Koululinkki

Saadaanko Paukkulantielle koskaan asfalttia, miksi pelaaminen kannattaa tai mitä voimakkaat tuoksut voivat aiheuttaa allergiselle? Näitä asioita pohtivat Onkilahden yhtenäiskoulun 8.-luokkalaiset

Paukkulantielle asfaltti

Olen jo kauan odottanut, että kotitielleni (Paukkulantie) tulisi asfaltti. Itse asiassa moni muukin tällä tiellä asuva on odottanut sitä. Kaikilla muilla ympärillä olevilla teillä on asfaltti, joten miksi ei tällä? Tie on ollut paikallaan jo kauan ja sen ympärille on rakennettu uusia teitä, joilla yllätys yllätys, on asfaltti.

Asfaltti auttaisi pitämään suurimman osan pölyävästä hiekasta maassa: jatkuvalta ikkunoiden putsaamiselta säästyttäisiin ja hiekan pölyämisen aiheuttamilta terveysongelmilta vältyttäisiin. Tien pintaa pitää välillä raapia, jotta isoimmat kuopat tasoittuisivat. Sateilla tie on pehmeä, liejuinen ja rapainen. Talvella vähän sulassa lumessa on hyvin vaikea pyöräillä ja asfaltti voisi helpottaa tätäkin hieman. Plus lumi sulaisi myös nopeammin. Voi olla, että asialle on jokin selitys, mutta en usko, että se on tarpeeksi hyvä, etteikö yllä olevia huonoja asioita tarvitsisi ottaa huomioon.

Konsta Kangasniemi, Onkilahden yhtenäiskoulu 8F

 

Pelaaminen on aliarvostettua

 

“Pelaaminen on haitaksi nuorille, pelaaminen on ajanhukkaa". Tätä kuulee liian monesti aikuisten suusta. Minusta se ei pidä paikkaansa. Tiedän, aikuiset ovat syntyneet meitä lapsia paljon aikaisemmin eikä heidän lapsuudessaan ollut pelejä, mutta totuus on, että aikuisetkin käyttävät nykyään älylaitteita päivittäin, esimerkiksi työssään ja vapaa-ajallaan. Sitten se “pelaaminen haittaa lasten koulumenestystä" -väittämä on minusta väärin, sillä pelaaminen auttaa lasta saamaan ajatukset muualle kouluelämästä ja esimerkiksi rentoutumaan ennen koepäivää. Myös pitkän koulupäivän jälkeen mikään ei ole parempaa kuin lysähtää sohvalle ja ruveta pelaamaan kavereiden kanssa. Pelaaminen myös parantaa kielitaitoa. Kyllä, peleissä voi olla suomenkieliset tekstitykset, mutta lapset silti kuulevat pelissä olevien hahmojen ääniä. Suurimmissa peleissä ei ole tekstityksiä, joten opit pakostakin englantia. Se on tieteellisesti todistettu, että suurin osa lapsista oppii englantia pelaamalla.

“Nykynuoret eivät liiku tarpeeksi". Tämä lause on osittain totta, mutta suurin osa nuorista osaa yhdistää liikunnan ja pelaamisen. Esimerkiksi minä harrastan salibandya, mutta ehdin silti pelata myös pelejä. Esimerkki: Tulen koulusta kotiin, teen läksyt, käyn hetken ulkona, minulla on treenit ja näitten “askareiden" jälkeen on hyvin aikaa pelata.

Pelaaminen on myös nykyään ammatti. Todella moni suomalainenkin ansaitsee elantonsa pelaamalla. Pitää tietenkin osata pelata kyseistä peliä, mutta uskon, että se on nykyään monen nuoren unelma-ammatti.

Perttu Kukkola, Onkilahden yhtenäiskoulu 8F

 

Tuoksutko liikaa?

 

Istun bussissa matkalla kouluun. Viereeni istuu nainen, jolla on voimakasta hajuvettä. Olen jo pitkään ollut nuhainen ja väkevä aromi saa nenäni ja silmäni vuotamaan entistä enemmän. Oloni on hyvin epämukava ja joudun niiskuttamaan koko bussimatkan.

Mitä jos olisinkin reagoinut tuoksuun saamalla astmakohtauksen? Minulla on syntymästä saakka ollut astma ja voin olla onnellinen siitä, että tilanteeni astman kanssa on hyvä. Astmaatikoilla, joilla on herkkä reagointi esimerkiksi juuri hajuihin, voi olla hyvin vaikeaa olla julkisissa paikoissa, sillä voin taata, että jokaisessa paikassa voit löytää vähintään yhden ihmisen, joka tuoksahtaa kalliilta parfyymilta. Myös allergiat vaikuttavat paljon siihen, miten eri hajusteet vaikuttavat, ja vahvat hajut voivat pilata jonkun päivän aiheuttamalla muun muassa hengitysvaikeuksia.

Jokainen haluaa varmasti tuoksua hyvältä. Ei kukaan halua haista viemärirotalta ja se on ymmärrettävää. Monet käyttävät paljon rahaa merkkituoksuihin ja haluavat näyttää sen muille. Antiperspirantit voivat sisältää erilaisia aromeja, jotka haistaa voimakkaasti pitkänkin matkan päähän. Monet ihonhoitotuotteetkin ovat täynnä tuoksuja, eikä sitä itse edes huomaa, kuinka paljon hajustettuja tuotteita käyttää. Kuitenkin on tärkeää huomata, että vaikka hajusteet voivat sinulle olla huomaamaton asia, muille ne voivat vaikeuttaa elämää hyvin paljon. Olisi mukavaa, jos sitä parfyymia laitettaisiin edes hiukan hillitymmin eikä siinä kylvettäisi, sillä sekin voisi auttaa asiaa. Tärkeää on myös huomata allergiaystävällisten hajusteiden sekä hajuttomien tuotteiden monipuolisuus, ja edes harkita niiden ostamista. Jos tiedät valmiiksi, että esimerkiksi luokallasi on henkilö, joka reagoi tuoksuihin, voit miettiä, miltä hänestä tuntuu ja käyttää hennompia tuoksuja. Tietenkään aina tilanteita ei voi ennakoida, kuten julkisilla paikoilla, joten tuoksuttomien tuotteiden käyttö on sen takia hyvin tärkeää.

Hygienia- ja parfyymiyritysten olisi hyvin kannattavaa tuottaa hajuttomia sekä hentotuoksuisia tuotteita, sillä se varmasti laajentaisi asiakaskuntaa. Allergiset, astmaatikot ja kevyistä tuoksuista pitävät ihastuisivat sellaisiin tuotteisiin varmasti ja se lisäisi tietoisuutta hajusteettomien tuotteiden tärkeydestä. Voimakkaista hajuista pitävät voisivat yrittää vähentää voimakkaita tuoksuja ja edes kokeilla pehmeitä parfyymeja, sillä hennoista hajusteista saattaa löytyä jopa uusi suosikki, josta kaikki pystyvät nauttimaan.

Fanny Engman, Onkilahden yhtenäiskoulu 8D

Uusimmat kaikki