Koululinkki

Uutiskooste viikolta 14: Maanjäristys, tulivuorenpurkaus ja kevättulvat nousivat otsikoihin pääsiäisen jälkeen

Pääsiäisen jälkeen luonnonvoimat olivat otsikoissa. Pohjalaismaakunnat olivat tulvaveden vallassa. Alajärvellä tapahtui maanjäristys ja Islannissa purkautuu tulivuori.

 

Naapurukset Tommi Harju, Joni Pölkki ja Matias Kohtala lähtivät pääsiäislauantaina virpomaan jo kymmeneltä Kertunlaaksossa. Tunnin kiertämisen jälkeen korit ovat täynnä herkkuja: suklaamunia, patukoita, lakuja ja muita karkkeja. Pilkottaapa kolmikon koreista yhdet jättimunatkin.

Ilkka-Pohjalaisen kuvakoostejuttuun kerättiin kuvia myös muiden pohjalaistrullien virpomaretkiltä.

Lue tai kuuntele juttu: Trullikolmikko aikoo kiertää viisi tuntia ja kerätä korit täyteen herkkuja: "Olin jo unohtanut, miten hauskaa tämä on" – Katso kuvat maakuntien pikkuvirpojista.

Pohdittavaa: Miksi pääsiäisenä virvotaan? Mihin tämä perinne perustuu?

 

Maanantai

 

Pääsiäisen iso uutinen oli maanjäristys. Alajärvellä sattui sunnuntaina illalla 1,6 magnitudin maanjäristys. Helsingin yliopiston seismologian laitoksen mittauslaitteet rekisteröivät järistyksen, joka tapahtui ensimmäisen kymmenen kilometrin matkalla maan pinnan alla.

Lue tai kuuntele jutut:

Alajärven pamaukset varmistuivat maanjäristykseksi – kansalaiset tehneet tapauksesta kymmeniä ilmoituksia.

Paalijärveläisten ensimmäinen ajatus oli: Pommi! – Valtavan matala ja kumea jyrinä kesti puolisen sekuntia.

Pohdittavaa: Mistä maanjäristys johtui?

 

Islannissa kaksi viikkoa sitten alkanut tulivuorenpurkaus on edennyt. Nyt laavaa virtaa uudesta halkeamasta.

Lue tai kuuntele juttu: Islannissa tulivuoresta virtaa taas laavaa, uusi halkeama sijaitsee kilometrin päässä ensimmäisestä purkautumispaikasta.

Pohdittavaa: Miten pitkään tulivuoren purkaus voi jutun mukaan kestää?

 

Tiistai

 

Eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilintarkastus Valtiontalouden tarkastusvirastossa (VTV). Ylimääräinen tilintarkastuskertomus liittyy VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin toiminnassa havaittuihin epäselvyyksiin.

Lue tai kuuntele jutut:

Eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilintarkastus VTV:n osalta – " Kyllä tämä vaatii nyt tarkempaa selvitystä".

Työntekijät kertovat: Näin Tytti Yli-Viikari on ajanut tarkastusviraston tarkastustoiminnan alas – epäkohtia hyssytellään, raportteja sensuroidaan.

Eduskunnan kansliatoimikunta ruotii VTV:n pääjohtajan virasta pidättämistä.

Pohdittavaa: Mistä Yli-Viikaria epäillään?

 

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vahvistanut lain, joka antaa hänelle mahdollisuuden hallita Venäjää vuoteen 2036 asti. Venäjän parlamentti hyväksyi lain viime kuussa.

Mahdollisuus kahteen kuuden vuoden lisävirkakauteen sisältyy Venäjän uuteen perustuslakiin, jonka Putin hyväksytti kansanäänestyksessä viime kesänä.

Lue tai kuuntele juttu: Putin vahvisti lain uusista valtakausistaan – laki antaa hänelle mahdollisuuden hallita Venäjää vuoteen 2036 asti.

Pohdittavaa: Kuinka monta vuotta Venäjä on jo ollut ja voi vielä olla Putinin hallinnassa? Kuka on ollut Venäjän pitkäaikaisin hallitsija? Millaisia ongelmia siinä on, että sama presidentti on vallassa vuosikymmeniä?

 

Keskiviikko

 

Koululaisten uusi liikkumissuositus korostaa arkiliikunnan merkitystä. Lapsille ja nuorille suositellaan vähintään tunnin verran päivässä monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista. Lisäksi runsasta ja pitkäkestoista paikallaan oloa pitäisi välttää.

Lue tai kuuntele juttu: Nuorten liikkumismäärät romahtavat yläkoulun aikana – "Tämä on poikkeuksellista Euroopan tasolla, että suomalaiset lapset luopuvat harrastuksistaan".

Pohdittavaa: Miten liikkumissuositus muuttui aiemmasta? Miksi ruutuajasta ei annettu enää suositusta?

 

Vaasan ammattikorkeakoulun (Vamk) viime viikolle koolle kutsumassa kokouksessa ryhdyttiin pohtimaan keinoja, joilla varmistetaan, että akkutehtaisiin riittää h-hetkellä varmasti tekijöitä. Vaikka jopa tuhansia työntekijöitä työllistäviin akkutehtaisiin tarvitaan paljon insinöörejä ja muita asiantuntijoita, suurin pula tulee olemaan varsinaista työtä tekevistä duunareista.

Lue tai kuuntele juttu: Ministerin puheen sivulause herätti Vaasan koulupäättäjät – Akkutehtaille aiotaan kouluttaa osaajia hyvässä etunojassa.

Pohdittavaa: Mitä kannattaa opiskella, jos haluaa mahdollisesti Vaasaan rakennettavalle akkutehtaalle töihin?

 

Torstai

 

IFK Lepplaxin kasvatilla Erik Riskalla, 31, on menossa jo kahdestoista kausi Vaasan Sportissa. Kaksi viikkoa sitten hänestä tuli myös kaikkien aikojen eniten runkosarjaotteluita seurassa pelannut pelaaja.

Lue juttu ja kuuntele podcast: Podcast: Sportin pelimääräkuningas Erik Riska on lukenut jääkiekkouran rinnalla opettajaksi ja pian myös ekonomiksi.

 

Seinäjoen S-Kiekon kasvatti Julia Liikala on mukana naisten maajoukkueessa, joka edustaa Suomea MM-turnauksessa. Nykyään Hämeenlinnan Pallokerhoa edustava 20-vuotias hyökkääjä on yksi ryhmän kahdeksasta ensikertalaisesta.

Lue tai kuuntele juttu: S-Kiekon kasvatti Julia Liikala naisten MM-joukkueeseen.

Pohdittavaa: Missä MM-kisat pelataan tänä keväänä?

 

Perjantai

 

Etelä-Pohjanmaa on tunnettu voimakkaasta murteestaan ja rannikolla puhuttuun kieleen vaikuttaa ruotsi. Jotta alueen murretesti ei olisi liian helppo, Etelä-Pohjanmaan Järviseudun murre kuuluu itämurteisiin. Tätä etelä- ja keskipohjalaismurteiden välistä murrealuetta kutsutaan savolaiskiilaksi. On arvioitu, että Suomen jyrkin murreraja kulkee Lapuan ja Lappajärven–Alajärven välillä.

Kokeile vastata Ilkka-Pohjalaisen murretestin 13 kysymykseen ja saat selville, oletko murretietäjä.

Lue tai kuuntele juttu: Ovatko pohjalaiset murresanat hallussa? Tee testi ja ota siitä selvää.

Pohdittavaa: Millaisen tuloksen sait? Oliko testi vaikea?

Uusimmat kaikki