Koululinkki

Nummen koulussa puhuttavat ilmastonmuutos ja kiusaaminen – entä tulisiko hotellista hyvä nuorisotila?

Enemmän ryhmätöitä

Minusta olisi kivempaa, jos olisi enemmän ryhmätöitä koulussa. En tiedä mitään parasta syytä siihen, mutta ne ovat vaan ihan tosi tosi kivoja. Sitä paitsi ne parantavat yhteishenkeä. Ryhmätyöt voisivat liittyä vaikka johonkin kisaan. Niin kuin silleen, että olisi vaikka joku ryhmäkisa, että äänestetään leikkimielisesti paras ryhmä.

Nanna Hintikainen, Nummen koulu 5A

Sateenkaari-ihmisistä

Sateenkaari-ihmisiä luullaan usein oudoksi. Itse ajattelen niin, että ihmiset saavat olla sellaisia kuin ne haluavat, mutta nykyään jotkut on tehnyt siitä trendin ja se on kyllä rasittavaa. Sateenkaari-ihmisiä ei oteta kauheasti esille ja se on hyvä asia, koska suurin osa joutuu kiusatuksi sen takia ja se on todella tyhmää. Minun mielestä se on todella rohkeaa olla sellainen, kun itse haluaa.

S.A, Nummen koulu 5A

Ketään ei saa kiusata

Minusta on väärin kiusata ulkomaalaisia. Heillä on oikeus elää niin kuin kaikki muutkin lapset. Esimerkiksi ulkomaalaisia kiusataan, kun heillä on huivit. Somessa leviää uhkauksia kuten Instagramissa. Haluaisin, että kaikki olisivat samanarvoisia ja heitä kohdeltaisiin samanarvoisesti.

Peppi Valtonen, Nummen koulu 5A

Kännykkävälitunnit

Minä haluaisin kännykkävälitunnit, koska välitunnit ovat välillä tylsiä. Mutta tunnilla laitettaisiin puhelimet pois, koska muuten oppilaat eivät opi.

Helmi Niinistö, Nummen koulu 5A

Eläimet eivät ole leikkikaluja

Minun mielestäni eläimet ovat yhtä arvokkaita kuin ihmiset. Minun mielestäni jotkut ihmiset pitävät eläimiä ala-arvoisempina kuin ihmiset. Eläimillä pitää olla yhtä hyvä elämä kuin ihmisillä. Esimerkiksi ihmiset hylkäävät eläimiä ja sitten eläimet satuttavat itseään. Esimerkiksi Romaniassa on niin paljon kodittomia eläimiä, että niitä lopetetaan. Eläimille pitäisi tehdä oma nettisivu, jossa voisi lahjoittaa rahaa. Eläimille parempi elämä!

Gabriel Rantanen, Nummen koulu 5A

Roskaaminen käy kalliiksi

Minusta roskaaminen on tosi tyhmää. Minusta roskaamisesta voisi rapsauttaa sakot, koska maapallolla on niin paljon paikkoja, jotka ovat täynnä roskaa. Ja Suomessakin on varmasti jotain paikkoja, jotka ovat roskattuja. Moni eläinkään ei tykkää roskasta, no kuka tykkäisi. Ja ihmiset ei ajattele siinä vaiheessa, kun he roskaavat.

Besart Kelmendi, Nummen koulu 5A

Nettikiusaaminen on väärin

En ymmärrä, miksi pitää kiusata ja vieläpä netissä. Kuka haluaisi kiusata? Eivätkö ihmiset osaa lopettaa? Ovatko ihmiset niin tyhmiä? Minua on kiusattu netissä, eikä se ollut kivaa. Joten minun mielestä netti- tai muu kiusaaminen on väärin. Ihmiset ovat tyhmiä, jos he kiusaavat. Joten lopettakaa ja kertokaa aikuisille ja auttakaa.

Aino Hokkanen, Nummen koulu 5A

Eläinten oikeudet

Eläimillä on oikeuksia niin kuin meillä ihmisillä. Niillä pitää olla oikeuksia, koska niilläkin on elämä. Niitä tarvitaan, koska esimerkiksi lehmistä saadaan lihaa ja maitoa. Muilta saadaan jotain.

Abdirahman Makhtal, Nummen koulu 6B

Ilmastonmuutosta voi hidastaa pienillä teoilla

Minun mielestäni tämän ilmastonmuutos-jutun eteen pitäisi tehdä jotain. Se vain pahenee, jos ostamme koko ajan uusia tuotteita esimerkiksi autoja tai vaatteita. Miettikääpäs tätä: Se uusi vähäpäästöinen auto, jonka ostit kaksi viikkoa sitten vain leveilläksesi naapurillesi, kulutti resursseja paljon enemmän kuin että oisit vain vaihtanut sen ainakin viisi vuotta vanhaan. Koska siinä iässä auton hiilijalanjälki on jo suurimmaksi osaksi toipunut. Tietysti onhan se järkevää ostaa vähemmän polttoainetta kuluttava ja vähäpäästöisempi auto, mutta niiden tekemisestä tulee enemmän saasteita kuin siitä, että olisit vain kuluttanut vanhan autosi loppuun. Tai esimerkiksi kun ostat uuden hupparin, jonka tekemiseen on kulunut paljon kangasta ja piilovettä.

Enhän minäkään mikään ilmastoaktivisti ole, mutta ilmastonmuutosta voi hidastaa myös esimerkiksi käymällä suihkussa nopeammin, koska suihkuveden lämmittämiseen kuluu sähköä ja sähköntuottoon tarvitaan paljon energiaa. Tai vaikkapa syömällä terveellisempää ruokaa, esimerkiksi salaattia. Pienetkin teot vaikuttavat.

Jimi Tapio, Nummen koulu 6B

Ihmisten erilaisuus

Minun mielestä ihmisten erilaisuus on vain upeaa. Jos ihmiset olisivat samanlaisia, se olisi vain todella tylsää. Jos olet erinlainen, ole siitä ylpeä äläkä yritä olla niin kuin muut. Esim. jos sinä tykkäät punaisesta ja muut eivät, älä rupea ajattelemaan, että se olisi sinun mielestä ruma väri.

Janica Luoma, Nummen koulu 6B

Ylimääräisen muovin käyttö on lopetettava

Hiilidioksidi nopeuttaa ilmastonmuutosta. Suurin osa ilmakehään joutuvasta hiilidioksidista on peräisin fossiilisista polttoaineista, kuten öljystä ja kivihiilestä. Ihmisten tulisi myös lopettaa ylimääräisen muovin käyttö, sillä Tyynellämerellä sijaitsee muovisaari, joka on jopa kolme kertaa Ranskan kokoinen pinta-alaltaan.

Muovin käyttöä voi vähentää vaihtamalla esimerkiksi muovipussit ja pullot johonkin toiseen materiaaliin. Itse ainakin käytän reppua tai kangaskassia, kun käyn kaupassa. Ja jos matkustan kaupungille, menen bussilla, koska ne kulkevat biokaasulla. Eli itsekin autan maapalloa, ettei tulisi ilmastonmuutosta.

Iivari Hällfors, Nummen koulu 6B

Hotellista nuorisotila

Olisi tosi kiva, jos Vaskiluodon hylätystä hotellista tehtäisiin nuorisotila. Aulassa voisi olla biljardi- tai pingispöytä. Hotellin päädyssä voisi olla esiintymislava, missä ihmiset saavat esiintyä. Vaasan kaupunki voisi lahjoittaa rumpuja, kitaroita ja muita soittimia. Huoneet voisivat toimia toisten treenihuoneina, missä voisivat harjoitella soittamista.

Leo Leppänen, Nummen koulu 6B

Ympäristön roskaaminen

Ympäristöä ei kannattaisi roskata. Roskaaminen tuottaa haittaa luonnolle ja eläimille, jotka menettävät asuinpaikkoja. Monissa maissa roskat heitetään mereen ja se on todella haitallista merieläimille. Roskat pitäisi vain lajitella, heittää roskiin ja kierrättää. Roskat pitäisi heittää roskikseen. Meistä on hyvä, että roskat kierrätetään, koska siinä säästyy luontoa. Meistä kaikkien ihmisten pitäisi käyttää biokaasua polttoaineena. Lentokoneella matkustaminen tuottaa todella paljon hiilidioksidiä, käytä sen sijaan junaa tai biokaasulla kulkevaa bussia ja kulje lyhyet matkat kävellen tai pyörällä.

Cedric Erhie ja Lauri Sten, Nummen koulu 6B

Mielipiteeni Pohjalaisesta

Minun mielestä Pohjalainen on paras uutislehti, mikä tulee mun postilaatikkoon. Sitä on kiva lukea ja se sisältää mukavia uutisia. Pohjalaisessa on toisten mielipiteitä ja kommentteja. Pohjalaisesta on mukavaa lukea muiden kommentteja.

Evert Niemi, Nummen koulu 6B

Lihan syönti

Tiesitkö, että syöt todennäköisesti aivan liikaa lihaa? Lihan syönnin vähentäminen kannattaa. Kaikki lihat eivät ole yhtä pahoja peikkoja. Ykkösjuttu on vähentää jalosteiden eli makkaroiden, valmislihapullien, ja nakkien syömistä. Niisä on lisäaineita, jotka saattavat olla ihmiselle haitallisia. Liha- ja makkaravalmisteissa piilee syöpäriski, joka liittyy nitriitteihin ja nitareihin. Ne ovat säilöntäaineita, joita lisätään estämään mikrobien kasvua, nitriitit ja nitarit lisäävät erityisesti mahasyövän riskiä. Muista syödä enemmän kasviksia!

Veeti Viljamaa ja Aatu Hirvelä, Nummen koulu 6B

Kaikki lapset kouluihin

Kaikkien lasten pitäisi saada käydä koulua ilmaiseksi. Esimerkiksi Afrikassa useimmilla lapsilla ei ole varaa käydä koulua. Kouluruoat ja kirjat tulisi olla ilmaisia, sillä kaikilla ei ole varaa ostaa niitä. Yli 200 miljoonaa lasta ei pääse kouluun, sillä heillä ei ole varaa. Yli puolet koulua käymättömistä lapsista on tyttöjä.

Jokaisella ihmisellä on oikeus opiskella ja hankkia elämässään tarvitsemiaan tietoja ja taitoja.

Nea Ahola ja Maaria Berisha, Nummen koulu 6B

Eläinkokeet

Eläinkokeet on ehkä väärin, mutta ilman niitä olisi monet sairaudet ja taudit löytämättä, eikä moniin tauteihin olisi löydetty parannuskeinoja. Eläinkokeet on tosi tärkeitä ihmisten kannalta. Eläimet ei joudu kärsimään edes kovin pitkiä aikoja häkeissään. Eläimet lopetetaan heti, kun koe on tehty. Kaikki lailliset eläinkokeet ovat sitä paitsi tarkoin valvottuja ja niiden tekemiseen täytyy olla lupa. Voisi ehkä joskus ajatella, että oma henki on yhdestä eläinkokeesta kiinni. Joten ainakin minun mielestäni eläinkokeet ovat oikeutettuja.

Lotta Jussila, Nummen koulu 6B

Välipalaksi rahkaa tai pannukakkuja

Minä haluaisin, että koulussa olisi aina välipalaksi rahkaa tai pannukakkuja. Haluaisin, että välkät olisivat lyhyempiä, saisi olla puhelimella välkällä, saisi laittaa musiikkia tunnilla ja saisi ottaa herkkuja perjantaisin.

Fanny Yli-Korpela, Nummen koulu 6B

Kolmetuntisia koulupäiviä ja pidemmät välitunnit

Haluaisin, että koulussa saisi olla joka toinen viikko puhelinvälitunnit, että jotku päivät kesäisi vain 3 tuntia, ja että koulussa olisi pidemmät välitunnit. Toivoisin, että talvella välitunnit kestäisi 10–15 minuuttia, ja kesällä puolituntia, jos talvella olisi -20 tai -30 astetta pakkasta, niin ei tarvisi mennä välitunnille.

Sofia Kurunsaari, Nummen koulu 6B

Yksi pizzapäivä viikossa

Haluaisin että koulussa voisi olla puhelinvälitunnit ja pannukakkuja hernekeiton kanssa. Sekä yksi pizzapäivä viikossa. Lyhyet koulupäivät. Ei niin paljon läksyjä. Pidempiä lomia. Talvisin ei tarvitsisi mennä kaikille välitunnille. Pastilleja ruoan jälkeen ja enemmän ruokavaihtoehtoja.

Elise Koukkari, Nummen koulu 6B

Uusimmat kaikki