Koululinkki

Viikon tehtävä: Tutkitaan sanomalehden rakennetta!

Sanomalehti koostuu useista erilaisista osastoista. Uutissivujen lisäksi useimmista lehdistä löytyvät vähintäänkin erilliset kulttuuri-, urheilu- ja mielipidesivut. Miksi lehti jaetaan eri osastoihin ja mistä ne lehdissä löytyvät? Tutustutaan kuluvalla viikolla lehden rakenteeseen!

Maakuntalehtien yksi suurin valtti on lehden paikallisuus. Tämä paikallisuus näkyykin useimmiten siten, että kaikkien paikallisimmat uutiset löytyvät heti lehden alusta. Lehden alkuun sijoitetaan myös kaikkein tärkeimmät uutiset.

Erilaisilla osastoilla helpotetaan lukijaa löytämään lehdestä juuri itseään kiinnostavat asiat. Esimerkiksi urheilu-uutiset löytyvät useimmiten vasta lehden lopusta, vaikka niissäkin painotetaan paikallisuutta ja uutisoitavat aiheet ovat tärkeitä.

Tutustukaa lehteen yhdessä luokkanne kanssa.

1. Tutkikaa sanomalehden rakennetta. Mitä kaikkea lehdestä löytyy ja missä järjestyksessä. Onko järjestys teidän mielestänne looginen?

2. Mitä erilaisia osastoja lehdestä löytyy, millaisia juttuja näille osastoille on yleensä sijoitettu? Onko niillä jokin yhteinen piirre?

3. Tutustukaa myös siihen, mitä kaikkea sanomalehdestä ylipäänsä löytyy: Löytävätkö oppilaat sarjakuvat, sään ja televisio-ohjelmat? Miksi lehdessä on mainoksia ja ilmoituksia, entä miten ne eroavat uutisista ja muusta kirjoitetusta sisällöstä?

4. Mikä on lehden etusivun tarkoitus? Mitä kaikkea etusivulta löytyy?

5. Millä tavoin lehden journalistinen aineisto erotetaan mainossisällöstä? Miten muualla kuin mielipidesivuilla oleva mielipiteeksi luokiteltava aineisto erotetaan uutistekstistä, esim. kommentit ja analyysit?

 

Viikon tehtävä -juttusarjan on tarkoitus antaa opettajille konkreettisia tehtäväesimerkkejä luokkansa mediatunneille. Viikon 17 tehtävä julkaistaan poikkeuksellisesti tiistaina ja se on samalla kevään viimeinen.

Uusimmat kaikki