Koululinkki

Uutiskooste koululaisille viikolta 49: Hietalahden kouluun matematiikkakilpailun voitto, musiikkiluokkien joulukonsertteja striimataan tai perutaan, turvatolppa voi vähentää koulukiusaamista

Joulukuun ensimmäinen viikko on ollut tulvillaan uutisia koronasta. Koronarajoitukset ovat taas tiukentuneet, joten monia tapahtumia joudutaan perumaan tai siirtämään verkkoon. Korona on levinnyt myös useissa pohjalaiskouluissa.

Viikonloppuna julkaistiin pitkänä lukujuttuna Parkanon oikoradan historiikki.

Lue juttu: 50 vuotta sitten valmistunut Parkanon oikorata mullisti pohjalaisten junayhteydet etelään – Juhlajunan saapuminen Seinäjoen asemalle oli valtakunnallinen tapaus, kun paikalla oli myös tasavallan presidentti Urho Kekkonen.

Kysymys: Miksi oikorata on tärkeä asia pohjalaisille?

Maanantai

Uutisviikko alkoi useilla uutisilla koronaviruksesta. Etelä-Pohjanmaalla uutisoitiin maanantaina 11 uutta koronatartuntaa ja Pohjanmaallakin 5 uutta tartuntaa.

Seinäjokelaisessa Kouran koulussa koronalle altistui viime viikolla iso joukko ihmisiä, ja maanantaina yli henkeä määrättiin 50 karanteeniin. Koko koulu siirtyy viikoksi etäopetukseen.

Myös Ylihärmän yläkoulu siirtyi viikoksi etäopetukseen, sillä koululla oli joukkoaltistuminen marraskuun 23. päivänä. Ylihärmäläisessä päiväkodissakin tapahtui joukkoaltistuminen loppuviikosta. Kaikkiaan Ylihärmän yläkoulusta, päiväkodista ja niiden tartuntaketjuihin liittyviä henkilöitä on eristyksessä tai karanteenissa noin 80.

Evijärvellä taas lukio ja yläkoulu palaavat lähiopetukseen etäopetusjakson jälkeen.

Lue jutut:

Joukkoaltistuminen Kouran koulussa: yli 50 karanteeniin – Muihin Seinäjoen kouluihin velvoite maskin käyttöön.

Ylihärmän koko yläkoulu siirtyi etäopetukseen ja päiväkotiryhmä karanteeniin – Evijärven lukio ja yläkoulu palaavat lähiopetukseen.

Kysymys: Miten sinun koulussasi on varauduttu etäopetukseen siirtymiseen?

Tiistai

Vaasalaisen Hietalahden koulun 4A-luokka nappasi ykkössijan valtakunnallisessa matematiikkakisassa. Kisa kesti yhdeksän viikkoa, ja siihen osallistui 1086 luokkaa ympäri Suomea.

Lue juttu: Voitokas 4 A: vaasalaisluokka nappasi ykkössijan valtakunnallisessa matikkakisassa, jossa osallistujia oli yli tuhat ympäri Suomen.

Kysymys: Kuinka monta tehtävää 4A-luokka laski kilpailussa?

Tiistaina Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kielsi alueellaan tartuntatautilain perusteella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja kokoukset seuraavien kolmen viikon ajalta. Tilaisuuksia voidaan järjestää enintään 20 hengelle, jos niiden turvallisuus varmistetaan opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti.

Lue juttu: Pohjalaisalueille tiukat kokoontumisrajoitukset – Nämä tapahtumat perutaan, mukana suositut Raskasta joulua -konsertit.

Kysymys: Mitä tapahtumia ei aiota perua kokonaan avin kiellosta huolimatta?

Keskiviikko

Avin yleisötilaisuuskiellon vuoksi musiikkipainotteisten luokkien joulukonsertteja jää pitämättä tai niitä striimataan. Onkilahden yhtenäiskoulun 7.-9. luokkien musiikin opettaja Heidi Kalliokoski kertoo, että Vaasassa ei järjestetä tänä vuonna 1.-9. musiikkiluokkien joulukonserttia. Seinäjoen lyseon musiikinopettaja Anni Luoma taas kertoo koulun järjestävän joulukonsertin tänä vuonna ensimmäistä kertaa etäyhteyksin ilman yleisöä.

Lue juttu: Korona hankaloittaa musiikkiluokkien konsertteja - Seinäjoen lyseon joulukonsertti pidetään etäyhteyksin.

Kysymys: Kuinka isolle yleisölle musiikkipainotteiset luokat yleensä ovat esiintyneet?

Keskiviikkona kerrottiin myös seinäjokelaisperheen koronakaranteenista. Perheen pojat käyvät Kouran koulua, jossa koronalle altistui viime viikolla iso joukko ihmisiä.

Viidesluokkalainen Lucas Kurhela, 11 ja tokaluokkalainen Aksel Kurhela kuuluvat niihin viiteenkymmeneen, jotka asetettiin altistumisen vuoksi karanteeniin. Etäkoulu sujuu ilmeisesti hyvin viime keväänä kertyneen kokemuksen vuoksi.

Lue juttu: Kouralaisperheessä koronakaranteeni ja etäkoulu sujuvat jo rutiinilla – Äiti tekee etätöitä ja isä roudaa ruokaostokset marketin noutopalvelusta.

Kysymys: Miten kauan Kouran koulun etäopetus kestää?

Koronaa vastaan rokottaminen edistyy. Koronarokote hyväksyttiin Isossa-Britanniassa keskiviikkona yleiseen käyttöön. Pfizerin ja Biontechin koronarokote on maassa saatavilla jo ensi viikolla.

Lue STT:n juttu: Britannia hyväksyi ensimmäisenä länsimaana koronarokotteen käyttöön – Euroopan lääkeviraston päätös samasta rokotteesta määrä saada neljän viikon sisällä.

Kysymys: Missä muualla kuin Isossa-Britanniassa koronarokotteita aletaan antaa ensi viikolla?

Torstai

Törnävän koulussa otettiin käyttöön Suomen ensimmäinen turvatolppajärjestelmä. Turvatolpan avulla koulun oppilaat voivat nappia painamalla saada apua esimerkiksi kiusaamiseen.

Lue juttu: Maan ensimmäinen turvatolppajärjestelmä otettiin käyttöön Törnävän koululla – "Tolppa on kustannustehokas välituntivalvoja".

Kysymys: Miten turvatolppajärjestelmä toimii?

Torstaina Lukuliikkeessä mukana olevat pohjalaiskoulut Variska ja Ähtärin yhteiskoulu saivat etävieraan. Nuorten suosikkikirjailija Jyri Paretskoi kertoi kirjailijan työstä ja vastasi oppilaiden kysymyksiin.

Lue juttu: Kirjailija Jyri Paretskoi kertoi etävierailullaan koululaisille, mistä hänen kirjojensa aiheet kumpuavat ja kannattaako kirjailijaksi ryhtyä.

Kysymyksiä: Millaista kirjailijan työ on? Mitä kirjailija tekee?

Perjantai

Seinäjoen kaupunki täytti tänä vuonna 60 vuotta. Sen syntyhistoriasta kertova elokuva sai ensiesityksensä tällä viikolla.

Suljetut ovet -elokuva pohjautuu Törnävän kartanossa viime kesänä esitettyyn näytelmään. Elokuvan voi katsoa Youtubesta. Tässä traileri elokuvasta:

Lue juttu: Seinäjoen syntyvaiheista kertovan näytelmän suosio löi tekijät ällikällä – he päättivät tehdä tehdä siitä elokuvan, nyt se on viimeinkin julki ja tältä se näyttää.

Kysymys: Miksi Seinäjoen historiasta tehtiin nyt elokuva?

Uusimmat kaikki