Koululinkki

Uutiskooste viikolta 6: Korona vei monilta abeilta penkkarit ja ammattiin opiskelevilta työharjoittelut, mutta korona sai sentään ihmiset lukemaan enemmän

Viikolla 6 vietettiin Kavin järjestämää Mediataitoviikkoa. Uutisten viikon tapaan Ilkka-Pohjalaisen juttutarjonnassa oli tavallista enemmän koululaisia koskevaa asiaa.

 

Seinäjoella pidetään mäkihyppykoulua. Siellä käy hyppääjiä myös lähikunnista. Mäkihyppykoulu pystyy varustamaan kerralla seitsemän kokeilijaa.

Lue tai kuuntele juttu: Joupiskan hyppykoulu vetää väkeä Laihialta saakka – surkeiden talvien jälkeen mäkihyppyväen suut ovat nyt muikeina.

Kysymys: Miten suosittu harrastus mäkihyppy on Etelä-Pohjanmaalla?

 

Puola ja Unkari aikovat estää konservatiivien syrjinnän verkkoalustoilla. Unkarin ja Puolan hallitusta on kuitenkin syytetty lehdistönvapauden jatkuvasta rajoittamisesta.

Lue tai kuuntele juttu: Financial Times: Puola ja Unkari taisteluun somejättejä vastaan.

Kysymyksiä: Mitä sananvapaus tarkoittaa? Entä lehdistönvapaus? Milloin sananvapautta on syytä rajoittaa esimerkiksi lailla?

 

Maanantai

 

Korona voi viivästyttää ammattiin valmistumista. Ravintola- ja cateringalalla koronan vaikutus on ollut suuri, mutta isohkoja ongelmia on ollut myös tekniikan alla. Sosiaali- ja terveysalan työpaikoillakin on ollut omat vaikeutensa. Harjoittelu- ja työpaikkojen saatavuuden lisäksi hankaluuksia on aiheuttanut se, miten ohjaavat opettajat ovat päässeet vierailemaan työssäoppimispaikoissa.

Lue tai kuuntele juttu: Opinnot etenevät koronasta huolimatta — "On mahdollista, että valmistuminen viivästyy".

Kysymys: Miten korona on vaikuttanut ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden opiskeluun?

 

Korona sulki kirjastojen ovia viime vuonna kuukausiksi, mutta silti kirjoja lainattiin lähes yhtä paljon kuin vuonna 2019, ja monien pohjalaiskirjastojen e-kirjojen lainausmäärät harppoivat uusiin ennätyksiin.

Lue tai kuuntele juttu: Korona-aika villitsi ihmiset lukemaan ja se näkyi kirjastojen lainattujen kirjojen määrissä – Nämä suositut lastenkirjat viedään käsistä lähes kaikissa kunnissa.

Kysymys: Oletko lukenut jonkin pohjalaiskirjastojen suosituimmista kirjoista?

 

Tiistai

 

Vaasan kaupunki sai 40 000 euroa koululaisten harrastustoiminnan järjestämiseen kevätlukukaudelle 2021. Kyse on Suomen malli -hankkeesta. Jos hanke saa jatkorahoitusta, toimintaa laajennetaan kaikkiin Vaasan peruskouluihin seuraavana lukuvuonna.

Lue tai kuuntele juttu: Vaasa sai 40 000 euroa harrastushankkeeseen – koululaiset pääsevät ilmaiseksi kokeilemaan uusia harrastuksia.

Kysymys: Millaisia harrastuksia Vaasassa päästään keväällä kokeilemaan?

 

Vuoden 2020 Suuren Journalistipalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Ilmajoki-lehden entinen päätoimittaja Terhi Pirilä-Porvali on ehdolla Vuoden journalistinen teko -kategoriassa puolustettuaan journalistista päätösvaltaa.

Lue tai kuuntele juttu: Suuri journalistipalkinto 2020 -ehdokkaat julki – Ilmajoki-lehden entinen päätoimittaja ehdolla.

Kysymys: Miksi Ilmajoki-lehden entinen päätoimittajaa Pirilä-Porvali on ehdolla palkinnon saajaksi? Mikä oli hänen journalistisesti merkittävä tekonsa?

 

Keskiviikko

 

Korona on vaikeuttanut monien nuorten elämää. Se on haitannut opiskelua ja vienyt monelta nuorelta toiveet kesätöistäkin.

Lue tai kuuntele jutut:

Korona-aikana nuori jää ongelmiensa kanssa helposti yksin – ”Kun toista ei näe, on tosi vaikea sanoa, missä kunnossa hän oikeasti on”.

”Abivuodesta mieleen jää lukeminen” Vaasalaislukiolaiset tankkaavat hyvinvointia perheen parista ja urheilusta.

Kolumni: Työnantaja, kutsu haastatteluun myös se nuori, joka ei todistuksillaan häikäise.

Kysymyksiä: Miten korona on vaikuttanut sinun elämääsi? Mistä sinä haluaisit kesätöitä?

 

Torstai

 

Ensimmäiset kuntavaalien mainokset ovat ilmaantuneet Vaasan katukuvaan. Pandemia kuitenkin siirtää vaalimainontaa aiempaa enemmän sosiaaliseen mediaan.

Lue tai kuuntele juttu: Vaasalta ohjeistukset vaalimainontaan torstaina – kaksi ehdokasta ehätti asialle jo hyvissä ajoin.

Kysymys: Mitä hyvää ja toisaalta huonoa on siinä, että vaalikampanjointi siirtyy kaduilta someen?

 

Abiturientit juhlivat penkinpainajaisia tänä vuonna eri tyylillä kuin ennen. Perinteisiä penkkariajeluita ei voida lukioissa järjestää kokoontumisrajoitusten takia, mutta kokonaan korona ei juhlimista ole estänyt.

Lue tai kuuntele juttu: Näin abit irrottelevat korona-aikana: "Vähiin käy ennen kuin loppuu".

Kysymys: Miksi penkinpainajaisia vietetään?

 

Perjantai

 

Länsirannikon uusin rap-tulokas, vaasalainen Antonio Tedro, 22, tekee musiikkia artistinimellään Tedro. Hän kertoo, että biisit tulevat sydämestä. Musiikki on hyvä tapa ottaa kantaa. "Värit"-kappaleessa muun muassa kysytään, miksi erilaisuutta tyrmätään

Lue tai kuuntele juttu: Länsirannikon uusin rap-tulokas Tedro julkaisi kantaaottavan biisin ennakkoluuloista – Artistin mielestä suomalainen valtavirtamusiikki ei ole "täyttä kuraa", mutta on menettänyt merkityksensä.

Kysymys: Millaisia esikuvia Tedrolla on?

 

Koko Suomi Leipoo -kilpailun voitti eteläpohjalaislähtöinen Mari Pihlajamäki, 31. Voittojakso esitettiin televisiossa maanantaina.

Lue tai kuuntele juttu: Suomen parhaalla kotileipurilla on pohjalaisjuuret – "En edes uskaltanut ajatella voittoa, vaikka en lähtenyt kisaan häviämään".

Kysymys: Mistä Pihlajamäki on kotoisin?

Uusimmat kaikki