Koululinkki

Miksi ilotulitteet pitäisi kieltää, ruotsia opiskella tai koiran kakat kerätä? Muun muassa näitä asioita pohtivat 7.-luokkalaiset Vimpelissä

Miksi ilotulitteet kiellettäisiin?

Minun mielestäni ilotulitteita (raketteja, patoja jne.) ei pitäisi kieltää. Ymmärränhän minä, että niistä on haittoja luonnolle. Mutta enemmän ihmisille, jos ne kielletään. Esimerkiksi yhtiöt, jotka valmistavat ilotulitteita, menisivät konkurssiin ja niitä myyvät joutuisivat työttömiksi, ja sitähän me emme halua. Ensin kiellettiin tinat, ja nytkö ovat vuorossa ilotulitteet? Mikä uusi vuosi olisi ilman ilotulitteita? Nuorisokin olisi vielä vähemmän ulkona. Onko sitten kunnilla varaa järjestää ilotulituksia? Entä sitten pääseekö "metsässä" asuvat katsomaan niitä?

Reima Räiske, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Ilmastonmuutos täytyy pysäyttää

Ilmasto lämpenee koko ajan enemmän, jos asialle ei tehdä mitään. Minun mielestäni tämä on huono asia, sillä haluaisin puhtaan ilmaston ja ympäristön. Minusta sille täytyy tehdä nopeasti jotain. Ilmasto saastuu, koska ihmiset saastuttavat koko ajan.

Autolla ajaminen saastuttaa paljon, koska miljardit ihmiset ajavat joka päivä autolla. Minun mielestäni sähköautojen hintaa pitäisi laskea, koska monikaan ihminen ei pysty sitä ostamaan sen hinnan vuoksi. Normaalien ihmisten on vähän vaikeaa vaikuttaa paljoa ilmaston puhtauteen, koska autolla ajaminen on pakollista ja harvemmin rahaa on sähköautoon. Minusta tuntuu, että monetkaan ihmiset eivät ymmärrä, että tappavat maapallon ilmakehää saasteilla. Minusta monen ihmisen pitäisi miettiä, kannattaako autolla mennä esim. kauppaan lyhyen matkan vuoksi, sillä voisi edes vähän vaikuttaa ilman puhtauteen.

Lentäminen/matkustelu saastuttaa aivan hirveästi. Minusta ihmisten pitäisi vähentää matkustelua. Ihmisten liikkuminen paikoista toiseen saastuttaa ehkä eniten maailmassa

Ilmaston lämpenemisen vuoksi jäätiköt sulavat ja monien sen alueen eläimet voivat kuolla sukupuuttoon, jos ne eivät sopeudu uuteen ympäristöön. Minusta myös eläimet pitäisi ottaa huomioon ja niiden elinpaikat.

Ilma, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Otatko vai jätätkö?

Minun mielestä koirien ulosteita ei tarvitse kerätä – ai miksi? Koska koirat eivät ole ainoita, jotka ulostavat luontoon. Eihän siinä olisi järkeä, että lähdettäisiin keräämään kissojen, jäniksien ja muiden luonnossa elävien ulosteita pitkin metsiä ja ojanpientareita. Muutenkin ulosteet maatuvat ja luonto saa siitä ravinteita.

Toinen syy, miksi olen ulosteen keräämistä vastaan, on pussit, joihin uloste kerätään. Yleensä pussit on muovista tehtyjä ja kertakäyttöisiä. Pussin valmistaminen on todella saastuttavaa (savut ja kaasut, joita tulee tehtaista) ja etenkin pussien hävittäminen tuottaa kaasuja, jotka edistävät ilmastonmuutosta.

Mutta eihän ulosteet kaikkialla maadu, kuten kaupunkien kivetykset ja asfaltit. Entä jos koirille tehtäisiin omat ulostusalueet, jotka tyhjennettäisiin tietyin ajoin. Kyllähän ne koirat siihen oppisivat, opetetaanhan niille kaikkia turhanpäiväsiäkin temppuja.

Kukkahattutäti, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Koulujen ruotsin kielen opiskelu

Minun mielestäni koulujen ruotsin kielen opiskelu pitäisi olla vapaaehtoista, sillä eihän suurikaan osa ruotsia opiskelleista ole sitä koskaan elämässään tarvinnut, eikä tule tarvitsemaankaan. Mielestäni englannin opiskelua pitäisi harjoitella enemmän kuin ruotsin, sillä onhan englanti kansainvälinen kieli. Kun ruotsia aletaan opiskelemaan, se vaikuttaa muuhunkin opiskeluun negatiivisesti ainakin omalla kohdallani, sillä mielestäni ruotsi on vaikeaa.

Kun itse aloitin ruotsin opiskelun, se tuntui vaikealta ja siltä kuin en koskaan tulisi oppimaan sitä. Se lisäsi stressiä ja paineita, jonka takia muusta opiskelusta tuli vaikeampaa. Uusia vaikeita sanoja tuli todella paljon kerralla ja asioissa edettiin liian nopeasti siihen nähden, kuinka paljon oppimista oli. Vaikeita ja uusia asioita oli kova kiire oppia. Mielestäni ruotsin opiskelun kuuluisi olla täysin vapaaehtoista, ja että sitä opiskelisivat vain he, ketkä sitä oikeasti haluavat oppia. Minkä takia meitä pakotetaan oppimaan uutta vaikeaa kieltä, kun pärjäämme englannillakin?

Misu, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Pelaamisen rajoittaminen

Mielestäni pelaamista ei saisi rajoittaa liikaa. Jos nuori tykkää pelaamisesta, en ymmärrä miksi sitä pitää rajoittaa, koska kyllähän elämän pitää olla hauskaa, koska kerranhan sitä vain eletään.

Pelaamista pitää kyllä myös voida rajoittaa, silloin kun peli hallitsee ihmistä täysin ja ei jää aikaa mihinkään muuhun. Seurauksena siitä voi mennä vaikka koulu huonosti, kun ei jää aikaa koululle.

Pelaamiseen liittyy myös hyviä asioita, vaikka aina ajatellaan, että siitä ei ole mitään hyötyä: kielitaito ja refleksit parantuvat, tulee luovemmaksi, aivot kehittyvä. Pelaamisesta voi myös oppia asioita vaikka historiasta ja urheilusta.

Vanhemmat kieltävät pelaamista myös siksi, että he eivät itse ole pelanneet mitään nuorempina, kun ei ole ollut kunnon pelivehkeitä toisin kuin tänä päivänä. Unirytmi voi mennä pilalle, jos peli hallitsee ihmistä, mutta jos pystyy hallitsemaan omaa pelaamista ja pystyy lopettamaan pelaamisen vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa, ei unirytmi mene pilalle.

Huonoja puolia pelaamisessa on rahan käyttö, jos haluaa ostaa pelin sisäistä sisältöä. Säteily “voi" huonontaa näköä. Hermojen menettäminen tapahtuu nopeasti, mutta jos et ota niin tosissaan, voit pelata ihan rauhassa menettämättä hermoja. On olemassa pelaajia, jotka pelaavat huvikseen eivätkä pelaa oikein tosissaan, mutta on olemassa pelaajia, jotka huutavat aina, kun peli menee pilalle ja ottavat pelit aina tosissaan. Silloin kannattaisi rajoittaa pelaamista.

69, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Ikärajoitteet ovat turhia peleissä

Ikärajoitteet ovat turhia, koska ne on säädetty tosi huonosti. Esimerkiksi sotapelit ovat K18, vaikka ne voisivat olla K16, koska pelin väkivaltaisuus ei tee alaikäisestä väkivaltaista vaan lapsen kasvatus. Ikärajoitteet ovat vain suosituksia, joten niitä ei ole pakko noudattaa, mutta on ärsyttävää, kun ihmiset tulevat sanomaan, että se on liian väkivaltainen peli sinulle. On ärsyttävää, kun esimerkiksi Gamestopissa työntekijät eivät myy alaikäisille K18 pelejä, koska he sanovat, että ne ovat liian raakoja tai väkivaltaisia. Minä osaan päättää siitä itse!

Juuso, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Miksi pitää olla täydellinen?

Joka aamu mietin, mitä laitan päälleni, jottei vaatteita haukuta tai jätetä vaatteitten takia yksin. Tämä on valitettavasti hyvin yleistä monelle nuorelle. Miettikääpä, jos tämä tapahtuisi sinulle itsellesi? Mieti, jos sinulle sanottaisiin joka päivä, miksi sinulla on tuollainen vaate? Se ei sovi noitten farkkujen kanssa.

Keppi, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Syrjintä on väärin

Mielestäni on väärin jättää toinen ulkopuolelle ihonvärin, vaatteiden, harrastuksien, uskonnon tai ylipäätään erilaisuuden takia. Mielestäni on parempi omistaa omanlainen tyyli ja olla muutenkin vähän erilainen kuin kulkea aina massan mukana. Kaikki ihmisethän ovat samanarvoisia, eikä kukaan ole toista parempi. Pystymmekö olla syrjimättä?

Katulamppu, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Lakeaharjulla liian kallista

Minun mielestäni tänä vuonna Lakiksella on ihan liian kallista. Esimerkiksi yhden päivän lippu maksaa 28 euroa, mikä on ihan liikaa, koska laskettavissa on kolme lyhyttä ja tylsää mäkeä. Myös ravintolan hinnat ovat nousseet. Hyvä juttu on se, että tänä vuonna kausikortti maksoi vain 100 euroa, jos osallistui kampanjaan. Myös hyvä tarjous tänä vuonna on se, että jos ei ole omia välineitä saa 100 eurolla koko kaudeksi vuokravälineet kahdelle henkilölle.

Veeti, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Kinkku vai juusto alle?

Kun syöt leipää, pitäisi kinkku laittaa juuston alle, sillä jos pidät leivän päältä kiinni, osuvat sormesi kuivaan juustoon eivätkä limaiseen kinkkuun. Samoin, jos teet lämpimiä leipiä, laitat juuston kaiken päälle ja se sulaa uunissa.

On kumminkin yksi poikkeus; kun paahdat leipää, tällöin juusto laitetaan kinkun alle, että juusto sulaa vähän. Jos haluat maistaa juuston ensin, laitat sen päälle; jos taas haluat maistaa kinkun, laitat kinkun päälle. Juustossa on myös miellyttävämpi koostumus kuin kinkussa. Koska tämä on makuasia, laitetaan juusto kinkun päälle.

Juustoviipale, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Pitsa – mielipidekysymys

Pitsa on yksi monista lempiruuistani, jota en siis nyt (uudenvuoden lupauksekseni) syö niin usein. Pitsantäytteet aiheuttavat erilaisia mielipiteitä. Ne ovat voineet erottaa ystäviä ja perheenjäseniä. Itse pidän täytteinä ananasta, aurajuustoa ja kanaa/tonnikalaa. Ananaksen pitsaan kuuluminen on suuri mielipidekysymys. Itse pidän siitä, koska se tuo makeutta ja mehukkuutta.

Viiksivlleu, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Kolme syytä miksi tietokoneet ovat parempia kuin konsolit

Tietokoneet ovat parempia kuin konsolit, koska niistä voi helposti vaihtaa huonot osat parempiin.

Tietokoneella on parempia pelejä kuin konsoleilla (paitsi Ps4 Spiderman-peli).

Tietokoneilla voi myös surffata netissä ja vaikka maksaa laskuja.

Vegaanihminen, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Kylmät varpaat

Nuorille täytyy tehdä jonkinlainen oleskelutila sisälle lämpimään. Nuoret jäätyvät pihalle kovassa pakkasessa, eikä Vimpelissä ole mitään oleskelupaikkaa, sillä S-marketin aulassakaan ei saa istuskella. Osa Vimpelin nuorista haluisi Vimpeliin ABC:n tai jonkinlaisen kauppakeskuksen.

Ihmiset valittavat siitä, kun nuoriso on S-marketin aulassa, mutta kun ei ole paikkaa, minne mennä. On harmillista, kun nuoret eivät saa oleskella missään.

Ino, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Jalkaa toisen eteen

Minun mielestäni Vimpeliin pitäisi tulla lisää harrastusmahdollisuuksia, että nuoret innostuisivat liikkumaan. Olisi kiva, jos siitä ei tehtäisi niin pakollista, että olisi pakko käydä aina potkimassa sitä jalkapalloa, vaan se olisi leikkimielistä pelailua. Minua itseäni ainakin kiinnostaisi käydä pelaamassa jalkapalloa ja jääkiekkoa, mutta ajattelin, että suurin ongelma on pelivälineiden puuttuminen; ei minulla ainakaan ole jääkiekkomailaa, vaikka olisi kiinnostusta pelata.

Vanhemmassa iässä ei oikein pysty enää aloittamaan mitään harrastusta, koska siinä on niin suuri kynnys, kun toiset ovat pelanneet monta vuotta ja sinä vasta aloitat, joten ajattelin, että voitaisiin sopia joku tietty päivä, jolloin käymme vain pelailemassa. Pesäpalloa kyllä voi käydä pelaamassa melkein joka kentällä, mutta muut harrastukset jäävät sivuun, joten ehdottaisin pientä jäähallia, niin nuoret innostuisivat liikkumisesta enemmän.

Sakset, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomeen!

Ilmastonmuutoksesta on puhuttu jo kauan ja siihen on puututtu esimerkiksi Suomessa sekä se on vaikuttanut Suomeen.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomessa: Suomen talvet ovat lyhyempiä ja talvisin on vähemmän lunta. Kesät ovat lämpimämpiä ja pidempiä.

Minun mielestäni tämä on hyvä asia kesien pienien lämpönousujen kannalta, mutta huono talvien pienien lumimäärien takia.

Koski, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Torstai lyhyemmäksi, oppimista enemmän!

Minun mielestäni torstain koulupäivä on liian pitkä, koska kotiin pääsee niin myöhään. Koska olen kuljetusoppilas, joudun heräämään 7.00 ja kotona olen vasta 16.00. Koulupäiväni pituus on 9 tuntia. Se on liian pitkä yläkouluikäisille. Lisäksi jokaisessa jaksossa seiskaluokkalaisilla torstaisin lähes kaikki 7 oppituntia ovat teoria-aineita. Tunnit tuntuvat tosi pitkiltä. Asioita ei opi, kun on liikaa muistettavaa. Minun mielestä yläkoululaiselle olisi parempi, että kaikki päivät olisi yhtä pitkiä.

Torstaipäivää tulisi muuttaa siten, että vähennettäisiin yksi tunti ja perjantaihin lisättäisiin yksi.

Vaikka perjantai pitenisi yhdellä tunnilla, se ei tuntuisi kuitenkaan niin pitkältä päivältä, koska edessä on viikonloppu, jolloin saa levätä.

K, Vimpelin yhteiskoulu 7B

ABC Vimpeliin

Minun mielestäni Vimpelissä pitäisi olla ABC. Kukaan ei jaksa ajaa Alajärvelle pelkän ABC:n takia, mutta jos Vimpelissä olisi ABC, niin ajomatka lyhenisi ja lisäksi avautuisi työpaikkoja. Näistä syistä Vimpelissä pitäisi olla ABC!

669, Vimpelin yhteiskoulu 7B

Uusimmat kaikki