Koululinkki

Mitä haluaisit kysyä toimittajalta faktantarkistuksesta? Pelattaisiinko disinformaatiobingoa? Mistä kirjoittaisi mielipidekirjoituksen? Uutisten viikkoa vietetään pian monin tavoin!

Helmikuun alussa vietetään Uutisen viikkoa eli journalistisen mediakasvatuksen teemaviikkoa. Uutisten viikon teemana on luotettavan tiedon, vastuullisen journalismin sekä lähdekriittisyyden merkitys. Monet lehdet järjestävät viikolla teemaan sopivaa ohjelmaa, niin myös Ilkka-Pohjalainen.

Uutisten viikolla Ilkka-Pohjalaisessa julkaistaan teemojen mukaisia juttuja ja mielipidekirjoituksia, joita myös koululaiset voivat meille lähettää. Luotettavan tiedon hankinta, vastuullinen journalismi ja disinformaation tunnistaminen ovat viikon aikana esillä myös koululinkin ja koululaisten toimittamissa Koululaisten uutisissa.

Koululinkin kotisivuille on tullut jo tammikuun aikana oppimateriaalia disinformaation lajien kertaamiseksi ja disinformaatiobingo, jota voi pelata sekä virtuaalisesti että tulostetulla paperisella pohjalla.

Koululinkin ja Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen yhdessä tekemä korttipakka sananvapaudesta ja disinformaatiosta ehtii myös ilmestyä sopivasti ennen Uutisten viikkoa. Korttipakassa on sekä sanaselitystehtäviä että myytinmurtotehtäviä. Oppimateriaali aiheesta onkin jo julkaistu, mutta kortit tulevat sen oheen ladattavaksi samalla, kun pakka julkaistaan.

Ennakkotehtäviä koululaisille

Hietalahden koulun toimittajakerholaiset toimittavat yhdessä koululinkin kanssa viikon teemoihin liittyvän jutun muille koululaisille Koululaisten uutisiin. Myös muut koululaiset voivat lähettää materiaali koululinkille julkaistavaksi Uutisten viikolla.

1. Koululinkki kerää koululaisilta tammikuun aikana materiaalia julkaistavaksi Uutisen viikolla niin Ilkka-Pohjalaisessa kuin Koululaisten uutisissakin. Koululinkille voi lähettää koulussa tehtyjä uutisia ja mielipidekirjoituksia. Julkaistavaksi tarkoitetuissa töissä pitää olla mukana tekijän nimi ja myös lupa julkaisuun on oltava.

2. Koululaiset saavat nyt mahdollisuuden haastatella toimittajia Uutisten viikon teemoista. Koululinkki pyytää lähettämään kysymyksiä toimittajille tammikuun aikana. Kysymyksiä voi lähettää koululinkille kirjallisesti lomakkeella tai sähköpostilla videomuodossa, kirjallisena tai ääniviestinä. Kysymykset pitää lähettää koko ryhmältä kootusti kerralla, 2–3 kysymystä per ryhmä. Kysymyksistä tehdään juttu, jossa toimituksen työntekijät vastaavat kysymyksiin. Täällä voi tutustua alustavasti toimituksen ammatteihin.

3. Koululinkillä on myös sanaselitystehtävä luokille. Selvittäkää, mitä seuraavat termit (tai osa niistä) tarkoittavat ja kuvatkaa niiden selittämisestä video: vastuullinen journalismi, lähdekritiikki, sananvapaus, disinformaatio, misinformaatio, valeuutinen, salaliittoteoria, propaganda, näennäistiede, trolli, botti. Koululinkki julkaisee videoita Uutisten viikolla Koululaisten uutisissa. Oikein hyvillä videoilla on mahdollisuus päästä myös Ilkka-Pohjalaisen verkkolehteen. 

Lähetä kysymyksiä toimitukseen lomakkella »

Lähetä materiaalia tai kysymyksiä toimitukseen sähköpostilla »

Uutisten viikolla luetaan lehtiä

Ilkka-Pohjalaiselta voi tuttuun tapaan tilata printtilehtiä opetuskäyttöön kolmeksi päiväksi Uutisten viikolla. Lehdet pitää tilata 21.1. mennessä tällä lomakkeella.

Ilkka-Pohjalaista voi viime vuoden tapaan lukea Uutisten viikolla myös sähköisenä. Koulujen käyttöön tarkoitetut digilehden tunnukset toimivat Uutisten viikolla maanantaista perjantaihin 1.–5.2.2021. Tunnukset saa koululinkin uutiskirjeestä tai kysymällä koululinkiltä sähköpostitse.

 

Lisää aiheesta
Uusimmat kaikki