Koululinkki

Uutisten viikko on päättyyy tänään – Opettajat ja koululaiset, tulkaa vielä mukaan!

Uutisten viikko (entinen Sanomalehtiviikko) on mediakasvatuksen teemaviikko, jolla keskitytään erityisesti uutisiin ja muuhun journalistiseen mediaan.

Journalismi on tärkeää tunnistaa muista median tekstilajeista, sillä se perustuu faktoihin. Journalismin päätehtävä ei ole viihdyttää vaan kertoa, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Tänä vuonna Uutisten viikon teemoina ovatkin luotettavan tiedon, vastuullisen journalismin sekä lähdekriittisyyden merkitys. Nämä teemat näkyvät tämän viikon aikana Ilkka-Pohjalaisen jutuissa sekä Koululaisten uutisissa.

Uutisten viikolla Ilkka-Pohjalaisessa ja Koululaisten uutisissa julkaistaan teemojen mukaisia juttuja ja mielipidekirjoituksia, joita myös koululaiset voivat meille lähettää. Koululaisten tekemät uutiset ja mielipidekirjoitukset voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen koululinkki@koululinkki.fi.

Koululinkin nettisivuilla voi käydä kertaamassa disinformaation lajit ja tutustua disinformaatiobingoon, jota voi pelata sekä virtuaalisesti että tulostetulla bingopohjalla.

Koululinkin ja Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen yhdessä tekemä korttipakka sananvapaudesta ja disinformaatiosta ehtii myös ilmestyä Uutisten viikoksi. Korttipakassa on sekä sanaselitystehtäviä että myytinmurtotehtäviä. Oppimateriaali aiheesta onkin jo julkaistu, mutta kortit tulevat sen oheen ladattavaksi samalla, kun pakka julkaistaan.

Näin voit osallistua Uutisten viikkoon

1. Uutinen tai mielipide: Koululaiset voivat opettajan kokoamana lähettää materiaalia, kuten koulussa tehtyjä uutisia tai mielipidekirjoituksia, koululinkille julkaistavaksi Koululaisten uutisissa. Julkaistavaksi tarkoitetuissa töissä pitää olla mukana tekijän nimi ja lupa julkaisuun on oltava sekä koululaiselta että alaikäisen koululaisen vanhemmilta.

2. Juttuvinkki: Ilkka-Pohjalaiselle voi lähettää juttuvinkin koululaisia kiinnostavasta aiheesta, josta olisi syytä tehdä lehtijuttu.

3. Kysymys: Koululaiset saavat nyt haastatella toimittajia Uutisten viikon teemoista. Kysymyksiä voi lähettää koululinkille kirjallisesti tällä lomakkeella tai sähköposti-osoitteeseen koululinkki@koululinkki.fi videomuodossa, kirjallisena tai ääniviestinä. Kysymyksistä tehdään juttu, jossa Ilkka-Pohjalaisen toimittajat vastaavat kysymyksiin. Täällä voi tutustua toimituksen ammatteihin.

4. Piirustus: Elämää koronan kanssa tulee vuosi täyteen Suomessakin. Piirrä, miltä korona näyttää ja mitä se on aiheuttanut elämässäsi. Piirustuksia voi lähettää osoitteeseen Ilkka-Pohjalainen, koululinkki, Koulukatu 10, 60100 Seinäjoki. Piirustuksia julkaistaan Koululaisten uutisissa.

5. Video: Koululinkillä on myös sanaselitystehtävä luokille. Selvittäkää, mitä seuraavat termit (tai osa niistä) tarkoittavat ja kuvatkaa niiden selittämisestä video: vastuullinen journalismi, lähdekritiikki, sananvapaus, disinformaatio, misinformaatio, valeuutinen, salaliittoteoria, propaganda, näennäistiede, trolli, botti. Koululinkki julkaisee videoita Uutisten viikolla Koululaisten uutisissa. Oikein hyvillä videoilla on mahdollisuus päästä myös Ilkka-Pohjalaisen verkkolehteen.

Uusimmat kaikki