Koululinkki

Uutiskooste koululaisille viikolta 45: Verotiedot ja Yhdysvaltain presidentinvaali olivat viikon näkyvimmät uutiset, koululaisten harrastuspassi on paikallinen kiinnostava aihe

Viikon näkyvimmistä uutisista moni liittyi Yhdysvaltain presidentinvaaliin. Suomessa taas puhuttiin siitä, paljonko ihmiset verotustietojen perusteella ansaitsevat.

Maanantai

Vaasan lyseon lukiolaiset pääsivät takaisin kouluun etäopetuksesta. He olivat pois koulusta lähes kuukauden, sillä etäopetus alkoi Vaasassa 5. lokakuuta koronatilanteen pahentuessa.

Abit tosin opiskelivat etänä jo elokuun lopusta asti, että olisivat terveinä ylioppilaskirjoituksissa. Edelleen osa opiskelijoista jatkaa opiskelua etänä.

Lue juttu: Lyseolaiset palasivat koulunpenkeille maskit kasvoillaan – opiskelijat odottivat lähiopetukseen paluuta monesta syystä.

Kysymys: Millaisia turvajärjestelyjä Vaasan lyseon lukiossa on koronan vuoksi?

Ilkka-Pohjalainen julkaisi tiistaista verotietopäivää ennakoiden jutun siitä, kuinka paljon ansiotuloja ja pääomatuloja pohjalaiset saivat vuonna 2019. Jutun grafiikoista voi katsoa, kuinka suuret tulot eri asuinalueilla asuvilla pohjalaiskunnissa keskimäärin on.

Sukupuolesta johtuvien palkkaerojen vuoksi jo sunnuntaina 1.11. vietettiin ikään kuin naisten viimeistä palkkapäivää tältä vuodelta. STTK:n laskelmien mukaan naiset tekevät loppuvuoden töitä ilmaiseksi, sillä naiset tienaavat keskimäärin noin 84 prosenttia siitä, mitä miehet tienaavat.

Naisten keskimäärin pienempi palkka johtuu monista asioista, mutta se on ollut myös lakiin kirjattua laillista syrjintää, kertoo Ylen juttu alkuvuodelta.

Lue juttu: Arvaatko, missä pohjalaiskunnassa asukkaan lompsa on muita paksumpi? Katso täältä, tienaatko enemmän kuin naapurisi.

Tilastokeskuksen tietoa suomalaisten palkoista: Palkat ja työvoimakustannukset.

Kysymyksiä: Kuinka paljon suomalainen keskimäärin tienaa kuukaudessa? Kuinka paljon miehet tienaavat kuukaudessa keskimäärin? Entä naiset?

Tiistai

3. marraskuuta oli vuosittainen veropäivä, jolloin Verohallinto luovuttaa viime vuoden verotietoja medialle. Hyvätuloiset ovat nyt voineet toisena vuotena peräkkäin estää näiden tietojen luovutuksen.

Verojen maksu on julkista tietoa, joka vaikuttaa yhteiskunnan toimintaan. Siksi journalistit voivat kerätä ja kertoa tietoja siitä, kuinka paljon kukin on maksanut tuloistaan veroja yhteisten asioiden ylläpitämiseksi.

Lue Ilkka-Pohjalaisen pääkirjoitus aiheesta: Pääkirjoitus: Verottajan outoa julkisuuskantaa mitataan hallinto-oikeudessa.

Kysymyksiä: Miksi veroja maksetaan? Miksi verotiedot ovat enimmäkseen julkisia? Millä perusteilla verotietojensa julkaisun voi yrittää estää?

Keskiviikko

Keskiviikkona Suomessakin jännitettiin Yhdysvaltain presidentinvaalin lopputulosta, kun ääniä laskettiin. Voittajaa ei kuitenkaan saatu selville vielä keskiviikon aikana.

Vallassa ollut presidentti Donald Trump yritti kuitenkin kesken kaiken julistautua voittajaksi ja keskeyttää äänten laskemisen viimeisissä osavaltioissa. Trump aikoo mahdollisesti pyrkiä valtaan vielä oikeusteitse, jos hän häviää äänestyksen. Trump on myös pitkin vuotta vihjaillut, että postiäänestys ei ole luotettava tapa valita presidentti.

Lue maksuttomat jutut:

Trump väittää voittaneensa vaa’ankieliosavaltioita, joissa ääntenlaskenta on vielä kesken.

Trumpin vaalitiimi puuttuu oikeustoimin ääntenlaskuun myös Georgiassa – tiimi saattaa lisäksi vaatia Georgian äänten laskemista uudelleen, kertoo CNN:n lähde.

Etyjin vaalitarkkailijat: Trumpin väitteet vaalivilpistä vahingoittavat kansan luottamusta.

Kysymyksiä: Mitä demokratia tarkoittaa? Mitä ongelmia siitä voi seurata, jos äänestyksen tulosta ei noudateta tai se kyseenalaistetaan?

Torstai

Ilkka-Pohjalainen kertoi lasten ja nuorten passista, jolla autetaan koululaisia löytämään harrastuksia. Nuorisopassi on kännykkäsovellus, jossa kunnat, urheiluseurat ja muut järjestöt voivat ilmoittaa kulttuuriin ja liikuntaan liittyviä tapahtumia ja etuja peruskoululaisille.

Kolmasluokkalainen Oskari Niemi Paulaharjun koulusta on käyttänyt sovellusta uimahallissa käymiseen.

– Se on hyödyllinen ja sitä on helppo käyttää pyyhkäisemällä kännykkää. Tarvitsee vain näyttää sitä kassalla. Saan sillä käydä ilmaiseksi uimassa. Aion käyttää sitä jatkossa myös elokuvateatterissa.

Marraskuun alussa Kurikan noin 2 100 peruskoulun 1.–9.-luokkalaisesta jo yli puolet eli 1 200 oppilasta oli jo ladannut sovelluksen puhelimeensa.

Lue jutut:

Kurikka haluaa, että jokaiselle lapselle löytyisi oma harrastus – Näin kaupunki aktivoi lapsia ja nuoria harrastamaan.

Paulaharjun koulussa, ollaan tyytyväisiä Nuorisopassin ilmestymiseen: "Tätä on helppo käyttää".

Kysymyksiä: Millaisia harrastuksia sovellus tällä hetkellä Kurikassa suosittelee? Mitä harrastusta haluaisit kokeilla ja miksi?

Torstaina uutisoitiin myös Vaasan nuorisovaltuuston aloitteesta. Nuorisovaltuusto haluaa, että keskustan hylätyt pyörät siirretään pois häiritsemästä.

Lue juttu: Nuoret haluavat, että Vaasa olisi siistimpi ja hylätyt polkupyörät poistettaisiin kaduilta – Näin kaupunki vastaa .

Kysymys: Mitä hylätyille pyörille voidaan tehdä?

Perjantai

Perjantaina julkaistiin juttu vöyriläisen Petterinmäen kyläkoulun sulkemisesta. Kyläläiset eivät tiedä, mitä koulua suomenkieliset koululaiset ensi syksynä käyvät.

Lue juttu: Koulun ovet säppiin, eikä uudesta mitään tietoa – suomenkielisen vähemmistön kohtelu kiukuttaa Vöyrin Petterinmäellä.

Kysymyksiä: Kuinka paljon Vöyrillä asuu suomenkielisiä ihmisiä? Mitkä ovat jutun mukaan suomenkielisten koululaisten vaihtoehdot ensi syksynä? Mihin kouluihin kaksikieliset koululaiset menevät?

Uusimmat kaikki