Koululinkki

Viikon tehtävä: Tarkastellaan lehtikuvia!

Viikon 12 tehtävässä otetaan tarkempaan tarkasteluun lehtikuvat. Lehtikuvat sopivat aiheena erityisen hyvin myös aivan koulun pienimmille oppilaille.

Ilkka ja Pohjalainen muuttuivat viime viikolla tabloid-kokoon. Pienemmässä koossa lehden visuaalisuus on entistä tärkeämpää ja lehtikuvat nousevat aiempaa suurempaan rooliin. Tarkastelkaa ja tutkikaa yhdessä luokkanne kanssa sitä, miten tämä visuaalisuus toteutuu.

Pohtikaa esimerkiksi näitä asioita:

1. Miksi uutisen tai artikkelin yhteydessä on juuri kyseinen kuva tai kuvat? Mitä lisäarvoa kuva tuo jutulle ja mitä uutta siitä ilmenee? Mitä kuvassa/kuvissa näkyy, mitä on mahdollisesti jätetty kuvan ulkopuolelle? Jäitkö kaipaamaan kuvaan vielä jotain muuta? Onko kuva tarpeeksi isolla sen sisältämään informaatioon nähden?

2. Tutkikaa kuvan kuvatekstiä. Selviääkö kuvatekstistä kaikki oleellinen kuvasta vai kaipaisitko siihen vielä jotain lisätietoa?

3. Hyvä lehtikuva houkuttelee lukemaan jutun. Parhaiten se onnistuu yhdessä jutun otsikon kanssa, joten kuvan ja otsikon tulee sopia yhteen. Toteutuuko tämä? Selviääkö otsikon ja kuvan yhteydestä, mistä jutussa on kyse? Etsikää lehdestä yksi kuva, jossa otsikko tukee lehtikuvaa erityisen hyvin.

4. Selatkaa oman alueenne maakunta- tai paikallislehden kuvia ja etsikää niistä tuttuja paikkoja.

5. Tehtävä: Kirjoittakaa kuvasta uutinen. Valitkaa lehdestä kuva ja leikatkaa se irti. Kirjoittakaa uutinen pelkän kuvan pohjalta. Muistakaa vastata kysymyksiin: mitä, missä milloin ja mahdollisesti myös: miksi, miten ja kuka? Muistakaa myös otsikko. Alakoulun pienimpien kanssa tehtävän voi helpottaa keksimällä kuvaan pelkän otsikon.

Viikon tehtävä -juttusarjan on tarkoitus antaa opettajille konkreettisia tehtäväesimerkkejä luokkansa mediatunneille. Viikon tehtävä julkaistaan aina maanantaisin huhtikuun loppuun saakka. Askarruttavissa asioissa saa aina kääntyä koululinkin puoleen, joka antaa lisävinkkejä ja opastusta mielellään.

Uusimmat kaikki