Koululinkki

Uutiskooste viikolta 8: Hiihtolomalle lähdetään lumisissa tunnelmissa, mutta loman jälkeen alkaa sulkutila

Viimeinen kouluviikko ennen hiihtolomaa oli lumisen talvinen. Lumen mukana satoi tosin myös hiekkaa. Torstaina hallitus tiedotti sulkutilasta, joka koskee Suomen pahimpia epidemia-alueita.

Koululaisten uutiskoostetta ei ilmesty hiihtolomaperjantaina, sillä koululinkkikin lomailee viikon ajan.

Suomelle valittiin viikonloppuna edustaja Euroviisuihin. Rock-yhtye Blind Channel edustaa Suomea kappaleella Dark Side. Blind Channel oli karsinnassa eli Uuden musiikin kilpailussa sekä kansainvälisen raadin että yleisön suosikki.

Lue tai kuuntele juttu: Suomea edustaa euroviisuissa rock-yhtye Blind Channel kappaleella Dark Side –Rotterdamissa yhtyeellä on "enemmän tulta ja vähemmän vaatetta".

Kysymyksiä: Keitä Suomen Euroviisu-karsintaan osallistui? Missä ja milloin Euroviisut pidetään?

Maanantai

Viikon alkuun Ilkka-Pohjalaisessa julkaistiin henkilöjuttu nuoresta hiihtäjästä, Jasmi Joensuusta. 24-vuotias Joensuu valmistautuu nyt uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin.

Lue tai kuuntele juttu: Äiti ei ehtinyt vastata psykologin kysymykseen – tyttö täräytti vastauksen, joka muutti tulevan huippu-urheilijan elämän.

Kysymyksiä: Millaisia vahvuuksia Joensuulla on hiihtäjänä? Mitä Joensuulle sattui nuorten MM-hiihdoissa Kazakstanissa yhdistelmähiihdossa vuonna 2015?

 

Maanantaina julkaistiin juttu myös nuoresta formula-auton kuljettajasta, 18-vuotiaasta William Alatalosta. Alatalo on ajanut rata-autoilun pienimmissä formulasarjoissa viime vuodet menestynyt niissä.

Lue tai kuuntele juttu: Ilmajoen formulalupaus William Alatalo uuteen talliin ja sarjaan: "Hän on uskomattoman nopea" .

Kysymys: Missä sarjassa Alatalo ajaa seuraavaksi?

 

Tiistai

Aamuinen lumipyry toi odottamattoman näyn pohjalaisiin pihoihin. Tavalliselta näyttänyt lumisade värjäsi kinokset oranssihtavaksi.

Lue tai kuuntele jutut:

Mitä ihmettä! Isossakyrössä satoi erikoista lunta – Sääilmiölle häkellyttävä selitys.

Saharan hiekka levisi pihoillemme – Kuvat kertovat, miten pohjalaiskunnat peittyivät hiekkapölyyn.

Kysymys: Mitä lumen mukana satoi? Mistä asti se oli peräisin?

 

Seinäjoen ammattikorkeakoulu on opiskelijoiden mielestä Suomen paras ammattikorkeakoulu. Tämä selviää valtakunnallisen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekyselyn (AVOP) tuoreissa tuloksissa.

Lue tai kuuntele jutut:

Seamk loikkaa pari sijaa ja nousee maan parhaaksi ammattikorkeakouluksi – Tämä kaikki on amk:ssa Suomen parasta.

Rehtorin hihasta löytyy pari ässää, joilla Seamk pysyy Suomen kärkitilalla.

Kysymyksiä: Mistä Seamk sai erityistä kiitosta opiskelijoiltaan? Miten Seamkissa aiotaan varmistaa hyvä sijoitus myös tulevina vuosina?

 

Koronavuosi on ollut opiskelun sen aikana aloittaneille korkeakouluopiskelijoille rankka. Opiskeluiden alku on ollut monelle pettymys, sillä yleensä aluksi tutustutaan, ryhmäydytään, löydetään uusia kavereita ja vietetään heidän kanssaan aikaa. Tänä lukuvuonna niin ei välttämättä ole käynyt, koska opiskelu on järjestetty pääasiassa etänä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Vaasan ammattikorkeakoululle ja sen opiskelijakunta Vamokille, Vaasan yliopistolle ja sen opiskelijakunta Vyylle sekä Seinäjoen ammattikorkeakoululle ja sen opiskelijakunta Samolle erityisavustuksia koronaepidemian takia. Rahat käytetään opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseen.

Lue tai kuuntele juttu: Huoli ensimmäisen vuoden opiskelijoita on suuri, moni on pettynyt – ministeriö myönsi korkeakouluille ja Vaasan yliopistolle rahaa, joilla autetaan korona-ajan opiskelijoita.

Kysymys: Millaisilla keinoilla opiskelijoiden hyvinvointia yritetään edistää?

 

Keskiviikko

Suomen ilmastopaneeli julkaisi raportissaan tavoitteet, joilla Suomen pitäisi vähentää päästöjään seuraavien 30 vuoden aikana.

Lue tai kuuntele juttu: Ilmastopaneeli löi pöytään Suomen päästövähennystavoitteet vuoteen 2050 asti.

Kysymys: Miten Suomen pitää tehdä seuraavien 30 vuoden aikana, jotta tavoitteisiin päästään?

 

Vaasassa järjestettiin keskiviikkona verkkotapahtuma, joka kannustaa Pohjanmaan ja lähialueiden lukiolaisia suuntautumaan teknologiaan esittelemällä alan moninaisia ja monipuolisia mahdollisuuksia. Erityisesti kohteena ovat nuoret naiset.

Tapahtumapäivän aikana nuoret kuulivat myös inspiroivia uratarinoita. Niitä tarvitaan, sillä esimerkin voima on vahva, pohtii Tiia-Maria Kinnula.

Lue tai kuuntele juttu: Tiia-Maria Kinnula ei hoksannut lukion jälkeen lähteä tekniikan opintoihin, vaikka "perusnörttinä" veti kymppejä matikan ja kemian kokeista – Nyt hän kannustaa tyttöjä tekniikan alalle lukiolaisten verkkotapahtumassa.

Kysymys: Miksi on ongelmallista, että työmarkkinat ovat Suomessa voimakkaasti eriytyneet sukupuolen mukaan?

 

Torstai

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi torstaina hallituksen päätöksestä, jonka mukaan Suomessa alkaa 8. maaliskuuta kolmen viikon sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta. Yläkoulut ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen kolmen viikon ajaksi 8. maaliskuuta alkaen.

Jo ennen sulkutilan alkua pahimmilla epidemia-alueilla ohjataan ottamaan käyttöön kaikki leviämisvaiheen toimet, joita ovat esimerkiksi laaja etätyösuositus ja kasvomaskisuositus, julkisten tilojen käytön rajoittaminen ja aikuisten harrastustoiminnan keskeyttäminen. Lisäksi näillä alueilla ohjataan otettavaksi käyttöön lisätoimia, kuten kuuden hengen kokoontumisrajoitus ja yli kuuden hengen yksityistilaisuuksien välttäminen.

Lue tai kuuntele juttu: Hallitus päätti kolmen viikon sulkutilan Suomeen 8. maaliskuuta alkaen – ravintolat suljetaan muilla kuin perustason alueilla.

Kysymyksiä: Miksi koronatoimia päätettiin kiristää juuri nyt? Millainen epidemiatilanne on kotimaakunnassasi? Joko leviämisvaiheen toimia olisi syytä ottaa käyttöön?

 

Vimpeliin aiotaan rakentaa ensi talvena jäätaidekeskus, josta toivotaan seudulle matkailun vetonaulaa useiksi kuukausiksi. Jäätaidekeskukseen on veistosten lisäksi suunnitteilla muun muassa jääliukumäki. Keskukseen tulevien veistosten teemana on eläinten karnevaali.

Lappajärveen taas sahataan maailman suurin jääkaruselli. Ennätys syntyy, kun karuselli pyörii keskeytyksettä ympäri siten, että se on kuvattu kokonaisuudessaan. Sahaaminen aloitettiin torstaina.

Lue tai kuuntele jutut:

Tätä ei ole ennen nähty: Vimpeliläiseen pakastevarastoon nousee harvinainen matkailun vetonaula – "Jäätä tarvitaan kolme rekkakuormallista".

Seuraa maailman suurimman jääkarusellin rakentamista livenä.

Kysymys: Mistä veistoksiin saadaan jäätä? Kuka veistokset veistää Vimpeliin? Mitä jääkarusellin päällä aiotaan järjestää?

 

Perjantai

Helsingistä maalle muuttanut Terhi Somero kuvailee muuttoa maalle shokiksi. Elämän vie hänet nyt Jalasjärveltä Seinäjoen Juupakylään. Somero kuvailee Ilkka-Pohjalaisen dokumentissa, mitä hän veisi maalta kaupunkiin ja mitä toisi kaupungista maalle, jos valta siihen olisi.

Videodokumentissa matkustetaan rekkakuski Kalevi Savusen mukana kylämaisemiin, jossa tavataan kyläyhdistyksen puheenjohtajat sekä muita kyläläisiä. Rekka vaihtuu hevoskyydiksi ja myös näkemys siitä, missä ihmisen on hyvä olla, hieman erilaiseksi.

Lue tai kuuntele juttu: Videodokumentti: Kaupunkien tungos ei ylety kyliin – ne tarjoavat yhä vaihtoehtoisia tapoja elää .

Kysymys: Mitä hyviä puolia maalla asumisessa on? Entä huonoja puolia?

Uusimmat kaikki