Koululinkki

Opettajakuntaa stressaa ja oppilailta katkeavat kaverisuhteet – Vaasalaisen Hietalahden koulun rehtori ja oppilaat kertovat, millaista etäopetuksessa on

Yläluokkalaiset ja yleisopetuksen luokat 4.–6. on siirretty etäopetukseen ja henkilökunta käyttää suojamaskeja. Askeleen edellä oltiin siinä vaiheessa kun tieto taudin leviämisestä tuli.

– No silloin me päätimme esimerkiksi että ylempien luokkien oppilaat saavat ruokailun aikana syödä omissa luokissa. Näin pyrittiin vähentämään kontaktien määrää. Samoin kaikille opettajille jaettiin suojamaskit eli visiirit ja toisena vaihtoehtona hengityssuoja selvittää koulun rehtori Eija Huttunen.

Yläluokat ja yleisopetuksen 4.–6. luokan oppilaat siirtyivät kaikkia etäopetukseen pikku poikkeuksia, kuten eritystuen oppilaita, lukuun ottamatta. Opettajat opettavat oppilaita netin kautta ja heihin voi olla yhteydessä myös puhelimella.

– Opettajakuntaa tämä tilanne stressaa oikein kunnolla. Epätietoiset vanhemmat soittelevat huolestuneena ja heitä pitää rauhoitella. Kun ollaan epävarmoja oman jälkipolven oppimisesta ja mahdollisista tartunnoista. Mutta voi vakuuttaa että parhaamme teemme ja yhteistyössä on voimaa.

– Oppilaita taas katkeaa koulussa kaverisuhteet. Me kaikki kuitenkin toivomme että asiat etenisivät parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikenlaisia huhuja tietysti liikkuu, mutta niistä ei kannata välittää. Pidetään huolta hygieniasta ja muistetaan turvavälit sekä että pitää pestä ne kädet ja taas kerran pestä kädet muistuttaa rehtori Eija Huttunen.

Etäopetuksessa tulee kavereita ikävä

Vaasan kouluissa siirryttiin pikavauhtia etäopetukseen kun koronatilanne pahentui jyrkästi. Tilanne ei kuitenkaan ollut "outo" sillä vaasalaisista kouluista löytyy tietysti alan veteraaneja.

Viime keväänä suurin osa oppilaista opiskeli etänä. Niinpä heillä on jo nyt aavistusta siitä miten etäily tulee nyt sujumaan. Haastattelu on tehty perjantaina ennen kuin oppilaat siirtyivät etäopetukseen.

1) Mitä mieltä olet lähiopetuksesta?

2) Mitä huono ja mitä hyvää oli etäopetuksessa viimeksi?

3) Mitkä aineet olivat helppoja, mitkä vaikeita etänä?

Viljami Lahti

1) Ei se nyt niin kivaa ole kun ei näe kavereita. Mutta onhan se ihan kivakin kun ei tarvitse mennä kouluun.

2) Etäopetuksessa ei opi yhtä hyvin kuin lähiopetuksessa. Kun ei ole opettaja neuvomassa vaikeissa asioissa. Se oli ja on hankalaa. Totta kai vanhemmat myös auttoivat.

3) Helppoa oli englanti, koska minä olen siinä aina ollut aika hyvä. Vaikeaa taas oli toinen kieli eli ruotsi, koska siinä tarvitsen lähiopetusta.

Elvis Heikkilä

1) Se on minun mielestäni ihan mukavaa, koska osaa opetella asiat ihan hyvin yksikin. Pitää vain aina tietää mitkä asiat ja tehtävät pitää tehdä.

2) Se ei ole kivaa kun ei ole voinut olla kavereiden kanssa. Mutta sitten taas voihan heidän kanssaan jutella puhelimen välityksellä ja kysellä mitä kuuluu.

3) Englanti on minulle tosi helppoa, koska ymmärrän sitä hyvin. Vaikeaa sen sijaan oli uskonto, koska siinä tuli aika paljon läksyä koko ajan.

Moona Gröndahl

1) Minä en kyllä yhtään tykkää etäopetuksesta kun siinä ei saa tulla kouluun. Pitää olla vain kotona ja yrittää oppia jotakin. Vanhemmilta piti välillä kysyä.

2) Minä tykkään koulusta ja etäopetuksessa ei kyllä opi läheskään niin hyvin kuin lähiopetuksessa. Siinä voi kysyä opelta tai kaverilta, jos joku asia on hankala.

3) Helppo oli oikeastaan äidinkieli. Sitähän me kaikki jo puhumme ja kirjoitamme. Sen sijaan matikka oli tosi hankalaa. Siinä on opettajan tuki tärkeää.

Alina Ovaskainen

1) Se oli aluksi ihan kivaa, mutta sitten huomasi, että ei kaikki aineet olekaan niin helppoja opiskella yksin ilman opettajaa.

2) Osa oppiaineista oli sellaisia, että ne oppi ihan hyvin yksikin. Kun vain sai hyvät ohjeet niihin. Mutta sitten oli myös niitä, joissa piti heti kysyä neuvoa. Joko opettajalta tai vanhemmilta.

3) Matikka ja äidinkieli olivat minulle helppoja. Niissä pystyi tehtävän jälkeen myös aina kysymään että onko tehnyt tehtävät oikein. Englanti ja puutyö olivat taas vaikeita. Niissä piti lukea paljon ja yrittää tehdä jotain.

Uusimmat kaikki