Koululinkki

Hietalahden koulun 6A selvitti, miten luokka käyttää mediaa: Medialaitteiden ääressä viihdytään päivittäin 2–4 tuntia – Katso, minkä parissa aikaa vietetään

VAASA

Hietalahden 6A-luokan toimittajakerho selvitti, miten heidän luokkansa käyttää mediaa. Kyselyssä tutkittiin, kuinka monta tuntia oppilaat ovat päivässä puhelimella, kuinka kauan he pelaavat sillä ja mikä on heidän lempi-TV-ohjelmansa.

Lisäksi selvitettiin, milloin oppilaat katsoivat viimeksi uutiset ja mitä mediaa käytetään eniten. Lopuksi vielä kyseltiin, että mikä oli luokan oppilaiden mukaan vuoden 2020 tärkein uutinen.

Tutkimus paljasti, että Hietalahden 6A-luokan oppilas viettää keskimäärin 2–4 tuntia puhelimella päivässä. Tosin yksi oppilas paljasti tuhlaavansa tähän aikaa joskus jopa seitsemän tuntia per päivä.

Sama aika, eli 2–4 tuntia, saatiin, kun etsittiin vastausta kysymykseen päivittäisestä peliajasta. Pelaamisesta suurin osa tapahtui puhelimella.

Peliajan lisäksi puhelimella seurattiin sosiaalista mediaa. Suosikkeja olivat Snapchat, Tiktok ja Youtube.

Oppilaat seuraavat myös perinteistä televisiota. Suosituin ohjelma oli juuri alkanut Putous. Muita katsottuja ohjelmia olivat Salatut elämät ja Cobra Kai.

Uutisiakin katsotaan

Yllättävää kyllä, suurin osa oppilaista kertoi edeltävällä viikolla katsoneensa uutisia ainakin yhden kerran. Poikkeuksena kolme oppilasta, jotka kertoivat eksyneensä uutisten pariin viimeksi yli kuukausi sitten.

Vuoden 2020 tärkeimpänä uutisena pidettiin USA:n presidentinvaaleja ja niiden lopputulosta. Toiseksi suosituimmaksi nousi koronauutisointi.

Saman verran noteerattiin myös koulun koronasulkemisia. Tästä Hietalahden 6A-luokalla on myös omakohtaista kokemusta. Syyslukukaudella 2020 luokka oli muutaman päivän ajan etäopetuksessa.

Viikkoseuranta median käytöstä

Oppilaita pyydettiin myös pitämään yhden arkiviikon ajan päiväkirjaa siitä, kuinka he käyttävät mediaa päivittäin. Tällöin merkittiin ylös päivittäinen TV- katseluaika, puhelinaika ja radioaika. Ynnä haluttiin tietää, eksyikö joku oppilas lukemaan myös sanomalehteä.

Kyselyn tulokset noudattivat pitkälti edellä esitetyn selvityksen tuloksia. Median kanssa tuhlaantui aikaa 2–4 tuntia päivässä. Viikolla katseltiin iltaisin TV:tä. Nettiä ja sen tarjontaa seurattiin pääasiassa puhelimen kautta.

Löytyi pari–kolme oppilasta, joka kertoivat viikon aikana lukeneensa myös sanomalehtiä noin 5–15 minuutin ajan yhtenä päivänä viikossa.

Uusimmat kaikki