Koululinkki

Uutiskooste koululaisille viikolta 48: Erikoiset merkkipäivät piristävät arkea, Finlandia-palkinto Radio Popoville, makeisia myyvä nuorten yritys menestyy

Kulunut viikko on ollut täynnä uutisia koronasta. Etelä-Pohjanmaan järviseudulla on ollut erityisen paljon tartuntoja, kun taas Pohjanmaalla on vietetty päiviä ilman yhtäkään uutta todettua koronatartuntaa.

 

Viikonloppuna julkaistiin lasten oikeuksien viikon kunniaksi unelmareportaasi. Seinäjokelaisen taide- ja kulttuuripainotteisenpäiväkoti Saiman esikoululaiset pääsivät kertomaan, mistä he unelmoivat.

Lue juttu: Ketulla kun pääsisi ratsastamaan tai että saisi asua kerrostalossa ja katsella revontulia – Näistä asioista eskarilaiset unelmoivat.

Kysymys: Mistä sinä unelmoit 6-vuotiaana? Entä nyt? Mitkä unelmasi ovat jo toteutuneet?

Maanantai

Viikko alkoi useilla koronauutisilla ja niitä julkaistiin joka päivä lisää. Tilanne on taas pahentunut pohjalaismaakunnissa.

Alkuviikosta pohjalaismaakunnissa todetut tartuntaketjut johtivat kaikki Järvi-Pohjanmaalle. Siellä on kuluneen viikon aikana määrätty karanteeniin satoja henkilöitä.

Oppilaitoksia jouduttiin sulkemaan ja siirtämään etäopetukseen. Etäopetus jatkuu Etelä-Pohjanmaan järviseudulla ainakin joulukuun 6. päivään asti.

Lue jutut:

"Varmasti vaikea tilanne vanhemmille" – Järvi-Pohjanmaalla räjähtänyt koronatilanne sulkee nyt koulut.

Jamilla oli korona-altistumisessa tuuria Lappajärvellä, mutta Järvi-Pohjanmaan koronatilanne ajoi silti kaikki viisi toimipistettä etäopetukseen.

Kysymyksiä: Mikä on kotikuntasi koronatilanne? Milloin on todennäköistä, että koulussa siirrytään etäopetukseen?

Tiistai

Sportin alle 20-vuotiaiden miesten joukkue pelaa jääkiekkoa suomenmestaruussarjassa. Koronan vuoksi asetettujen kokoontumisrajoitusten vuoksi joukkue ei ole syksyllä harjoitellut yhdessä koko ryhmällä. Lokakuussa joukkue joutui pelaamaan vain vieraspelejä.

Lue juttu: "Tuloksen tekeminenhän ei ole helppoa hommaa" – Sport-nuorten into säilynyt koronarajoitteiden keskelläkin.

Kysymys: Millä tavoin kokona on vaikuttanut Sportin U20-joukkueeseen?

Myös Sportin naisten juniorijoukkue oli otsikoissa viikon aikana. Vaasa myöntää joukkueelle 7 000 euroa kaupungin markkinointirahaa. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaisessa kokouksessaan.

Lue juttu: Sportin Junioreiden naisjoukkue myöhästyi hausta, kaupunki myöntää silti markkinointitukea.

Kysymys: Miksi naisten joukkueelle myönnetään markkinointirahaa, vaikka hakemus oli myöhässä?

Keskiviikko

Keskiviikkona jaettiin suomalaisen kirjallisuuden merkittävimmät palkinnot: kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandiat. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto myönnettiin Anja Portille teoksesta, joka käsittelee hylättyjen ja unohdettujen lasten teemaa. Kirjan nimi on Radio Popov.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Anni Kytömäki teoksellaan Margarita. Tieto-Finlandia myönnettiin Marko Tikalle ja Jurvasta kotoisin olevalle Seija-Leena Nevalalle teoksesta Kielletyt leikit, joka käsittelee sota-ajan tanssikieltoa.

Lue STT:n maksuton juttu: Seikkailu Astrid Lindgrenin hengessä alkaa eteisen lattialta – neljäs lastenkirja toi Finlandian Anja Portinille.

Kysymyksiä: Mistä Radio Popovin nimi on peräisin? Aiotko lukea kirjan?

Torstai

Torstaina Ilkka-Pohjalaisen printtilehden kansikuvajutussa käsiteltiin vaasalaisten lukiolaisten kokeiluyritystä, joka myy makeisia. Ensimmäinen yrityksen tilaama karkkierä meni niin hyvin kaupaksi, että yrittäjille tuli kiire tilata lisää makeisia.

Lue juttu: Amerikan makeisten ensimmäinen erä myytiin nopeasti, vaasalaiset lukiolaiset pyörittävät vuoden omaa kokeiluyritystä.

Kysymys: Mitä harjoitteluyritykselle tapahtuu vuoden toiminnan jälkeen?

Perjantai

Vuoden aikana on monta liputuspäivää, mutta myös epävirallisia teemapäiviä. Tänään vietetään black fridaytä, yhdysvaltalaisten viettämän kiitospäivän jälkeistä alennusmyyntipäivää.

Ilkka-Pohjalaisen juttuun on koottu useita ei-niin-tunnettuja merkkipäiviä. Esimerkiksi 14. joulukuuta vietetään bouillabaissen päivää, 18. joulukuuta rumimman joulupaidan päivää ja 21. joulukuuta taskulamppupäivää.

Lue juttu: Peppu, korvapuusti ja munatoti – Erilaisia merkkipäiviä on jo tuhansia, kokosimme niistä joulukuun erikoisimmat ja hauskat tärpit alkuvuoteen.

Kysymyksiä: Miten teema- tai merkkipäivät saavat alkunsa? Kuka tai mikä ansaitsisi mielestäsi oman merkkipäivän? Entä mistä teemapäivästä voitaisiin mielestäsi luopua? Miksi?

Uusimmat kaikki