Koululinkki

Miten voit saada kasin aamuista siedettäviä? Muun muassa tähän asiaan löydät vinkin Pajuluoman koululaisten mielipidekirjoituksista

Keppihevosharrastus leviää maailmalla 

Kepparit on hyvä harrastus siksi, että se on monipuolista. Kasvaa kunto, tulee tehtyä käsitöitä ja ulkoiltua. Esteet rakennetaan itse tai tilataan nettikaupasta. Jos rakennat esteitä, muista että puomin on päästävä tippumaan. Muuten voit kaatua, jos teet esim. lähestymisvirheen. Maastoesteet ovat asia erikseen. Keppihevosille järjestetään kilpailuja ja tämän vuotiset SM-kilpailut kisataan Seinäjoen Areenalla 15.6.2019! Minä itse harrastan keppareita ja tähtään SM-kilpailuihin. Minulta kotoa tallista löytyy noin kahdeksan hevosta. Keppihevosharrastajille järjestetään myös leirejä. Keppari-ilmiö on levinnyt koko Suomeen ja muualle maailmalle. Muistakaa että kepparit on ihan oikea harrastus, eikä vain leikki.

Sonja Rämäkkö, Pajuluoman koulu 4B

 

Työrauha on luokassa tärkeää

 

Työrauha on luokassa tärkeää, koska muuten ei voi keskittyä. Jatkuva meteli väsyttää luokassa. Kun opettaja ei ole luokassa paikalla, silloin meteli alkaa. Meteli sattuu korviin, koska luokassamme on paljon oppilaita. Minusta pojat metelöivät enemmän kuin tytöt. Minusta luokassamme olisi parempi olla, jos olisi parempi työrauha.

Silja Takala, Pajuluoman koulu 4B

 

Cheerleading on hyvä harrastus

 

Cheerleadingia voi harrastaa kaiken ikäiset lapsesta aikuiseen. Cheerissä oppii paljon erilaisia ja monipuolisia liikkeitä. Stuntit ja akrobatiatemput ovat erilaisia. Nostajat nostavat nousijaa stunteissa erilaisiin asentoihin. Akrobatiassa on mahdollista tehdä ihan erilaisia temppuja. Minä pidän Cheerleadingistä todella paljon. Itse osaan monenlaisia temppuja esimerkiksi flikin ja voltteja. Minä harrastan Cheeriä Seinäjoella seurassa nimeltä Silver Sharks ja minun joukkueeni nimi on Shiny. Cheeriä voin suositella sekä tytöille että pojille, jotka tykkäävät vähänkin liikkua ja oppia uusia taitoja.

Sini Palosaari, Pajuluoman koulu 4B

 

Millainen on kiva kaveri?

 

Kiva kaveri on ystävällinen, ottaa toiset huomioon, auttaa muita, on kaikkien kaveri, eikä kiusaa. Kiusaaminen on tyhmää ja kiusatulle tulee paha mieli ja kiusaamisesta voi jäädä loppuiäksi pelkoja ja jännitystä. Kiusaajalle itselleen tulee huono maine. Kohta voi käydä niin, että hänellä ei ole enää yhtään kaveria. Ethän sinä kiusaa muita!

Sofia Shemeikka ja Noora Mäkinen, Pajuluoman koulu 4B

 

Aikuiset muistakaa!

 

Muistakaa aikuiset, että lasten keskuudessa ei saa kiroilla. Nimittäin jos kiroilee pienien lasten keskuudessa niin lapset voivat ottaa mallia. Aikuisten ei saisi juoda mitään yli 18 vuotiaiden juomia, jos heillä on pieniä lapsia. Aikuisten pitäisi lopettaa autossa puhelimen katsominen, jos aikuinen on kuskin penkillä. Aikuiset pitäkää lapsista hyvää huolta!

Lauri Tuorila, Pajuluoman koulu 4B

 

Tanssi vie mennessään!

 

Tanssi on hyvä sekä monipuolinen laji. Laji sopii melkein kaiken ikäisille. Lajissa kokeillaan eri tyylejä ja tehdään koreografioita. Kun lajin esitys on valmis, se esitetään opettajan sopimassa paikassa. Jos aloitat lajin, sinulla täytyy olla sisäkengät, juomapullo ja liikuntavaatteet. Itse olen Wimman streetdance ryhmässä ja voin suositella tanssiharrastusta kaikille, jotka pitävät liikkumisesta ja musiikista!

Noel Kivisalo, Pajuluoman koulun 4B

 

Jalkapallo on hyvä harrastus

 

Jalkapallossa kehittyy henkisesti ja fyysisesti. Tässä harrastuksessa saa juosta ja pitää hauskaa. Jalkapallossa saa testata taitojaan joka vuosi. Jalkapallo sopii noin yli kuusi vuotiaille. Jalkapallossa koordinaatio ja rohkeus kehittyy.

Aapeli Kiikka ja Eetu Viitasaari, Pajuluoman koulu 4B

 

Yhdessä maailmasta parempi

 

Maailma muuttuu huonompaan suuntaan koko ajan, mutta onko sen pakko? Onko sinun pakko pitää elämää tällä planeetalla itsestäänselvyytenä? Olet saanut upean mahdollisuuden elää ja iloita elämästä, mutta pian se kaikki on ohi. Jos asialle ei tehdä pian jotain suurta, mitä luulet tapahtuvan? Kannattaa miettiä kaksi kertaa ennen kuin heittää sen roskan luontoon. Tajuatko, kuinka suuri merkitys sillä nykyään on? Pienet sekä isot päätökset auttavat. Vaikka asialle yritetään koko ajan tehdä jotain ja tehdäänkin, jokaisen ihmisen valinnat auttavat. Vaikka se liha olisikin mielestäsi parempaa kuin lihankorvikkeet, voisit kai silti joskus testata kasvisvaihtoehtoja. Vaikka kuinka tekisi mieli vain heittää se karkkipaperi maahan, on parempi laittaa se suoraa roskikseen. Ei se vie sinulta paljoa aikaa, että kävelet roskiksen luo ja heität roskan sinne. Entä sitten liikkuminen? Tarvitsetko oikeasti autoa siihen, että liikut parisataa metriä? Eikö sen matkan voisi hoitaa pyörällä tai kävellen? Se auttaisi minua, sinua ja koko maailmaa. Tehdään yhdessä maailmasta parempi. Askel kerrallaan.

Lilja Kunto, Pajuluoman koulu 6A

 

Aikuisten käyttäytyminen vaikuttaa lapsiin

 

Nykyään lapset käyttäytyvät kuin teini-ikäiset. Monet 6–12-vuotiaat kiroilevat ja pelaavat pelejä, joissa on ikäraja 18. Kiroilu ei kuulu lapsille, eikä lapsien saisi kuulla vanhemmiltaan tai nuorilta kiroilua. Kun aikuiset kiroilevat, he “tartuttavat" sen lapsiin. Lapset eivät ymmärrä kirosanojen tarkoitusta, ja että ne eivät ole sopivia. Ikärajat ovat tarkoituksella määritelty, koska kaikki pelit tai ohjelmat, eivät sovellu kaiken ikäisille. Monet aikuiset antavat lapsen pelata K18 pelejä ja ostavat niitä heille. Joten aikuiset, älkää näyttäkö huonoa esimerkkiä lapsille.

Tessa Perttula ja Minni Hirsimäki, Pajuluoman koulu 6A

 

Kaikilla on omat harrastuksensa

 

Minkä takia kaikki eivät saa harrastaa sitä, mitä haluavat, ja miksi muita pitää kiusata heidän harrastustensa takia? Meidän mielestämme kaikkien pitäisi saada harrastaa, mitä haluavat. Toiset haluavat harrastaa esimerkiksi jalkapalloa, kun toiset taas vaikka cosplayta, eli erilaisiksi manga-, anime-, elokuva- ja sarjakuvahahmoiksi pukeutumista. Harrastuksia tulee koko ajan lisää ja ne ovat aina vain erikoisempia. Osa lapsista ja nuorista ei uskalla harrastaa lajia, mitä rakastaa, ja osa taas harrastaa lajia, jossa on paljon omia kavereita, mutta ei edes pidä lajista. Meidän mielestämme se on todella harmillista, ja valitettavan yleistä, sillä tästä aiheesta ei puhuta tarpeeksi paljon. Kaikkien pitää saada harrastaa rakastamaansa lajia.

Mirella Wallin ja Nella Kujala, Pajuluoman koulu 6A

 

Pelaaminen voi olla järkevää

 

Jos ihminen tietää paljon peleistä ja niiden kehittämisestä, hänellä voi olla hyvä tulevaisuus. Pelien sekä virtual realityn avulla on opeteltu mm. ajamaan, lentämään, pelastamaan ja suunnittelemaan. Maailmassa on myös ihmisiä, jotka pelaavat työkseen ja ansaitsevat rahaa sillä. Jos olet riittävän hyvä pelaamaan, voit myös osallistua peliturnauksiin, joissa voit voittaa rahaa. Yleensä peliturnauksiin osallistuvat ovat myös hyvin kuuluisia. Mutta jos haluat olla hyvä pelaaja, sinun täytyy harjoitella paljon. Pelaamista pidetään monesti negatiivisena vapaa-ajan viettona. Ymmärrän vanhempien huolen peleistä. He ajattelevat, että pelit ovat huonoksi terveydelle ja he ovat oikeassa. Jos annat lapsesi pelata pelejä, joista hän saa huonot tavat tai jos hän ei menesty koulussa, teet karhunpalveluksen hänelle. Pelaaminen on hyödyllistä, jos osaa tehdä oikeita valintoja.

Jonathan Ward ja Aaro Kankaanpää, Pajuluoman koulu 6A

 

Kasin aamut ovat vaikeita

 

Kasin aamut ovat vaikeita, koska nuoret eivät nuku tarpeeksi pitkään. Lapsen pitäisi saada nukkua vähintään yhdeksän tuntia. Yleisesti monilla nuorilla on vaikeuksia saada unta. Nuorten täytyisi lopettaa ruudun katsominen kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa, sillä sininen valo vaikeuttaa nukahtamista. Myös kaikki medialaitteet pitäisi ottaa nuorten huoneesta pois, ettei nuori katso niitä yöllä, kun aikuiset ovat menneet nukkumaan. Kasin aamuina nuoret, jotka ovat yöllä pelanneet, ovat myös todella väsyneitä ja se vaikeuttaa koulunkäyntiä. Peleihin jää myös helposti koukkuun, ja siksi vanhempien pitäisi rajoittaa nuorten ruutuaikaa, noin kaksi tuntia on hyvä aika ruudun käytölle päivässä. Kun laittaa nämä asiat kuntoon, kasin aamut helpottuvat!

Aaro Koskela ja Pyry Ala-Mattinen, Pajuluoman koulu 6A

 

Välitunnit mietintään

 

Koulun välitunnit ovat liian pitkiä ja tuskallisia. Talvisin aamulla on pimeä ja kylmä, mutta silti joudumme odottamaan pihalla. Sisälle ei saa mennä, muuten joutuu vaikeuksiin. Vaikeuksia ovat mm. jälki-istunto, mietintämyssy ja keltainen kortti. Vaikka olisi pihalla ja juttelisi kavereiden kanssa eli opettajien mielestä parveilisi, voi opettaja silti tulla hoputtamaan sinut leikkimään tai pelaamaan jalkapalloa. Opettajien mielestä se on ainut oikea tapa viettää välituntia. Emme ymmärrä, miksi puhuminen välitunneilla on “kielletty". Meidän mielestä välitunneilla puhuminen kavereiden kanssa on ihan tavallista ja opettajien pitäisi hyväksyä se. Pajuluoman koulussa pitäisi olla 1-2 sisävälituntia päivässä, jolloin voisi olla sisällä ja jutella rauhassa kavereiden kanssa.

Aatu Pukkila ja Arttu Leppänen, Pajuluoman koulu 6A

Uusimmat kaikki