Koululinkki

Mustasaaren keskuskoulun 4.-luokkalaiset pohtivat muun muassa sitä, voisiko puhelinta saada pitää välitunnilla ja miksi he ovat vielä parakeissa?

Parakit

Parakkien ulkonäkö on meidän mielestämme tylsä, koska ne ovat yksivärisiä ja samanlaisia. Parakit on vain yksikerroksisia ja ne voisi olla kaksikerroksisia. Sisäilma parakeissa on joskus raikas ja joskus tunkkainen ja joskus haisee pahalta, mutta ilman kiertoa on myös. Äänet on parakeissa ovat herkät seinien takia, joten tömistely, huutaminen, töniminen ja pieni puhekkin kuuluu herkästi.

Syy, miksi olemme parakeissa, on, että vanha koulu on homeessa, mutta miksiköhän olemme vielä parakeissa, vaikka on uusi koulu? Toiveemme on että pääsisimme parakeista pois ja mennä uuteen kouluun. Mielipiteemme on että kivempaa olisi oikeassa koulussa ja aluksi oli kivaa parakeissa ja parakkien ikkunat on sijoiteltu huonosti.

Mustasaaren keskuskoulun 4.-luokkalaiset

Forza Horizon 4

Forza Horizon 4 on paras autopeli koskaan. Pelin hyvät puolet ovat 4k laatu ja full HD. Pelissä on tarpeeksi haastetta, koska siinä voi ajaa jopa 525 km/h. Pelissä soi erilaista ja monen tunnetun säveltäjän musiikkia. Pelissä voi kerätä jopa 140 autoa, ja pelissä on yleisiä ja harvinaisia autoja. Lamborghini Huracan on yksi pelin nopeimmista autoista. Suosittelen kokeilemaan!

Pelin huonot puolet ovat, että autot eivät vaihdu automaattisesti, ja että edessä on hitaita autoja jotka häiritsevät. Pelin alkumusiikki on myös häiritsevää. Pelissä harjoitellaan keskittymistä, englannin kieltä ja ajamista.

Suosittelen peliä 7–79 vuotiaille, koska pelin oppiminen kunnolla voi kestää jopa kaksi vuotta.

Johannes Prinkkilä, Mustasaaren keskuskoulu 4B

Pelimaailma

Pelaamisella oppii laskettelutemppuja (steep), saa sorminäppäryyttä, oppii englantia, oppii tiimityötä ja saa avaruudellista hahmotusta. Jos pelaa liikaa voi tulla aggressiiviseksi.

Suosittuja pelejä tällä hetkellä ovat Fortnite, OwerWatch, Mario Odyssey ja Zelda breath of the wild. Nousussa Steep. E sportsin suosituin peli on OwerWatch.

Damian van Eeuwen, Lucas Maner ja Kevin Sand, Mustasaaren keskuskoulu 4B

Jalkapalloharrastus

Jalkapalloa kannattaa harrastaa, jotta pysyy kunnossa. Jalkapallon huonoin pelaaja kautta aikojen oli Gary Lineker. Suomen parhaat olivat Jussi Jääskeläinen, Mixu Juhani Peltonen, Laura Österberg Kalmari, Sami Hyypiä, Arto Tolsa, Jari Litmanen, Antti Niemi, Anne Mäkinen ja Aulis Rytkönen.

Ensimmäinen ottelu pelattiin Englannissa vuonna 1863. Parhaat pelaajat kautta aikojen olivat Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Ferenc puskas ja Ronaldinho. Jalkapallossa pelataan 90min ja lisäaika. Jalkapallon keksijä oli Rugby. Kenttäpelaajat jaetaan puolustajiin, keskikenttäpelaajiin ja hyökkääjiin sen mukaan, miten lähellä tai kaukana omaa maalia pelipaikka on. Nykyisin käytetyin taktiikka on 4–4–2. Ensimmäinen seura Sheffield FC perustettiin vuonna 1857.

Viljo Sui ja Nico Koivuranta, Mustasaaren keskuskoulu 4B

Talvisota

Olen kiinnostunut todella paljon sodasta, vaikka se on raakaa, mutta se on historiaa.

Suomen sota alkoi vuonna 1808, 17. syyskuuta. Ruotsin kuningaskunta oli ennen Suomen sotaa. Suomen ja Ruotsin raja oli tuolloin määritelty kemijoen kohdalle. Nykyisen Suomen Lappi määriteltiin kuuluvaksi Länsipohjaan. Suomen sodassa minua kiinnostaa ampuminen ja tykit. Lopputulos Venäjän oli voitto, Suomi Venäjän vallan alle. Kun tykkeihin laittaa ruutia ja se sytytetään, niin kuula lentää tykistä ulos. Tykki on myös liukas koska jos sen päälle menee istumaan niin voi tippua tai tulla onnettomuuksia.

Minun kummin paappa kuoli 17-vuotiaana talvisodassa. Minun paapan kaksi veljeä ja isä on kuollut sodassa.

Ella Bäck, Mustasaaren keskuskoulu 4B

Talvisota

Talvisodassa oli rankkaa ja miehiä kaatui ja Suomi menetti Karjalan ja venäläiset menetti sotilaita. Siellä oli miinoja ja hyökkäyksiä ja siellä kuoli miehiä. Sotilaiden määrä oli 12 000. Minua kiinnostaa sota, koska minun paapan isä oli sodassa. Minun mielipiteeni sodasta on se kiinnostaa.

Konsta Makkonen, Mustasaaren keskuskoulu 4B

Vaasan koiratarha kulkuri

Koiratarha kulkuri tarvitsee apua koirien hoitamiseen! Jos sinulla on koirien nukkumisalustoja tai ruokaa mitä et tarvitse, voit lahjoittaa koiratarhalle. Jos olet ostamassa koiraa, kannattaa käydä katsomassa koiria tarhalla. Tarhalla on myös kissoja. Minun mielestä kannattaa käydä katsomassa koiria tarhalla, sieltä voit löytää koiran. Koiria, kissoja tai muita eläimiä ei saa heittää kadulle! Jos et kykene pitää esim. koiraasi tai kissaasi, vie se tarhalle!

Vanessa Yrttinen, Mustasaaren keskuskoulu 4B

Monet alakoululaiset haluaisivat puhelimet välitunnille

Meidän mielestä olisi kivempaa, jos välitunnilla saisi olla puhelimella, koska se on meidän mielestä se on epäreilua, kun yläkoululaiset saavat ja me emme saa. Se olisi kivaa, jos saisimme olla kaksi välituntia puhelimilla, mutta yksikin riittäisi. Oppilaat voisivat esimerkiksi pelata puhelimilla ja aikuiset tulisivat välillä katsomaan mitä oppilaat tekevät puhelimilla. Meidän mielestä se toisi välituntiin hauskuutta ja iloa.

Milja ja Emilia, Mustasaaren keskuskoulu 4B

Laskettelu

Laskettelu on todella nopea talviurheilulaji. Syöksyssä maailman nopeimmat laskijat laskevat parhaimmillaan 240 km/h. Maailmanennätyksen tehnyt italialainen mies Simone Origone laski ennätykseksi 252 km/h 31. maaliskuuta 2014 Ranskassa Les Arcsissa. Minä harrastan laskettelua Vaasassa Vaskissa.

Jade Heikkilä, Mustasaaren keskuskoulu 4B

Kanan jälki

Kana munii yhden muna päivässä. Jos haluaa poikasen, niin kana joutuu hautomaan. Kanojen historiasta tiedätte varmaan, että kesykanoja on, mutta tiedättekö, mistä koko juttu alkoi?

Kesykanat polveutuivat Kaakkois-Aasian Viidakkokanoista, josta Punaviidakkokana (Gallus gallus), Srilankanaviidakkokana (Gallus lafayttei), harmaaviidakkokana (Gallus sonnerati) ja Viherviidakkokana (Gallus varitus) ovat yhä olemassa olevia.

Kanoja kannattaa pitää, koska kanoista saa joka päivä munia. Minulla tulee olemaan kanoja. Kanat ovat erittäin miellyttäviä, mutta kannattaa pitää sormet loitommalla, koska minun sormiani nokki. Minulla tulee olemaan yksi kukko ja kaksi kanaa. Silkie on minun lempi kanalajini. Munat voivat olla myös erivärisiä. Haluaisin itse oman pesimiskopin. Ja kanoilla kannattaa olla kana-aita, koska kanat joko voivat karata tai koira tai joku muu petoeläin voi ahmaista ne suihinsa.

Iina Elina Nisula, Mustasaaren keskuskoulu 4B

Lehmät

Lehmistä saa maitoa ja niitä lypsätään. Lehmät myös nukkuu. Märehtiminen tarkoittaa ruuansulatusta. Lehmät syövät usein ruohoa. Poikaset ovat vasikoita ja lajin naaraat ovat lehmiä sekä uroksia kutsutaan sonneiksi. Nauta on älykäs ja sosiaalinen. Lehmällä on neljä mahaa: Verkkomaha, pötsi, satakerta sekä juoksutusmaha. Suomessa on vajaa 10 000 lypsytilaa. Lehmän luonnollinen elinikä on noin parikymmentäkin vuotta, mutta mitä enemmän lypsätään, sitä vähemmän aikaa elää. Nauta voi olla sarvellinen tai nupo. Useimmilla lehmillä on sarvet, ne ovat puolustautumista varten. Joidenkin rotujen lehmät ovat synnynäisesti eli perinnöllisesti sarvettomia. Täysikasvuinen lehmä painaa noin 700 kg ja sonni 1 000–1 300 kg. Suomen vanhin lypsylehmä on Milotar. Vasikka tarkoittaa eritoten sorkkaeläimien naudan poikasta.

Meidän mielipiteemme lehmistä on, että lehmät ovat hyödyllisiä ja niistä on iloa.

Emilia Klemets, Miska Kaivonen ja Pihla Kovanen, Mustasaaren keskuskoulu 4B

Uusimmat kaikki