Koululinkki

Uutiskooste viikolta 3: Pääministeri vieraili Seinäjoella ja Vaasassa, Lapualla testataan Suomen mallia, koululaisia on koronan vuoksi paljon karanteenissa

Pääministeri Sanna Marin vieraili pohjalaismaakunnissa, valta vaihtui Joe Bidenille Yhdysvalloissa, oppositiojohtaja pidätettiin Aleksei Navalnyi Venäjällä.

 

Kurikan urheilupuistoon ennen tehty hiihtolatu vaihtui luisteluradaksi joitakin vuosia sitten. Nyt urheilupuistossa kiertää 870 metriä pitkä rata, jossa on myös mäkiä.

Luisteluradalla käy muitakin kuin kurikkalaisia. Puumilan sisaruskolmikko on tullut Jalasjärveltä.

– Tultiin tänne siksi aikaa, kun vanhemmat käyvät kaupoissa, 10-vuotiaat kaksospojat Juho ja Jaakko sekä 14-vuotias Emma Puumila kertovat.

Urheilupuistossa luisteleminen on ollut tänä talvena niin suosittua, että maskin käyttöä on harkittava, vaikka kyseessä onkin ulkoliikunta.

Lue tai kuuntele juttu: Hokkarit pääsivät neitsytmatkalle Kurikkaan – "Jalkoihin ottaa eniten, ja varmasti huomenna vielä enemmän".

Kysymys: Millaiset varusteet luistellessa olisi hyvä olla – etenkin tänä talvena?

 

Maanantai

Pääministeri vieraili maanantaina pohjalaismaakunnissa.

Lue tai kuuntele juttu: Sanna Marin vieraili Vaasassa ja Seinäjoella: Tutustui Wärtsilän teknologiakeskukseen ja Atriaan, pääministeri kuuli alueen ajankohtaisista asioista.

Katso haastatteluvideo: Pääministeri Sanna Marin vieraili Vaasassa.

Kysymyksiä: Miksi pääministeri vieraili Seinäjoella ja Vaasassa? Mitä hän teki täällä?

 

Nelosluokkalaiset Kerttu Kråknäs ja Topi Alho Seinäjoelta keksivät kirjoittaa kirjeen Englannin kuningattarelle Elisabetille. Englanniksi kirjoittaminen ei ollut ihan helppoa, mutta se kannatti, sillä kaverukset saivat myös vastauksen kirjeeseensä.

Lue tai kuuntele juttu: Kun kirje alkaa Dear Topi: Englannin kuningatar kiitti seinäjokelaiskaveruksia saamastaan viestistä.

Kysymyksiä: Mistä Kerttu Kråknäs ja Topi Alho kuningattarelle kirjoittivat? Mitä heille vastattiin?

 

Myrkytysyrityksestä hengissä selvinnyt venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi palasi Saksasta Venäjälle, mutta hänet pidätettiin saman tien.

Lue tai kuuntele juttu: Navalnyi otettiin kiinni heti Moskovaan saavuttuaan, vaatimuksia vapauttamisesta kuuluu nyt eri puolilta maailmaa.

Kysymyksiä: Miksi oppositiota ei saa vaientaa?

 

Tiistai

Lapualla on aloitettu harrastuksia koulupäivän yhteyteen tuovan Suomen mallin pilotointi. Kaupunki sai Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta 160 000 euron avustuksen mallin kokeilemiseen kevätlukukaudelle. Nyt kerhot jo pyörivät lähes kaikilla kouluilla.

Lue tai kuuntele juttu: Lapua sai ennätyspotin, josta hyötyvät kaikki kaupungin koululaiset – Tästä on kyse ainutlaatuisessa kokeilussa.

Tehtävä: Mikä on Suomen malli?

 

Laskettelukausi alkoi Vaasan Öjbergetissä. Nelson Lundberg, 12, on tullut paikalle jo tuntia ennen rinteiden avaamista. Lennon Kimani, 8, meni kokeilemaan laskettelua ensimmäistä kertaa lastenrinteessä.

Lue tai kuuntele juttu: No nyt pääsee laskemaan! Nelson Lundbergille, 12, Öjbergetin avauspäivä oli hartaasti odotettu tapahtuma.

Kysymys: Miten pitkään laskettelukausi Vaasassa voi jatkua?

 

Keskiviikko

Vaasan lyseon lukiossa pidettiin kaksipäiväinen Viestintä ja kehitys -säätiö Vikesin työpajapilotti. Työpajassa pohdittiin esimerkiksi identiteetin, moninaisuuden, eriarvoisuuden ja tasa-arvon teemoja sekä median merkitystä näissä asioissa. Työpajan toisena päivänä teemoista keskusteltiin asiantuntijoiden kanssa. Vähemmistöjen näkökulman asiantuntijana paikalla oli vaasalainen vaikuttaja Antonio Teca, joka korosti keskustelujen merkitystä.

Lue tai kuuntele jutut:

Lukiolaiset pohtivat moninaisuutta ja samanarvoisuutta: "Kun ihmisiä tuodaan ulkonäön perusteella esille, se rajaa paljon sitä, mitä ihminen oikeasti on".

Lukiolaiset pitävät keskustelua moninaisuudesta ja samanarvoisuudesta tärkeänä ja tarpeellisena, mutta "sanoista voisi jo siirtyä tekoihin".

Kommentti: Jos joistakuista ei koskaan tehdä lehtijuttuja tai jokin ihmisryhmä kuvataan aina samalla tavoin, on median tekijöiden syytä katsoa peiliin.

Tehtävä: Pohdi samoja kysymyksiä kuin lyseon lukiolaiset. Onko suomalaisuus sinulle tärkeää? Mikä on median merkitys oman identiteetin luomisessa? Miten löytää luotettavaa tietoa vähemmistöistä?

 

Alajärveläinen Paavo Lepistö, 22, valmistaa erilaisia koruja käytetyistä skeittilaudoista. Sorvista valmistuu sormuksia ja korvakoruja, ja suunnitelmissa ovat ainakin kaulakorut.

Lue tai kuuntele juttu: Skeittilaudat muuttuvat koruiksi alajärveläisessä kellarissa.

Kysymys: Mistä Lepistö saa materiaalin töihinsä?

 

Useissa kouluissa todettiin viikolla 3 korona-altistuksia, sillä koronaa sairastanut oppilas tai opiskelija oli tullut kouluun.

Lue tai kuuntele jutut:

Seinäjoen lukio siirtyy etäopetukseen joukkoaltistumisen vuoksi.

Vaasan lyseon lukio jatkaa lähiopetuksessa tartunnasta huolimatta – yli 70 karanteeniin.

Päivittyvä koronagrafiikka: Näin koronaviruksen toinen aalto etenee pohjalaismaakunnissa.

 

Torstai

Joe Biden aloitti virassaan Yhdysvaltain 46. presidenttinä.

Lue tai kuuntele juttu: Bidenin virkaanastujaisia juhlistettiin tähtien täyttämällä tv-konsertilla – Biden ja Harris sekä entiset presidentit pitivät toiveikkaat puheenvuorot.

Kysymys: Keitä oli mukana virkaanastujaisissa, joihin osallistumista koronan vuoksi oli rajoitettu?

 

Perjantai

STT jutussa kerrotaan, että julkinen keskustelu on ennen sosiaalista mediaakin ollut kärkevää. Ennen somea keskustelua käytiin esimerkiksi mielipidekirjoituksilla sanomalehtien yleisönosastoilla, mutta juttuun haastateltu tutkija Satu Sorvali vertaa vanhoja lukijakirjeitä pidemminkin nykyisten verkkolehtien kommenttipalstoihin kuin painettujen lehtien yleisönosastoihin.

Vihapuhe on kuitenkin uudehko ilmiö. Sorvalin aineiston kirjoitukset ovat tyyliltään kohteliaita ja muodollisia, vaikka niiden sisältö olisi aggressiivinen ja vastustajaa kohti hyökättäisiin kovasanaisesti.

Lue tai kuuntele juttu: Sosiaalisen median kahakat eivät ole uusi asia – jo yli sata vuotta sitten ärtymystä purettiin sanomalehtien yleisönosastoissa.

Tehtävä: Pohdi, mitä vihapuhe tarkoittaa. Voiko vihapuhe vaikuttaa tyyliltään kohteliaalta?

Uusimmat kaikki