lk

Epätietoisena olettamaan

Ennakkoluuloiksi kutsutaan käsityksiä ihmisistä tai asioista ennen niihin tutustumista. Meillä jokaisella on aivan varmasti välillä niitä, ja se on normaalia. Ennakkoluuloja usein syntyy, kun oletetaan, yleistetään tai arvaillaan. Mielestäni ennakkoluuloja ei tarvitsisi sanoa ääneen, vaan ne tulisi pitää ihan omana tietonaan ennen kuin on täysin varma asiasta.

Tässä esimerkki yhdestä tapauksesta. Paljon meikkiä käyttävä henkilö saatetaan ajatella heti itsekeskeiseksi, vaikka hän ehkä tulee sen avulla itsevarmemmaksi tai vain haluaa peittää epäkohtia kasvoistansa.

Seuraavalla kerralla, kun oletat ihmisestä jotain, mitä et välttämättä vielä voi todistaa todeksi, mietipä, miltä sinusta tuntuisi. Miltä sinusta tuntuisi, jos sinun oletettaisiin olevan ilkeä kaikkia kohtaan? Miltä sinusta tuntuisi, jos kaikki ajattelisivat sinusta aina negatiivisesti? Muistathan olla siis tuomitsematta ketään pelkän ulkokuoren tai huhujen perusteella!

Ennakkoluuloton, Alavuden yläkoulu 8. lk

Säästämme vai tuhoamme?

Olin innoissani mahtavasta aurinkomatkasta. Rantaviivaa silmänkantamattomiin. Paikan päällä järkytyin. Maisema ei ollut lähelläkään kuvittelemaani. Satoja muovipulloja lojui pitkin tien reunoja.

Ylen uutisessa "Merissä on pian enemmän muovijätettä kuin kalaa" (21.1.2016) kerrotaan merien muovijätteen lisääntyvän yhdellä jäteautollisella joka minuutti. Suuret muovimäärät ovat haitaksi eläimille, ja moni laji onkin kärsinyt tästä aiheuttamastamme ongelmasta.

Muutamilla pienillä muutoksilla asiaan saisi varmasti muutoksen. Kestokassit. Kenties liikaa hehkutettu? Tuskin. Nehän voisi ottaa mukaan myös hevi-osastolle. Lisäksi liian monelta kierrätyspisteeltä puuttuu muovinkeräys. Edes yksi keräyspiste muoville kaupunkia kohden parantaisi asiaa huomattavasti. Kierrätyksen avulla säästäisimme itsemme lisäksi useita eläinlajeja. Olisi hienoa, jos joskus uutisissa kerrottaisiin Suomen olevan yksi kierrättävimmistä maista. Sen eteen meidän kaikkien kuitenkin täytyy tehdä töitä.

Paremman tulevaisuuden toivossa, Alavuden yläkoulu 8. lk

Puhelimen käyttö koulussa

Tiedetään, että nykyään monien on vaikea pitää katsettaan poissa ruudulta. Tämä vaikuttaa useissa paikoissa myös koulutyöhön. Esim. yläkoulussa puhelin tulee usein tunneilla ongelmaksi. Usein puhelin häiritsee muitakin, sillä jotkut oppilaat soittavat musiikkia tylsistyessään luokassa. Esim. joissain Ranskan kouluissa puhelin otetaan koko päiväksi pois oppilailta jo aamusta. Tämä on kuitenkin melko äärimmäinen käytäntö ja minusta puhelimen käyttöä tulisi kouluilla vain rajoittaa enemmän, sillä monilla tunneilla haetaan joskus tietoa netistä tai tehdään kyselyitä, eikä koululla aina ole tarpeeksi laitteita vapaana ja silloin usein käytetään puhelinta.

Rajoituksia voisi vahvistaa keräämällä oppilailta puhelimet joka tunnin alussa. Moni opettaja tekee tätä jo luokassaan, mutta joskus oppilaat piilottavat puhelimia johonkin. Tällaisesta tulisi rangaista oppilasta.

Möhkö, Alavuden yläkoulu 8. lk

Maapallo vaiko roskapallo?

Näen ojassa muovipullon. Se ei maadu, se on haitallinen ympäristölle, se on ruma, se on… Roskat saastuttavat ja pilaavat ympäristön sekä viihtyisyyden. Minusta on holtitonta olla korjaamatta omia sotkuja, koska se aiheuttaa tuon ja paljon muuta. Roskat ovat koko maailmaa koskeva ongelma. Ennen roskattiin, koska kaiken oletettiin maatuvan. Nyt asiasta tiedetään eikä se ole muuttunut tarpeeksi. Roskiksille on tarkoitus ja niitä saisi olla enemmänkin. Roska koituu eläimen kohtaloksi. Ensin luontokappale esim. nielee roskan ja kärsii sen aiheuttamista vammoista. Lopulta se menehtyy. Terävät ja takertuvat esineet luonnon helmassa ovat turvallisuusriski. Ympäristön vahingoittaminen on ympäristörikos.

Olen huolissani nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Välitätkö sinä ympäristöstäsi? Välittävätkö muutkaan? Elleivät he välitä, kauanko tämä jatkuu? Minua ärsyttää tahallisen roskaamisen lisäksi niiden kuljettaminen ympäristöön, ettei kaatopaikkamaksuja tarvitsisi maksaa. Joista on löytynyt polkupyöriä, puistonpenkkejä, ostoskärryjä sekä pulloja.

Yle uutisoi, että alumiinitölkki on tunnistettavissa vielä 500 vuoden kuluttua sen roskaamisesta. Voin vain kuvitella, miten kauan vastaavien törkyjen maatuminen kestää. Nykyisin muovia tuotetaan 400 miljoonaa tonnia, josta vain 30 % kierrätetään. Vuosittain meriin kertyy siis järjetön määrä muovijätettä, joka ei maadu. Se hajoaa mikromuoviksi. Täten kemikaaleja ja taudinaiheuttajia leviää esim. juomaveteen.

Erään puolueen mukaan ratkaisuna on kieltää mikromuovin lisääminen tuotteisiin, sen korvaaminen biohajoavilla materiaaleilla sekä kierrättäminen. Onneksi EU:n alueella kertakäyttöisten muovituotteiden myynti kielletään. Mielestäni Suomen pullonpalautusjärjestelmä on ehdottoman tärkeä. Missä roskanpalautusjärjestelmä viipyilee? Soinin kunnassa on tehostettu muovien kierrätystä muovia palauttamalla. Kierrättäjät saivat palauttamastaan muovista paikallista Plastic Coin -rahaa vastalahjaksi.

Kierrätys- ja palutuspisteiden avulla roskasta valmistetaan uutta energiaa ja käyttötavaroita. Merestä kerätystä muovista valmistetaan tavaroita kengistä uimapukuihin. Mahtavaa, sillä näin luonnonvaroja säästyy. Kenenkään ei tarvitsisi siivota roskia, jos kaikki noudattaisivat samoja sääntöjä, joten eihän roskata.

Meri Haapanen, Alavuden yläkoulu 8. lk

Lopeta heti!

Kiusaamista tapahtuu monissa paikoissa. Se voi alkaa jo päivähoidosta ja jatkua jopa työelämässä. Moni peruskoululainen kärsii toistuvasta kiusaamisesta.

Mielestäni kiusaamisen täytyisi loppua heti, koska se voi aiheuttaa kiusatulle masennusta, ulkonäköpaineita tai jopa sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Mutta mitä sitten kiusaajan mielessä liikkuu? Haluaako hän kertoa muille olevansa muka toisia parempi tai onko hänellä itsellään ongelmia? Kiusaajalla voi olla itsellään huono olo ja purkaa sitä muihin. Syynä voi kuitenkin olla myös kiusatun erilaisuus, kuten vaatteet tai luonne.

Jos sinua kiusataan, näet tai kuulet jonkun kiusaavan, kerro siitä jollekin, niin saat sen loppumaan.

:), Alavuden yläkoulu 8. lk

Uusimmat kaikki