Koululinkki

Mistä kirjoja, lehtiä, elokuvia ja podcasteja ilmaiseksi käyttöön? Poikkeusoloissa etäopetuskäyttöön avataan ja tuotetaan useita hyödyllisiä materiaaleja

Monet kaupalliset toimijat ovat avanneet arkistojaan tai ryhtyneet tuottamaan lisää etäopetuksessa hyödynnettävää mediamateriaalia. Nostan tässä artikkelissa esiin myös valtion tai muiden tahojen ylläpitämiä ilmaisia mediakasvatukseen soveltuvia materiaaleja.

Kirjojen suoratoistopalvelu BookBeatissa voi koulun tilauksella kuunnella tai lukea aivan uusia kirjoja sekä klassikoita kaksi kuukautta ilmaiseksi. Äänikirjoja useilla kielillä ilmaiseksi tarjoaa toistaiseksi Audible. Suplassa voi kuunnella radio-ohjelmia ja podcasteja, mutta palvelusta löytyy myös äänikirjoja

Verovaroilla ylläpidettävässä Yle Areenassa puolestaan on kymmenittäin kotimaisia äänikirjoja vapaasti kuunneltavaksi. Myös radio-ohjelmia ja podcasteja on runsaasti. Niistä opetukseen sopivat esimerkiksi disinformaatiota käsittelevä Valheenpaljastaja, tulevaisuuteen katsova Suomi vuonna 2049 ja kirjallisuusaiheset Kalevala palaa! sekä Aleksis ja Kivi.

Kirjoja luettavaksi netistä

Kirjoja saa luettavaksi ilmaiseksi myös tietenkin kirjastojen kautta. E-kirjojen lainaaminen onnistuu etänä, kunhan omistaa kirjastokortin. Ohjeet esimerkiksi Eepos-kirjastojen e-kirjojen käyttöön täällä. E-kirjakauppa Ellibsissä on myös ilmaista luettavaa.

Kirjoja on luettavissa ilmaiseksi myös useilla nettisivustoilla. Kotimaista suomenkielistä kirjallisuutta 1880-luvulta 1930-luvulle löytyy Kotuksen tietokanta Kainosta. Myös Kansalliskirjaston kokoelmiin pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuilla on muun muassa Aleksis Kiven, Juhani Ahon ja Toivo Pekkasen teoksia sekä Kalevala ja erilaisia oppimateriaaleja teoksista ja niiden tekijöistä.

Iltasatu.orgissa on luettavissa lastensatuja suomeksi. International Children’s Digital Library taas sisältää satuja useilla kielillä. Lasten- ja nuortenkirjallisuutta jonka tekijänoikeudet ovat rauenneet, voi lukea Kirjasammossa.

Muilla kielillä kuin suomeksi luettavaa kirjallisuutta on myös netti pullollaan. The Internet Archive tarjoaa yli 20 miljoonaa kirjaa ja tekstiä vapaasti ladattavaksi.

Gutenberg-projekti taas tarjoaa kymmeniätuhansia teoksia enimmäkseen englanniksi, mutta myös ranskaksi, suomeksi, saksaksi ja hollanniksi.

Selkokirjoja esimerkiksi lasten, vanhusten ja s2-oppijoiden käyttöön on saatavilla vaikkapa Papunetistä ja Selkosivuilta.

Ajankohtaisia lehtiä ja uutisia

A-lehtien lapsille suunnattu aikakauslehti Apu Juniori on avannut näköislehdet opetuskäyttöön toistaiseksi.

Helsingin Sanomien korona-aiheinen seuranta-artikkeli on nähtävillä maksuttomasti. Sitä voi vaikka verrata Ylen artikkeliin samasta teemasta.

Sanomalehti opetuksessa -sivuston sanomalehtihaulla pääsee tutustumaan kaikkiin Suomen sanomalehtiin.

Aikakausmedian jäsenkustantajat avaavat digilehtien lukuoikeuksia huhtikuussa Aikakauslehtiviikon ajaksi 20.–26.4. Aikakauslehtiviikon verkkosivulla voi lukea noin 60 lehteä maksutta viikon ajan.

PressReaderissa sekä ePressissä ja eMagzissa voi lukea sanomalehtiä ja aikakauslehtiä kirjautumalla oman kirjaston tunnuksilla tai kirjaston verkossa asioimalla.

Audiovisuaalisia materiaaleja

Helsingin Sanomat tihentää Lasten uutisten lähetyksiä. Uusi jakso tulee ilmaiseksi nähtäville HS:fi:hin, Ruutuun sekä YouTubeen joka päivä klo 16 aikoihin.

Valtion julkaisemia audiovisuaalisia materiaaleja on esimerkiksi Elonetissä , Elävämuisti.fi :ssä sekä sekä Elokuvapolulla.

Yle Areenan sarjat ja elokuvat ovat katsottavissa maksuttomasti. Esimerkiksi vallankäyttöä käsittelevien Yksittäistapaus -lyhytelokuvien käsittelyyn on tehty materiaalia eri-ikäisille oppijoille. Nuorten itse tekemiä elokuvia ja ohjeita elokuvan tekemiseen löytyy Kelaamosta.

Koulukinon nettisivuilla on laaja lista elokuvia, joihin on suunniteltu vapaasti koulujen käytössä olevia oppimateriaaleja. Normaalioloissa koulujen lähiopetuksessa ei näitä elokuvia voi katsoa ilman julkisen katsomisen lupaa, mutta nyt kun oppilaat ovat etäopetuksessa, he voivat katsoa elokuvia luvallisesti kotonaan esimerkiksi Yle Areenasta ja opettaja voi antaa Koulukinon oppimateriaaleista heille etätehtäviä.

Englanninkielisellä Open Culture -sivustolla on saatavilla satoja e-kirjoja, e-äänikirjoja, erilaisia kursseja ja elokuvia.

Lähteet: Sanomalehti opetuksessa, Mediataitokoulu, Mediakasvatusseura, Eepos-kirjastot, Vaski-kirjastot, HS.fi, Yle Areena

Lisää aiheesta
Uusimmat kaikki