Koululinkki

Uutiskooste viikolta 10: Sulkutila alkoi, moni koulu siirtyi etäopetukseen, lähes 9000 nuorta ehtii täyttää 18 ennen uutta kuntavaalipäivää

Hiihtoloman jälkeen Pohjanmaan puolella opetus jatkui kouluissa etänä. Etelä-Pohjanmaalla taas pysyttiin lähiopetuksessa. Erityisesti ylioppilaskokelaita yritetään suojella koronaan sairastumiselta ennen ensi viikolla alkavia kirjoituksia.

 

Ilkka-Pohjalaisessa on julkaistu viime aikoina useita kiinnostavia videoita.

Katso esimerkiksi seuraavat videot:

Talviunilta heränneet Ähtärin karhut temmeltävät keväthangella.

Uusi ennätys syntyi Lappajärvellä, kun karuselli oli pyörinyt kerran ympäri kokonaisen kierroksen.

Lumilautailun luovuus kiehtoo nuorta taituria.

 

Perinteinen pohjalainen lastentapahtuma Mukula tekee paluun tänä kesänä 14 vuoden tauon jälkeen. Mukula ehti nousta reilun 20 vuoden aikana Suomen suurimpien lastentapahtumien joukkoon. Parhaimpina vuosina tapahtuma keräsi yli 10 000 kävijää Jalasjärvelle.

Lue tai kuuntele juttu: Yksi Suomen suurimmista lastentapahtumista tekee paluun Etelä-Pohjanmaalle – "Haluamme tarjota elämyksiä lapsille".

Kysymys: Millaista ohjelmaa Mukulaan on suunnitteilla?

 

Maanantai

Hiihtoloman jälkeen Suomessa alkoi kolmen viikon sulkutila. Se tarkoittaa, että esimerkiksi monessa koulussa siirryttiin etäopetukseen ja lähiopetuksessa otettiin käyttöön maskit.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Vaasan sairaanhoitopiirin perusopetuksen yläkoulujen tilat suljettavaksi 8.3.–28.3.2021 väliseksi ajaksi. Pohjanmaan koronanyrkki suositti myös korkeakouluja ja toisen asteen oppilaitoksia vaihtamaan etäopetukseen sulun ajaksi.

Etelä-Pohjanmaalla koulut pysyvät lähiopetuksessa sairaanhoitopiirin hillitymmän epidemiatilanteen vuoksi.

Lue tai kuuntele jutut:

Suomi suljetaan maanantaina, mutta kuntien järjestelyt ovat kirjavia – Näin kolmen viikon sulku näkyy pohjalaisalueilla.

Seinäjoen yläkouluihin tulee maskisuositus.

Kysymyksiä: Miten sulkutila vaikuttaa sinun elämääsi? Mitä muutoksia vielä voi kuluvien kolmen viikon aikana tulla?

 

Viime keväästä asti Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa tehtyyn tutkimustyöhön perustuva koronarokote alkaa olla valmis testattavaksi ihmisillä. Rokote on toiminut eläinkokeissa hyvin, ja testaus ihmisillä on tarkoitus aloittaa muutaman kuukauden sisällä.

Suomeen on nyt perustettu tutkimuslähtöinen rokoteyritys, joka kehittää ja kaupallistaa suomalaista koronavirusrokotetta.

Lue tai kuuntele juttu: Suomessa kehitteillä olevan koronarokotteen kaupallistamiseksi perustettiin yritys – nenäsumutteena annettava rokote on etenemässä kliinisiin kokeisiin lähikuukausina.

Kysymys: Miksi suomalainen rokote annetaan nenäsumutteena?

 

Tiistai

Ylioppilaskirjoitukset alkavat ensi viikolla tiistaina. Kaikissa lukioissa ei ole mahdollista osallistua ylioppilaskirjoituksiin, jos sairastaa koronaa.

Alavutelaiset abiturientit Aleksi Toivonen ja Manasse Paloniemi valmistautuvat kirjoituksiin. Toivonen pitää taukoa kaikista harrastuksistaan ja pysyttelee eristyksissä muutenkin. Paloniemi taas arvioi valmistautuvansa ylioppilaskirjoituksiin korona-aikana samalla tavalla kuin muutenkin.

Lue tai kuuntele jutut:

"En lähde kotoa periaatteessa mihinkään, enkä käy treeneissäkään" – Tänä korona-aikana Aleksi Toivonen aikoo pysyä tiiviisti kotona, sillä kevään tärkeimmät päivät ovat edessä.

Se on tuurista kiinni, saako koronalle altistunut abiturientti osallistua ylioppilaskirjoituksiin.

Kysymys: Millaisia turvajärjestelyitä korona aiheuttaa lukioille?

 

Kuntavaalien ehdokasasettelun tiistainen takaraja tuotti kelpo määrän ehdokkaita Vaasan vaalipiiriin. Koska kuntavaalit siirrettiin kesäkuuhun, ehdokkaita ehtii vielä hankkia alkuperäisen takarajan jälkeenkin.

Lue tai kuuntele juttu: Vaalien siirto lässäytti ehdokashankinnan loppukirin: Perussuomalaiset harppaavat, myös kokoomus pääsee plussalle .

Kysymys: Miksi puolueen kannattaa hankkia mahdollisimman paljon ehdokkaita?

 

Keskiviikko

Suomalaisen lottajärjestön perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Seinäjoen Suojeluskunta- ja lottamuseossa avautui keskiviikkona Lotta Svärd 100 vuotta -näyttely, joka pureutuu järjestön historian lisäksi erityisesti pohjalaisten lottien työhön.

Museo avasi jo helmikuun lopulla verkkonäyttelyn, joka kertoo valokuvin pohjalaisten lottien toiminnasta rauhan ja sodan aikaan. Valokuvanäyttelyä pääset katsomaan tästä .

Lue tai kuuntele juttu: Lotat olivat maailman suurin naisjärjestö, joka leipoi 100 000 kiloa leipää päivässä – Ainutlaatuiset valokuvat näyttävät, miltä pohjalaislottien arki näytti sodan keskellä.

Kysymyksiä: Keitä olivat lotat ja mitä he tekivät? Kuinka paljon pohjalaisia lottia oli kaikkiaan? Miksi Lotta Svärd -järjestöä ei enää ole?

 

Helsingin yliopistossa toimivan Suomen molekyylilääketieteen instituutin tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka suomalaisten perimä muuttui eri alueilla viime vuosisadalla. Alueelliset erot olivat isoja.

Eniten väki on liikkunut Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Hämeessä. Vähiten väestön geenit ovat sekoittuneet entisen Vaasan läänin alueella.

Lue tai kuuntele juttu: Uusi tutkimus paljastaa yllättävää tietoa pohjalaisten sukutaustoista: Lakeuksilla asuu Suomen geneettisesti yhtenäisin väkiryhmä ja siihen on eräs merkittävä syy.

Kysymys: Miksi pohjalaiset ovat geneettisesti niin yhtenäinen ryhmä verrattuna muihin suomalaisiin geeniryhmiin?

 

Ilmajoki-lehden entinen päätoimittaja Terhi Pirilä-Porvali palkittiin Suuri journalistipalkinto -gaalassa Vuoden journalistisesta teosta. Palkinnon hän sai journalistisen päätösvallan puolustamisesta painostuksen edessä. Pirilä-Porvalia painostettiin jättämään julkaisematta uutinen, jossa kerrottiin koronakaranteenissa olevan valtuutetun osallistumisesta valtuuston kokoukseen.

Lue tai kuuntele juttu: Kiitosta työlle journalismin eturintamassa: Terhi Pirilä-Porvali palkittiin journalistisen päätösvallan puolustamisesta Ilmajoki-lehdessä.

Kysymys: Mitä seurauksia Pirilä-Porvalille oli siitä, että hän julkaisi uutisen painostuksesta huolimatta? Miksi oli tärkeää julkaista kyseinen tieto?

 

Torstai

Alkuperäisen ja uuden kuntavaalipäivän eli 19.4.–13.6. välillä äänioikeuteen vaadittavan 18 vuoden iän saavuttaa 8 889 vakinaisesti Suomessa asuvaa nuorta. Keväällä 18 vuotta täyttävät pääsevät siis äänestämään tämän vuoden kuntavaaleissa, koska ne päätettiin siirtää huhtikuulta kesäkuulle.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että äänestäjien kokonaismäärä kasvaisi lähes kymmenellä tuhannella, koska keväällä myös kuolee äänioikeutettuja ihmisiä.

Lue tai kuuntele juttu: Kuntavaalien siirtäminen tuo uurnille lähes 9 000 uutta äänioikeutettua – "Vaalien siirtäminen hyödyttää laskennallisesti eniten vihreitä".

Kysymys: Millaisia vaikutuksia kuntavaalien lopputulokseen voi olla sillä, että enemmän nuoria pääseekin äänestämään kuin alun perin olisi päässyt?

 

Etelä-Pohjanmaan Lukeva kunta -verkosto innostaa alueen nuoria lukemaan. Tarkoituksena on järjestää alueella esimerkiksi lukutaitotapahtumia.

Lue tai kuuntele jutut:

Eteläpohjalaiskunnat innostavat lapsia lukutalkoisiin – Nuorille on luvassa lukutaitotapahtumia ja herkkuna oman alueen kirjailijoiden tekstejä.

Lukuagentti: Maailmassa ei selviä ilman lukutaitoa – Kotien rooli on ensisijainen lukemaan innostamisessa.

Kysymyksiä: Miksi lukutaito on tärkeä? Mitä sinä olet viimeksi lukenut keskittyneesti? Mitä suosittelisit muille luettavaksi?

 

Perjantai

Vaasassa elämänsä ensikuukauden viettänyt Jani Toivola on kirjoittanut ja julkaissut ensimmäisen lastenkirjansa. Poika ja hame kertoo Ronista, jonka mielestä tytöillä on paljon hauskempaa kuin pojilla.

Eräänä päivänä Roni laittaa kouluun hameen. Toivolan mukaan kaikilla on "hameensa" eli jokin asia, josta miettii saanko, kelpaako, uskallanko.

Lue tai kuuntele juttu: Ronin mielestä tytöillä on paljon hauskempaa kuin pojilla, ja siksi hän pukee kouluun äitinsä punaisen hameen – Jani Toivolan mielestä meillä kaikilla on omat "hameemme".

Pohdittavaa: Mikä on sinun "hameesi"? Mitä haluaisit uskaltaa?

 

Ilkka-Pohjalainen testaa jälleen lukijoitaan. Verkkosivuilla on nyt kuvatunnistustesti, jossa on 23 kuvaa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan paikkakunnilta.

Lue juttu ja tee testi: Testaa tietosi: Miten hyvin tunnistat pohjalaiset paikkakunnat kuvien perusteella?.

Uusimmat kaikki