Koululinkki

Huutoniemen koulun viidesluokkalaiset ovat huolissaan muun muassa pelaamisen lisääntymisestä ja lukemisen vähentymisestä – myös Vaasan jäähallin suihkutilat puhuttavat koululaisia

Nuorten lukeminen vähentyy

Nykyään nuoret lukevat yhä vähemmän. Tämä johtuu esimerkiksi videopelien lisääntymisestä. Mielestäni videopelit ovat todella hyviä ja pelaan niitä itsekkin, mutta lukeminen on tärkeää, koska siinä kehittyy sanavarastoa.

Luen itse paljon ja pidän siitä todella paljon. Monet kaverini eivät lue ja kun kysyn heiltä, miksi ette lue, he sanovat, että he eivät jaksa. Ymmärän sen, että jotkut eivät jaksa lukea, mutta he voivat lukea sitten pienempiä kirjoja kuten sarjakuvaromaaneja. Monet kaverini lukevatkin sarjakuvaromaaneja ja he pitävät niistä. Itse luen romaaneja ja pidän niistä todella paljon. Lempi kirjasarjani on Harry Potter ja se on todella hyvä suosittelen, sitä kaikille. Mielestäni nuorten pitäisi lukea enemmän.

Iiro Lähdemäki, Huutoniemen koulu 5P

Fortniteen käytetään liikaa rahaa

Fortnite-pelaajat käyttävät liikaa rahaa Fortnite-tietokonepeliin. Esimerkiksi monet ammattipelaajat ovat käyttäneet tuhansia euroja Fortniteen, että he saisivat hienoja skinejä tai battle passin. Peliä voi pelata myös ilmaiseksi, mutta silti monet käyttävät siihen rahaa. Peliä voi pelata ps4, xbox one, s, x, tietokoneella, nintendo switchillä ja puhelimella. Fortnite on ollut nyt suunnilleen vuoden pelatuin peli.

Fortnite on Epic Gamesin tekemä peli. Forntnite pysyy niin suosittuna, koska siihen tulee melkein viikottain päivityksiä. Fortnite battle royale on aika uusi peli, se julkaistiin suunnilleen vuosi ja neljä kuukautta sitten. Fortniteen käytetään uusien tietojen mukaan noin kaksi miljoonaa dollaria päivässä. Epic Gamesin osakkeet ovat todella kalliita Fortniten takia.

Eetu Mäkiranta ja Väinö Pylkkä, Huutoniemen koulu 5P

Herätkää hyvät ihmiset

Maapallo ilman fossiilisia polttoaineita olisi unelmaa (ainakin joidenkin mielestä). No toisaalta, et pystyisi lentämään lentokoneella, ellei joku keksi jotain roskilla kulkevaa lentokonetta… ja toisaalta, et saisi esim. banaaneja.

Kierrätys kannattaa. Esimerkiksi muovin, metallin, lasin ja kartongin kierrättäminen on järkevää. Jos asut esim. rivitaloissa kierrättäminen on melko paljon helpompaa. Mutta jos asut omakotitalossa, voit silti kierrättää.

Syö kasvis ruokaa! Kasvis ruoka on: a. terveellistä, b. se tuo uusia makuelämyksiä, c. se on ekologista.

Käytä ekologista sähköä! Aurinko-, tuuli-, ja ydinvoima ovat ekologisia sähkövalintoja. Ydinvoimassa on vain se huono puoli, että siitä tulee ydinjätettä

Käytä biokaasubusseja! Vaasassa on biokaasubusseja. Ne ovat melko ekologisia. Ne eivät ole täysin ekologisia, koska niistäkin tulee jonkinlaisia päästöjä.

Suosi kestävää kehitystä. Älä käytä ylimääräistä muovia ja suosi uusiutuvia materiaaleja.

Viitosluokkalainen, Huutoniemen koulu 5P

Ilmastonmuutos on pysäytettävä!

Tämä planeetta on menossa pilalle, ja se on täysin meidän, ihmisten syytä. Joku saattaa kysyä, että miten ilmastonmuutos haittaa. Tässä muutama esimerkki ilmastonmuutoksen haittavaikutuksista: Luonnonmullistukset yleistyvät. Myrskyjä, tsunameja yms. alkaa tulla enemmän. Tulee helleaaltoja, tulvia ja kuivuutta. Monet eliölajit häviävät. Taloudellisia kolauksia on odotettavissa. Vaikka konkreettisena toimenpiteenä aiotaan kivihiilen kieltolaki ottaa käyttöön vuonna 2029, silti kaikkien panosta ilmastonmuutosta vastaan tarvitaan!

Mitä minä voin tehdä, saatat kysyä. Ja vastauksia on tulossa, kunhan olen kertonut ensin hiukan tilastoja. Euroopan komissio kertoo, että vuosien 1980 ja 2011 välillä tulvat vaikuttivat yli 5,5 miljoonan ihmisen elämään ja aiheuttivat taloudellisia haittoja yli 90 miljardin euron arvolta. Tulvat ovat viime aikoina lisääntyneet, syynä ilmastonmuutos. Mielestäni nopeita toimenpiteitä tarvitaan!

Takaisin siihen, että mitä sinä voit tehdä. Tässä pari vastausta: Matkustaminen: Mene paikkoihin kävellen tai polkupyörällä. Näin päästöjä ei tule lainkaan. Jos matka on pitkä, käytä bussia tai junaa, poikkeustapauksessa jopa laivaa. Kulkuneuvot, joilla menee useita ihmisiä kerralla, saavat aikaan vähemmän päästöjä kuin se, että kaikki pörräävät autoillaan (tai vesillä moottoriveneillä) erikseen. Ihan kimppakyydit harrastuksiin tms. aiheuttavat vähemmän päästöjä, kuin se, että kaikki ajavat autoilla erikseen. Polkupyöräily ja kävely ovat toki silti parhaita vaihtoehtoja ilmaston kannalta. Jos haluat välttämättä käyttää autoa, käytä sähkö- tai biokaasu- tai hybridiautoa. Vältä lentokoneen käyttöä! Mielestäni kaukomatkojen välttäminen ei ole vaikeaa!

Syöminen: Suosi lähiruokaa! Näin ruoan kuljetuksesta tulee vähemmän päästöjä! Hanki mahdollisimman paljon Suomessa tehtyjä ruokia. Jos raaka-aineet ruokaan ovat Suomesta, sitä parempi. Suosi kasvisruokaa mahdollisimman paljon! Eläimistä tehdyistä ruoista tulee paljon enemmän päästöjä.

Sähkö: Osta vihreää sähköä (mielellään aurinko- tai tuulivoimaa, mutta vesivoimakin kelpaa)! Se ei ole vaikeaa! Jos haluat todella tehdä jotain, voit jopa harkita aurinkopaneeleiden tai -lämpökeräimien katolle hankkimista. Mielestäni tämä on hiukan liian kallista, mutta jos rahaa löytyy tämänkin voit tehdä.

Ilmastonmuutos on ikävän totta, ja meidän on estettävä se!

Santeri Koivisto, Huutoniemen koulu 5P

Jäähallin ongelmat!

Suihkutilat: Jäähallin suihkuista tulee ainoastaan kylmää vettä. Jäähallin suihkut ovat ihan likaisia ja katossa on aika paljon nuuskaa. Suihkuista puolet ovat rikki. Suihkutilat pitäisi heti korjata ja siivota suihkut.

Jäänajo: Jäänajo pitäisi hoitaa ennen kuin jäävuoro alkaa. Sen takia että jäävuoro kestäisi oikean ajan.

Pukukopit: Jäähallin kopit pitäisi olla isompia, että sinne mahtuisi enemmän pelaajia. Vuoron jälkeen kopit pitäisi siivota. Koppien penkit ovat vanhoja ja niitä pitäisi uusia, että ei tulisi tikkuja ihoon.

Ulkotilat: Jäähallin pihalla pitäisi olla enemmän parkkitilaa autoille. Ulkona on hyvät lenkkipaikat.

Teemu Välivainio, Rasmus Kenni, Elias Pihlajamäki ja Justus Mäkelä, Huutoniemen koulu 5P

Kiitollisia kouluruoasta

Koulussa on paljon erilaisia ruokia, mutta kaikki eivät ole meidän lempiruokia. Joskus kouluruoassa on muovia tai jotain muuta sinne kuulumatonta, mutta Huutoniemen koulussa ei ole tullut vielä mitään pahaa vastaan. Joskus Huutoniemen koulussa on likaisia astioita. Meidän mielestä kouluruoat, joista tulee eniten jätettä, voisi poistaa koulun ruokalistalta. Voisi olla enemmän jälkiruokia, varsinkin hernekeiton kanssa pannukakkuja niin kuin ennenkin. Ruokalistalla voisi olla enemmän kanapihvejä, tortillaa ja mannapuuroa.

Olemme silti kiitollisia ja tyytyväisiä, että koulussa on ilmaista ruoka.

Kolme tyttöä, Huutoniemen koulu 5P

Muovin roskaaminen on vakavaa!

Muovin roskaaminen on vakavaa esimerkiksi siksi, koska eläimet voivat syödä luontoon heitettyä muovia. En tajua, miksi ihmiset ylipäätään roskaavat luontoa, kun roskapöntötkin on keksitty. Roskapönttöjäkin voisi lisätä, jotta ei tarvitsisi heittää roskia luontoon. Kun ihmiset heittävät muovia mereen, niin meret saastuvat ja maapallo menee pilalle. Kun meressä on muovia, niin kalat syövät sitä ja tukehtuvat siihen, ja jos huono tuuri käy, niin ihmiset kalastavat kaloja, jolloin muovia saattaa joutua ihmisen kroppaan. Joka vuosi noin 100 000 merinisäkästä kuolee muovijätteen takia. Maailman merissä pyörii tälläkin hetkellä miljoonia tonneja muovijätettä. Miettikää nyt ihmiset! Muoviroska vaikuttaa ympäristön lisäksi talouteen sekä terveyteemme. Muovin valmistuksestakin ilmestyy myös saasteita, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen, mutta se on oma aiheensa.

Tähän on tultava loppu! Mielestäni muovin valmistaminen pitäisi lopettaa, tai ainakin vähentää. Jokainen voi vaikuttaa, esimerkiksi muovipussit voisi korvata paperipusseilla tai kangaskasseilla. Lajittelu on myös hyvä tapa vaikuttaa. Jos haluat vaikuttaa, voit myös ostaa mahdollisimman vähän muovituotteita. Ajatelkaa nyt ihmiset ennen kuin maapallo on täysin pilattu muoviroskilla!

Topias ja Anton, Huutoniemen koulu 5P

Peliriippuvuus

Nykynuoriso kuluttaa aikaansa ihan liikaa erilaisiin videopeleihin. Lapsien pitäisi pelaamisen sijaan mennä ulos tai pelata lautapelejä. Peliriippuvuus aiheuttaa unettomuutta ja ärtymystä. On ymmärrettävää että pelaaminen on hauskaa, mutta kaikkien pitäisi olla ainakin pari päivää pelaamatta.

Pelaamista voisi rajoittaa esimerkiksi pelipäivillä.

Juho, Aatu, Evert ja Fation, Huutoniemen koulu 5P

Rockbändit

Meidän mielestä rockbändien pitäisi pitää enemmän keikkoja Suomessa. Rockbändit käyvät liian harvoin Suomessa. Ainakin Vaasassa olisi hyvä, jos joskus edes kävisi rockbändejä. Se on hyvä, että edes Seinäjoella on Provinssirock. Esimerkiksi näitä bändejä voisi tulla: Metallica, Iron maiden, Green Day, Kiss, jne.

Yleensä, kun rockbändit suomeen tulee, ne on aina Etelä-Suomessa. Sen takia olisi kivaa, jos Vaasaankin tulisi suosittuja rockbändejä.

Lauri ja Kalle, Huutoniemen koulu 5P

Roskat roskiin!

Mieti hetki… Mitä järkeä on roskaamisessa? Onko se coolia? Onko se järkevää? Meidän mielestä siinä ei ole mitään järkeä. Luonto kärsii ja näyttää rumalta, kun siellä on roskaa. Myös kasvisruokien suosiminen on hyvä valinta. Jos haluat panostaa enemmän, voit ryhtyä vegaaniksi, mutta jo vähäinen kasvisruuan syöminen auttaa. Myös kaupunkien pitäisi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi sijoittaa puistoihin enemmän vaikka vihreitä roskiksia, jotka toimisivat hyvin, mutta eivät näkyisi niin hirveästi.

Muuten… Oletko varma, että sinulla on tarvetta ostaa sitä kolmen euron muovijakkaraa kaupan alehyllystä? Tai kymmenen lihapaketin tarjoussettiä viidellätoista eurolla, kun kolmekin riittäisi. Meidän mielestä siinä ei ole järkeä! Mieti, miten sinä voisit vaikuttaa maapallomme tulevaisuuteen!

Saana ja Lotta, Huutoniemen koulu 5P

Seuramaksut lisääntyvät

Olemme sitä mieltä seuramaksut maksavat liikaa. Nykyään hallien vuorot maksavat todella paljon, sekä turnaukset maksavat nykyään aika paljon. Meidän joukkueessa kaikki ei edes osallistu turnauksiin, koska ne maksavat niin paljon. Meidän joukkueessa kuukausimaksu tuplaantui. Mutta kyllähän jalkapallo on kuitenkin kivaa ,eikä sitä pakko ole seurassa harrastaa. Pitää kuitenkin olla iloinen, että perheellä on rahaa maksaa maksuja.

Olemme miettineet, että ne jotka eivät halua maksaa paljon rahaa harrastuksesta, niin he voivat mennä sellaiseen pienempään joukkueeseen, jossa maksut eivät ole niin korkeita. Heillä olisi vähän vähemmän harjoituksia, sekä ne, jotka harrastavat paljon muita lajeja, niin he voisivat mennä mukaan harrastejoukkueeseen. Siihen ei ole pakko mennä, jos haluaa pelata kilpajoukkueessa, mutta pitää muistaa, että maksut maksavat vähän enemmän. Meidän mielestä silti pitäisi olla halvemmat maksut. Oletteko samaa mieltä?

Lenni Autio ja Kalle Huhta, Huutoniemen koulu 5P

Vaasan jäähallin hoito-ongelmat

Jäähallilla ei ole enää kiva käydä suihkussa, koska suihkuista tulee aina kylmää vettä. Aina kun harjoitukset loppuvat luulee, että pääsee lämpimään suihkuun, mutta asia on toisin. Joka kerta suihkusta tulee pelkästään kylmää vettä ja suihkujen lämpötilaa ei saa edes säädettyä. Jokainen suihkutila ja pukuhuone on aina likainen ja roskia lojuu pitkin lattioita. Joka ikisessä suihkutilassa on aina yksi tai kaksi rikkinäistä suihkua. Vessatkin ovat aina likaisia. Harjoitushallin puolella pukuhuoneet ovat aina A-junnujen turnauksen jäljiltä ihan likaiset ja paikkoja rikotaan joka kerta enemmän. Tälle pitää saada loppu.

Toinen ongelma jäähallissa on jäänhoito. Jos jääaika alkaa klo 17.15 Vaasassa, jäälle pääsee vasta klo 17.25. Se ei ole oikein. Se vähentää lasten ja nuorten urheiluaikaa ja kehittymismahdollisuuksia jääurheilussa.

Miten asia mielestäsi pitäisi hoitaa?

Jussi Niemi ja Santtu Aspfors, Huutoniemen koulu 5P

Uusimmat kaikki