Koululinkki

Onkilahden yhtenäiskoulun 7.-luokkalaiset pohtivat muun muassa nuorten ulkonäköpaineita ja koulun urheiluvälineitä

Some pilaa elämäsi, etkä edes huomaa sitä

Me elämme maailmassa, jossa puhelimilla ja sosiaalisella medialla on vahva vaikutus. Näemme joka paikassa kauniita ihmisiä. Täydelliset kasvot, täydellinen keho, sellaisen kuvan some antaa meille kauneudesta. Täytyy olla kaunis ja täydellinen, jotta on tarpeeksi. Se on mielestäni tyhmää. Aina emme huomaakaan, kuinka paljon somessa muokataan kuvia, kuinka paljon meikkiä kuvien ihmisillä on. Silloin mekin haluamme olla kauniita. Käytämme rahaa uusiin vaatteisiin, meikkeihin, kenkiin, asusteisiin ja hiuksiin, jotta meistäkin tulisi kauniita. Haluamme olla itsevarmoja ja unohtaa ulkonäköpaineet. Alamme uskoa, että tulemme onnellisiksi ulkonäön kautta, että vika tyytymättömyyteen on ulkokuoressa. Siksi alamme muokkaamaan ulkonäköämme. Mutta, loppujen lopuksi, ei se paranna oloamme yhtään. Se on vain pinnallista. Nykyään monet katsovat vain ulkonäköä, vaikka sisäinen kauneus on tärkeintä.

Ymmärrän, että kaikki haluavat julkaista somessa vain elämänsä kohokohdat, parhaat palat, joita on muokattu näyttämään siltä, kuin julkaisijan elämä olisi täydellistä. Mutta ei kenenkään elämä ole täydellistä, ei kukaan ole aina iloisella tuulella. Ei kannata uskoa kaikkea, mitä somessa näkee, sillä siellä näkee pelkän kuvan eikä tarinaa sen takana. Somessa syntyy myös kateutta, kilpailua ja nuoret saavat ulkonäköpaineita. Toivon, että se loppuisi. Toivon, että kaikilla olisi hyvä olla somessa eikä syrjittäisi muita kuvien tai seuraajamäärän perusteella.

Mutta mikä oikeasti on kauneutta? Mikä on täydellistä? Anna kun kerron. Sinä. Sinä riität, olet tarpeeksi kaunis omana luonnollisena itsenäsi. Mielestäni jokaisen maailman nuoren pitäisi tietää se.

Eeva Peltomäki, Onkilahden yhtenäiskoulu 7. lk

Erilaisuus on rikkaus

Maapallolla elää n. 7,53 miljardia ihmistä, joista jokainen on erilainen. Nykyään ihonvärin, sairauksien, syntyperän ja ylipäätään ulkonäön perusteella arvostellaan ihmisiä, minkä takia moni kärsii ulkonäköpaineista.

Mielestämme jokaisen kuuluisi antaa olla juuri sellainen kuin on, oli kyse ihonväristä, iästä, painosta, pituudesta tai muusta ihmiseen liittyvästä asiasta. Kenenkään ei tarvitsisi muuttaa itseään sen takia, että hänet hyväksyttäisiin. Jokainen meistä on arvokas juuri sellaisena kuin on ja jokainen meistä on ansainnut hyväksynnän.

Ilona ja Jossu, Onkilahden yhtenäiskoulu 7. lk

Nuorten ulkonäköpaineet

Nuorilla on aina ollut ulkonäköpaineita. Mediassa julkisuudenhenkilöt luovat niitä. He eivät luo niitä tahallaan. Nuoret pitävät heitä esikuvina. Tietenkin he haluavat olla samanlaisia. Monet nuoret kärsivät tämän takia. Toiset olettavat sinun olevan tietynlainen ja käyttäytyvän tietyllä tavalla.

Vaatteet ovat iso osa tätä ongelmaa. Nykyään on paljon kalliita merkkejä, joita nuoret suosivat. Pitäisi olla päällä kalliit vaatteet, kengät sekä muut asusteet. Kaikilla ei ole varaa merkkivaatteisiin. Vaatteista myös kiusataan paljon. Julkisuudenhenkilöt kertovat sosiaalisessa mediassa, mitkä vaatteet ovat muodissa. Nuoret tietysti menevät mukana. On myös nuoria, joita ei kiinnosta tämä tyyli. He haluavat luoda oman tyylinsä.

Meidän pitäisi antaa kaikkien olla mitä he haluavat. Jokainen saa olla minkälainen haluaa. Ketään ei saisi arvostella tai kiusata ulkonäkönsä perusteella. Ollaan kaikki sitä mitä me itse haluamme. Muiden pahoja sanoja ei kannata kuunnella.

Sofia Hautakangas, Onkilahden yhtenäiskoulu 7. lk

Lapset rakkaat, olkaa lapsia

Yhä nuoremmat lapset tahtovat uusimpia kännyköitä ja kalliita merkkivaatteita. Kaikki somet on myös oltava. Olen sitä mieltä, että ei tarvitse. Huoltajien täytyisi tarkemmin miettiä, milloin on oikea aika antaa nuoren lapsen lupa ladata esimerkiksi Instagram, Snapchat tai TikTok. Mielestäni eka- ja tokaluokkalaiset ovat liian nuoria siihen.

Some on paikka, joka muokkaa ihmisen mielipiteitä, ajatusmaailmaa ja aiheuttaa ulkonäköpaineita. Varsinkin, jos nuori alakoululainen luo esimerkiksi Instagram-tilin, huoltajien tulisi tietää, millaisia kuvia lapsi julkaisee tai minkälaisia käyttäjiä häntä seuraa. Netissä näkee kuvia, joista inspiroituneena haluaa ostaa samanlaiset vaatteet, asusteet tai meikit. Kannattaa miettiä, milloin on valmis siihen tai tarvitseeko ihan oikeasti.

Toki somesta on myös paljon hyötyä ja se on osa nykymaailmaa, mutta lasten on annettava olla lapsia ilman turhia paineita.

Sofia, Onkilahden yhtenäiskoulu 7. lk

Parempia urheiluvälineitä koululle

Meidän mielestämme koulullemme pitäisi saada paremmat urheiluvälineet, koska tämänhetkisistä ei löydy kaikille oikeanlaisia ja välineet ovat kuluneita ja huonokuntoisia. Esimerkiksi luistimet ovat rikkinäisiä ja kuluneita eikä kaikilla ole paria. Yksien luistimien pohjasta tulee luistimen sisälle nauloja, jotka voivat vahingoittaa jalkapohjia. Kypäristä pitäisi saada enemmän kokoja. Myös välinevarasto on epäjärjestyksessä eikä sieltä löydä helposti tarvittavia välineitä. Koululiikunnasta tulisi mieluisampaa kaikille, jos välineet olisivat paremmat.

Kaksi surullista nollavitosta, Onkilahden yhtenäiskoulu 7. lk

Kaapit kouluihin

Mielestäni kouluihin voisi tulla koulukaapit. Oppilaiden tavarat pysyisivät paremmin tallessa eikä tarvitsisi huolehtia, että onko enää seuraavan tunnin jälkeen omaa takkia. Oppilailla voisi olla kaappeihinsa omat avaimet tai koodit. Oppilaat eivät pääsisi toisten oppilaiden koulukaappeihin, mutta oma luokanvalvoja tai opettaja pääsisi oppilaittensa kaappeihin. Kaapit voisivat olla tilavia ja käytännöllisiä. Kaapeissa olisi monta lokeroa ja pari naulakkoa, joihin voisi laittaa vaatteen tai vaikka luistelukassin. Minä itse pitäisin kaapin puhtaana, järjestyksessä ja siellä olisi vain kouluun liittyviä hyödyllisiä tavaroita.

Mielestäni yläasteen kaappien värit voisivat olla harmaat tai mustat ja ala-asteella voisi olla valkoiset tai puun väriset. Jokaiselle oppilaalle oma kaappi ala- ja yläkouluun!

Milli, Onkilahden yhtenäiskoulu 7. lk

Kouluaamut myöhemmiksi

Aikaiset kouluaamut haittaavat koululaisen opiskelua. Kahdeksan aamuina ei ehdi saada tarpeeksi unta, ellei mene jo ilta kahdeksalta nukkumaan. Koulustahan on kotiuduttu vasta muutama tunti sitten. Mielestäni koulu voisi alkaa aina yhdeksältä ja loppua tuntia myöhemmin. Rytmi pysyisi selkeänä ja koululaiset virkeinä.

Pian vielä pirteämpi koululainen, Onkilahden yhtenäiskoulu 7. lk

Aikaiset aamut haittaavat nuorten jaksamista koulussa

Valitusta on kuulunut monien suusta: “Äh kahdeksalta kouluun.", “Onpa väsy". Väsymys painaa koulussa monia nuoria, koululaiset pilkkivät pulpeteillaan ja tämä vaikuttaa opiskelijoiden keskittymiskykyyn ja asioiden sisäistämiseen negatiivisesti.

Olisiko kiva, että ei tarvitsisi mennä ennen yhdeksää nukkumaan, että heräisi virkeänä aamuisin? Onko rankkaa, kun sinut pakotetaan heräämään jo jopa ennen seitsemää, että ehtisit bussiin? Opetussuunnitelmaan olisi hyvä tulla muutos, ettei arjessa olisi enää kahdeksanaamuja stressaamassa muiden ongelmien lisäksi. Asiaa on jo viety eteenpäin, koska Helsinki – Espoo -akselilla on jo mietitty aikaisten kahdeksanaamujen lopettamista. Toistaiseksi asialle ei vielä olla tehty mitään.

Väsynyt koululainen, Onkilahden yhtenäiskoulu 7. lk

Bussit sekaisin

Bussiaikataulut ovat sekaisin. Joskus bussit tulevat todella myöhässä ja joskus aivan liian aikaisin. Jos bussi tulee aikaisin, kuskin pitäisi odottaa pysäkillä ennen lähtöä eikä lähteä heti pysäkille saavuttuaan. Välillä pysäkille tultuaan ei voi olla varma, onko bussi jo mennyt vai onko se vasta tulossa.

Bussikuskit ovat myös välillä epäystävällisiä, esim. jos joku juoksee bussille, niin bussikuski saattaa vaan laittaa ovet kiinni ja lähteä ajamaan, vaikka näkisi selvästi juoksevan henkilön. Bussikorteissa on myös välillä ongelmia ja bussikuski saattaa heittää ulos bussista, jos ei ole rahaa mukana. Ymmärrän tämän, sillä busseihin yritetään välillä päästä ilmaiseksi tyhjällä bussikortilla, mutta mielestäni bussikuskin täytyisi kysyä, onko bussikortti saatu koulusta, sillä silloin vika on jossain muussa.

Busseilla kulkija, Onkilahden yhtenäiskoulu 7. lk

Uusimmat kaikki