Koululinkki

Murha houkuttelee lukemaan, oli se se aito tai keksitty – Ähtärin yhteiskoulun lukutapahtumassa selvitettiin fiktiivisiä murhia ja tutustuttiin sääntöihin, joilla journalisti rikoksista kirjoittaa

ÄHTÄRI

Pyhäinpäivän aattona Ähtärin yhteiskoulussa vietettiin Lukuliike-tapahtumaa halloweenin hengessä. Kauhun lisäksi vaikutteita tapahtumaan oli otettu etenkin dekkari-genrestä.

Yläkoululaiset yrittivät selvittää fiktiivisiä murhia psykiatriseksi hoitolaitokseksi naamioidussa liikuntahallin alakerrassa.

– Tehtiin tarinapolku, jonka varrella on tapahtunut murha. Oppilaiden pitää ratkaista se johtolankojen perusteella, tukioppilas Oona Teerimäki kuvailee tapahtumaa.

Johtolankoina oli esimerkiksi kirjeitä, kravatti sekä ääniviesti. Niiden lisäksi polun varrella oleviin huoneisiin oli viety kirjoja.

– Kirjoja on matkan varrella paljonkin, ne houkuttelevat varmasti lukemaan ainakin murhakirjallisuutta, kertoo Silja Jousmäki, joka kuului Lukuliike-tiimiin.

Tapahtuman järjestivät äidinkielen opettaja Anne Kärjen ohjauksessa 8. luokan tukioppilaat, Lukuliike-tiimin oppilaat sekä Lukuliikkeen tiimiin kuuluvat opettajat.

Muutakin koulun henkilökuntaa osallistettiin tapahtumaan ja ainakin osa oli jopa teeman mukaan pukeutuneita. Esimerkiksi rehtori Markku Juhola esitti mielellään toista kahdesta ruumista, joiden ympärille juoni tiivistyi.

Opettajat pääsivät myös vinkkaamaan luettavaa, kun jokaiselle luokalle järjestettiin teemapäivän aikana lukutunti.

Monenlaista luettavaa, ei vain kirjoja

Sillä välin, kun oppilaista oli yritti ratkaista mysteeriä, osa heistä istui luennolla. Ähtärin kirjaston kirjastonhoitaja Kati Ranta opasti heitä, miten e-kirjoja lainataan ja käytetään sujuvasti.

Lukuliikkeen myötä koulun ja kirjaston yhteistyö on tiivistynyt entisestään.

Ilkka-Pohjalaisen koululinkki taas piti iltapäivällä oppilaille tietoiskuja rikoksista, onnettomuuksista ja true crimesta journalismin näkökulmasta.

Toimittajat eivät saa keksiä uutisjuttuihinsa lisää asioita – oli aihe mikä hyvänsä. Erityisen tarkkana täytyy olla, kun uutisoidaan vaikkapa onnettomuuksien uhreista tai rikoksista, joiden tekijää ei voida tietää varmasti. Journalistin ohjeet neuvovat, miten toimittaja työskentelee eettisesti.

Äidinkielen opettaja Anne Kärjen mukaan tapahtuman tarkoitus on houkutella lukemaan ja tarinoimaan, mutta ei ainoastaan dekkareita tai kauhukirjallisuutta vaan mitä tahansa, mikä lukijaa kiinnostaa.

Hän huomasi tapahtuman aikana myös yllättävän sivuvaikutuksen.

– Tapahtuma ryhmäytti oppilaita, sekä suunnittelijaporukkaa että mysteeriä ratkaisevia luokkia, vaikka sitä emme etukäteen suunnitelleetkaan, hän iloitsee.

Lukuliike-tapahtuman tarkoituksena oli houkutella yläkoululaisia lukemaan esimerkiksi kauhukirjallisuutta ja dekkareita. Lukuliike on hallitusohjelmaan kirjattu hanke koululaisten lukutaidon edistämiseksi.

Ähtärin yhteiskoulu on yksi valtakunnallisen Lukuliikkeen yhteistyökouluista Suomessa. Muista pohjalaiskouluista mukana ovat Variskan koulu Vaasasta sekä Soinin yhtenäiskoulu.

Lisää aiheesta
Uusimmat kaikki