Koululinkki

Uutiskooste viikolta 11: Vihapuhe somessa ja pelikentillä on ollut otsikoissa koko viikon, koronan muuntuneet virusmuodot ovat levinneet pohjalaismaakuntiin

Some on ollut usean jutun aiheena viikolla. Koronaan liittyvät jutut taas käsittelevät esimerkiksi muuntovirusten leviämistä pohjalaismaakuntiin sekä rokotekattavuuden etenemistä.

 

Viikonloppuna julkaistiin iso juttu Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen Instagram-seuraajista. Häntä seuraa Instagramissä lähes 13 500 tiliä. Se on 4,5-kertainen määrä verrattuna kunnan asukaslukuun.

Ilkka-Pohjalainen selvitti sosiaalisen median analytiikkatyökalujen avulla, mitä Leijonanmielen Instagramissa on viime vuosina tapahtunut. Leijonanmieli kiistää seuraajien ostamisen, vaikka piikit seuraajamäärässä siihen asiantuntijoiden mukaan viittaavatkin.

Vimpelin kunnan luottamushenkilöjohdon mukaan sillä ole väliä, ovatko kunnanjohtaja Leijonanmielen sosiaalisen median seuraajat oikeita ihmisiä vai valetilejä. He lähettivät aiheesta Ilkka-Pohjalaiseen kannanoton.

Lue tai kuuntele jutut:

Ilkka-Pohjalainen kävi läpi ahkerana somettajana tunnetun kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen Instagramin: Yli 13 000 seuraajan somekuplasta paljastui erikoisia piirteitä.

Vimpelin luottamusmiesjohtoa eivät mahdolliset maksetut seuraajat vaivaa: "Oli näiden tilien seuraajina sitten aidot ihmiset, tai jonkinlaiset valetilit, on Leijonanmieli toiminnallaan saanut aikaan positiivista julkisuutta".

Pohdittavaa: Mitä väliä sillä on, ovatko kunnanjohtan seuraajat ostettuja vai oikeita käyttäjätilejä?

 

Viihdeohjelma Putouksen finaaliin selvisi Folke Rundqvist, jota näyttelee Dennis Nylund. Sketsihahmokilpailun sennakkosuosikki on reipas, puhelias, iloinen, elastinen suomea ja ruotsia sekaisin puhuva diskotanssinopettaja.

Lue tai kuuntele jutut:

Putous-tähti Folke Rundqvistin esittäjä kertoo, miksi Folke tulee juuri Uumajasta - ja mikä on näyttelijän kytkös Pohjanmaalle.

Kuuntele Folken tervehdys Ilkka-Pohjalaisen lukijoille.

Kysymyksiä: Mistä hokemista Folke Rundqvist tunnetaan? Mistä Folke Rundqvistia näyttelevä Dennis Nylund on kotoisin? Mikä on hänen yhteytensä Pohjanmaalle?

 

Maanantai

 

Kaksi koronaviruksen muunnosta on jo levinnyt Etelä-Pohjanmaalle.

Lue tai kuuntele juttu: Etelä-Pohjanmaalta löytyi nyt jo toista virusmuunnosta – Kaksi uhkaa korostuu maakunnan tartunnoissa.

Kysymys: Mistä maista virusmuunnokset ovat peräisin? Miten ne eroavat alkuperäisestä koronaviruksesta?

 

Tiistai

 

Ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina äidinkielen kokeella. Ilkka-Pohjalainen kysyi abiturienteiltä tunnelmia ensimmäisen kirjoituspäivän jälkeen.

Lue tai kuuntele jutut:

Vaasalaisabit Otto Karlsson, Sofia Pekkarinen ja Erkka Paalanen eivät aikailleet äidinkielen kokeessa: "Ihan hyvin meni".

Mallikasta toimintaa: Eteläpohjalaiset abit näyttävät esimerkkiä koronalta suojautumisessa – "Tämä ei ole mitään leikkiä".

Kysymys: Millaisia erikoisjärjestelyitä koronan vuoksi ylioppilaskirjoituksiin liittyy?

 

Keskiviikko

 

Yhdysvaltain etelärajan yli saapuvien siirtolaisten suma on aiheuttanut ruuhkaa rajavartioasemilla. Yhdysvaltain huostassa on uutiskanava CBS Newsin mukaan jo yli 13 000 rajan yli ilman aikuista tullutta lasta. Meksikon vastaisella rajalla on todennäköisesti enemmän ihmisiä kuin kertaakaan edellisten 20 vuoden aikana.

Lue tai kuuntele juttu: CBS: Yhdysvaltain huostassa jo yli 13 000 ilman saattajaa etelärajan ylittänyttä siirtolaislasta.

Kysymys: Miksi lapset yrittävät tulla Meksikosta Yhdysvaltoihin?

 

Koronarokotteiden saamisessa on suuria alueellisia eroja. Etelä-Pohjanmaalla rokotteen saaneiden osuus on maan neljänneksi alhaisin. Etelä-Pohjanmaalla ensimmäisen koronapiikin on saanut koko väestöstä 9,7 prosenttia.

Vaasan sairaanhoitopiirissä 12,7 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen. Sillä se jakaa seitsemännen sijan yhdessä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa.

Lue tai kuuntele juttu: Koronarokotuksissa on valtavia alueellisia eroja: THL:n mukaan E-P:lla ensimmäisen annoksen saaneita on neljänneksi vähiten – Erojen ei pitäisi olla noin suuria, ylilääkäri paheksuu.

Kysymys: Mikä sairaanhoitopiiri johtaa rokotustilastoa?

 

Torstai

 

Vihapuhetta sivuttiin viikon aikana useassa juttuaiheessa.

 

Plan Internationalin viimesyksyisen selvityksen mukaan nuorten naisten käymä yhteiskunnallinen keskustelu lisää heidän riskiään joutua verkkohäirinnän kohteeksi. Tämä hankaloittaa esimerkiksi kuntavaaliehdokkaaksi lähtemistä ja kuntavaalikampanjointia.

Nyt Plan kampanjoi naisille turvallisemman somekäytöksen puolesta. Kampanja tarjoaa tukea alle 24-vuotiaille verkkohäirinnän kohteeksi joutuneille kuntavaaliehdokkaille kuukauden ajan ennen vaaleja.

Lue tai kuuntele juttu: "Jos menee nakkikioskille, sitten blokataan": Kuntavaalien somekampanjoissa piilee riskejä, jotka on hyvä tiedostaa.

Kysymys: Miten häirintään kannattaa ehdokkaana reagoida Planin asiantuntijan vinkkien mukaan?

 

Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen raportin mukaan suomalaiset naisministerit joutuvat poikkeuksellisen roisin ja seksuaaliväritteisen kielenkäytön ja vihapuheen kohteeksi yhteisöpalvelu Twitterissä. Vaikka valtaosa kritiikistä ja vihapuheesta tulee nimettömiltä tileiltä, ei niiden takaa löytynyt systemaattista koordinaatiota. Yhtä lailla vähäinen on automaattisia viestejä suoltavien Twitter-bottien osuus.

Lue tai kuuntele juttu: Nimetön vihapuhe iskee naispäättäjän identiteettiin: Yksi hallituksen ministereistä on joutunut erityisen ilkeän ivan kohteeksi.

 

Salibandyn miesten F-liigassa nousi myrsky viikonloppuna, kun Seinäjoen Peliveljien päävalmentaja Tommy Koponen moitti Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa Turun Palloseuran pelaajien käyttäytymistä.

TPS Salibandy ry:n toiminnanjohtaja Toni Autio kertoo käyneensä SPV:n päävalmentaja Koposen kanssa erittäin hyvähenkisen puhelinkeskustelun maanantaina.

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen luonnehtii tilannetta valitettavaksi. Hänen mielestään yksittäisiä pelaajia ei kannata nostaa tikunnokkaan, koska kysymys on Turun-tapausta laajemmasta asiasta

Lue tai kuuntele juttu: Salibandypomo kritisoi SPV:n pelaajan pilkkaamista ja sanoo, että liitto ja liiga käsittelevät sitä ja lajin tilannetta – "Tällaista ei sallita jatkossa".

Kysymys: Miten ala-arvoiseen kielenkäyttöön aiotaan salibandyn miesten pääsarjassa puuttua?

 

Perjantai

 

Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään perjantaina 19. maaliskuuta. Merkkipäivän kunniaksi Ilkka-Pohjalaisessa julkaistiin juttu 1800-luvun lopun savolaisesta säätyläiskeittiöstä.

Lue tai kuuntele juttu: Muikkukukko, jota Minnakin söisi – Minna Canthin inspiroima ateria alkaa voitaikinaan käärityillä muikuilla ja lohiputingilla.

Kysymys: Kuka oli Minna Canth? Mikä oli hänen lempijuomansa? Kuinka monta grammaa mahtuu naulaan? Entä kuinka monta litraa on kappa?

 

Seinäjoen kaupunginteatteri aikoo striimata ohjelmistossaan olevan Peppi Pitkätossun. Peppi Pitkätossu kuvataan monikameratuotantona ja editoidaan tallenteeksi, joka esitetään viitenä eri ajankohtana huhti- ja toukokuun aikana.

Päivämäärät ovat sunnuntai 18.4., keskiviikko 5.5., lauantai 8.5., keskiviikko 12.5. ja torstai 27.5.

Lue tai kuuntele juttu: Seinäjoen kaupunginteatteri striimaa Peppi Pitkätossun.

Kysymys: Kuka näyttelee Peppiä Seinäjoen kaupunginteatterissa?

Uusimmat kaikki