Koululinkki

Viikon tehtävä: Mistä luotettavan median tunnistaa?

Suomalaiset mediat ovat tällä viikolla ottaneet käyttöönsä vastuullisen journalismin merkin. Merkkiä voivat käyttää kaikki journalistin ohjeita noudattavat mediat, jotka kuuluvat Julkisen sanan neuvoston piiriin. Merkin käyttö helpottaa lukijan arvailuja siitä, voiko kyseisen median sisältöön luottaa. Vastuullista journalismia korostamalla mediat käyvät vastaiskuun erilaisia valeuutismedioita kohtaan.

Vastuullisen journalismin merkkiä käyttävät myös Ilkka ja Pohjalainen.

Koululinkki käynnistää uuden Viikon tehtävä -juttusarjan, joka antaa koulujen mediatunneille uusia sisältövinkkejä viikottain. Uusi tehtävä julkaistaan aina viikon aluksi, joka maanantai, huhtikuun loppuun saakka.

Ensimmäinen tehtävä käsittelee median luotettavuutta. Alla on listattuna erilaisia tehtävävaihtoehtoja, joista kukin opettaja voi valita oman luokkansa tarpeisiin parhaiten sopivan tai sopivat.

1. Pohtikaa luokassanne vastuullista median käyttöä. Mistä oppilaat lukevat uutisia? Uskovatko he kaiken mitä lukevat? Ymmärtävätkö oppilaat sosiaalisen median ja uutismedian eron?

2. Tutkikaa erilaisia uutisia ja miettikää, mistä toimittaja on saanut tietonsa: Ketä juttuun on haastateltu? Jääkö uutisesta mahdollisesti vielä jonkun ääni puuttumaan? Mistä lukija voi varmistua, ettei kyse ole vain huhupuheesta vaan varmasta tiedosta?

3. Tutustukaa Julkisen sanan neuvostoon (sivusto osoitteessa www.jsn.fi ) ja tutkikaa yhdessä journalistin ohjeita. Miettikää mitä ohjeet käytännössä tarkoittavat. Miten ohjeiden noudattaminen näkyy päivän lehdessä?

4. Kirjoittakaa mielipidekirjoituksia aiheella "Millaiseen uutiseen minä uskon"? Näitä tuotoksia voi halutessaan lähettää myös koululinkille julkaistavaksi tällä Ilkan ja Pohjalaisen lasten uutiset -sivustolla.

Käykää tutustumassa myös Julkisen sanan neuvoston vastuullista journalismia -kampanjaan osoitteessa www.vastuullistajournalismia.fi.

Seuraava viikon tehtävä julkaistaan ensi viikon maanantaina. Askarruttavissa asioissa saa aina kääntyä koululinkin puoleen, joka antaa lisävinkkejä ja opastusta mielellään. Koululinkille saa myös ehdottaa mieluisia teemoja viikon tehtäviin.

Uusimmat kaikki