Koululinkki

Kevät tekee tuloaan – Luonto-Liitto: Ensimmäiset leskenlehdet jo havaittu

Luonto-Liiton Kevätseurannan kolmatta havainnointiviikonloppua vietettiin pääsiäisviikonloppuna. Tuolloin kevään merkit olivat vielä vähäisiä, joskin auringonpaiste sai havainnoitsijoita mukavasti liikkeelle.

Luonto-Liitto kertoo tiedotteessaan, että onnekkaimmat luonnontarkkailijat löysivät viikonlopun aikana myös ensimmäiset leskenlehdet kukassa. Leskenlehtihavainnot tehtiin Etelä- ja Keski-Suomessa. Toistaiseksi tämän kevään pohjoisin kukkiva leskenlehti on havaittu Jämsässä.

Hyisistä öistä ja aamuista huolimatta auringon lämmittämillä paikoilla havaittiin myös hyönteisiä. Kekomuurahaisia liikkui pesän ulkopuolella ja ensimmäiset seitsenpistepirkotkin nähtiin eteläisessä Suomessa.

Lintujen kevätmuuton käynnistyminen on ollut kylmästä johtuen kankeaa. Kurkia nähtiin keskimääräiseen kevääseen nähden vähän, ja kaikki kurkihavainnot keskittyivät eteläiseen Suomeen. Sen sijaan laulujoutsenesta saatiin pääsiäisenä jo varsin runsaasti havaintoja: noin 70 havainnoitsijaa oli ilmoittanut laulujoutsenhavainnon viikonlopulta. Muutama naurulokki ja töyhtöhyyppiäkin osui havainnoitsijoiden kiikarehin.

– Tähän aikaan vuodesta lumisateetkaan eivät kauaa pidättele kevään etenemistä. Heti kun säät lämpenevät, saamme todennäköisesti ensihavaintoja monista kevätlajeista, ennustaa ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green Luonto-Liitosta.

Luonto-Liitosta kerrotaan, että seuraavaksi voidaan odottaa havaintoja kimalaisista ja sisiliskoista. Huhtikuussa myös siilit heräilevät horroksesta. Siilikannan arvioidaan Suomessa pienentyneen, joten Luonto-Liitto toivoo siilien erityistarkkailua ja havaintojen ilmoittamista erityisesti Pohjois-Suomesta.

Luonto-Liiton Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään etenemistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Kevätseurannan havaintoja voi ilmoittaa milloin vain, mutta erityisesti havaintoja toivotaan Kevätseuranta-viikonlopuilta. Kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu 9.–10.6. asti. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi.

Luonto-Liitto kannustaa jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.

Ilkan ja Pohjalaisen toimituksessa seurataan myös mielenkiinnolla kevään saapumista. Toimittaja Harri Kallio-Kurssi todisti luonnon suloääniä työmatkallaan torstaiaamuna.

– Mustarastas lauleli kauniita sulosointujaan hiljaisessa puistossa, Kallio-Kurssi runoilee.

Uusimmat kaikki