Koululinkki

Kaikki, mitä koronasta väitetään, ei pidä paikkaansa – Valitse tarkkaan, mistä lähteistä hankit tietoa

Tällä hetkellä koronaviruksesta liikkuu mediassa ja sosiaalisessa mediassa paljon tietoa. Luotettavinta tietoa aiheesta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta. THL:n ammattilaiset ja asiantuntijat kertovat oikeaa ja ajantasaista tietoa taudista ja sen leviämisestä. He myös ohjeistavat, miten sairauteen varaudutaan ja miten toimia, jos on jo sairastunut.

Valtioneuvosto eli hallitus tiedottaa koronaviruksesta esimerkiksi kotisivuillaan ja muissa kanavissa, kuten YouTubessa. Hallitus luottaa THL:n tietoon ja asiantuntemukseen koronasta. Perjantaina 24.4. pidettiin oma tiedotustilaisuus lapsille.

Luotettavat ja vastuulliset mediat, kuten Ilkka-Pohjalainen, Yle ja MTV haastattelevat koronauutisiinsa oikeita asiantuntijoita ja tarkistavat faktoja. Journalistin ohjeisiin sitoutuneiden medioiden uutisiin voi luottaa.

Sosiaalisessa mediassa liikkuu huhuja ja väärää tietoa koronasta

Sosiaalisessa mediassa ihmiset jakavat koronaan liittyviä kokemuksia ja tunteitaan. Kaikki he eivät kuitenkaan ole terveydenhuollon ammattilaisia, jotka tietäisivät, miten koronan kanssa pitäisi toimia. Sosiaalisessa mediassa jaetaan tunteiden ja kokemusten lisäksi myös koronaan liittyvää harhaanjohtavaa tietoa eli misinformaatiota.

Kuten Ylen faktantarkistaja Johanna Vehkoo korona-artikkelissaan toteaa, “jos jostakin aiheesta on informaatiota, siitä on myös misinformaatiota". Tällä hetkellä kuuma uutisaihe on koronavirus, joten siitä liitä liikkuu myös paljon harhaanjohtavaa tietoa.

Esimerkiksi perjantaina 13.3. valtioneuvosto eli hallitus tiedotti Twitterissä, ettei Snapchatissa levitetty väärennetty kuvakaappaus koulujen sulkemisesta sinä päivänä pidä paikkaansa. Maanantaina 16.3. pääministeri Sanna Marin ja opetusministeri Li Andersson kertoivat tiedotustilaisuudessa, että koulut suljetaan vasta keskiviikkona 18.3.

Faktantarkistuksen asiantuntija Vehkoo on koonnut ja luokitellut misinformaation koronasta viiteen kategoriaan. Vehkoon vinkkien avulla voit tunnistaa epidemiaan liittyvät huijaukset ja muun harhaanjohtavan tiedon.

Koronaviruksesta kerrotaan myös lapsille sopivalla tavalla

Suomessa Helsingin Sanomien Lasten uutiset on käsitellyt koronavirusta viimeisimmissä lähetyksissään. Koronakeväällä Lasten uutisia lähetettiin joka arki-iltapäivä Nelosella ja Hs.fissä.

Tanskassa pääministeri piti heti pandemian alkaessa maaliskuussa lapsille oman tiedotustilaisuuden, jossa lapset ovat voineet esittää kysymyksiä hänelle aiheesta. Myös Norjan pääministeri on pitänyt maansa lapsille suunnatun tiedotustilaisuuden.

Suomessa valtioneuvosto piti lapsille oman tietotustilaisuuden 24. huhtikuuta.

Nuorille suunnattu somen Yle Kioski -uutispalvelu on käsitellyt koronaa ja ilmiöitä sen ympärillä esimerkiksi Instagramissa.

Suosittu suomalainen tubettaja Roni Back pyysi koronarajoitusten alkaessa Twitterissä THL:ltä asiantuntijaa videolleen kertomaan oikeaa tietoa koronaviruksesta. Hän haastatteli videotaan varten myös opetusministeri Li Anderssonia.

Uusimmat kaikki