Koululinkki

Koululaisten uutiskooste viikolta 47: Ensimmäinen koronakuolema E-P:lla, vaasalaiskoulussa alkaa islamin opetus, henkilökuvassa painija Josefiina Tuominen

Kuluneella viikolla on vietetty Lapsen oikeuksien viikkoa , joka huipentuu perjantaina lasten oikeuksien päivän liputukseen. Teemaviikkoa on vietetty useissa kouluissa ja sosiaalisessa mediassa.

Jääkiekon miesten pääsarjassa pelaava Vaasan Sport pääsi vihdoin pelaamaan kauden ensimmäisen kotipelinsä uusitussa jäähallissaan. Kuparisaaren jäähalli remontoitiin niin perusteellisesti, että se on melkein kokonaan uusi.

Liigakausi on alkanut jo lokakuun alussa, mutta Sportin kotipelejä on siirretty, ja se on pelannut alkukaudella vain vieraspelejä.

Perjantainen pitkään odotettu ensimmäinen kotipeli päättyi lopulta Kärppien 3–2-voittoon. Lauantaina Sport hävisi kotonaan Ilvekselle 6–0.

Lue jutut:

Uuden Kuparisaaren ensi-ilta päättyi Sportin niukkaan tappioon.

Kuparisaaren remontti alkaa nyt todenteolla – Projektijohtaja vielä työn etenemisestä koronaepidemian aikana: "Ei aikatauluun vaikuttavia tekijöitä".

Kysymys: Miksi Sport ei ole pelannut aiemmin tällä kaudella kotipelejä?

Maanantai

Ilkka-Pohjalainen uutisoi ensimmäisestä koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella koronaan on kuollut kaksi henkilöä, kumpikin viime keväänä.

Lue juttu: Etelä-Pohjanmaalla ensimmäinen koronakuolema.

Kysymys: Kuinka monta ihmistä koronaan on kuollut koko Suomessa?

STT:n juttu käsittelee pimeyden ja koronan vaikutuksia suomalaisten mielialaan. Talvista on tulossa ilmastonmuutoksen myötä entistä pimeämpiä, kun lunta tulee vuosi vuodelta myöhemmin ja vähemmän.

Jutun mukaan pimeä vuodenaika aiheuttaa monelle toimeliaisuuden hiipumista, sosiaalisuuden vähenemistä, mielialan laskua tai ärtyneisyyttä, ruokahalun kasvua ja makeannälkää etenkin iltaisin, painon nousua sekä univaikeuksia.

Lue juttu: Koronatilanne voi lisätä kaamosoireilua – etelään luvassa "jatkuva marraskuu".

Kysymyksiä: Mitä kaamos tarkoittaa? Mikä kaamosoireiluun voi auttaa?

Tiistai

Eteläpohjalainen Rytmi-instituutti täyttää 30 vuotta. Rytmi-instituutti järjestää esimerkiksi rytmimusiikin laulu- ja instrumenttiopetusta sekä taiteen perusopetusta. Instituutti myös julkaisee musiikkiaiheista kirjallisuutta, järjestää lyriikkakilpailuja ja tukee artistien kiertuetoimintaa ja urakehitystä.

Rytmi-instituutti toimii koko Suomessa, ja sen vuodesta julkaisema Rytmimanuaali on Suomen laajin musiikin tekemistä ja alaa koskeva opas.

Lue juttu: Rytmi-instituutin kautta ovat kulkeneet Suomen euroviisumenestyjän ja Sunrisen Avenuen soittajat, mutta silti harva tietää sitä – "Olemme maustaneet kraanavettä".

Kysymys: Miten Rytmi-instituutti tukee naispuolisia musiikkialalle haluavia?

Keskiviikko

Ilkka-Pohjalainen uutisoi, että vaasalaisessa Isolahden koulussa aloitetaan islamin opetus muslimioppilaille viikolla 48. Oppilaan huoltajien täytyy erikseen pyytää oman uskonnon opetusta ja ilmoittaa oppilas opetukseen oman koulun rehtorille.

Lue juttu: Vaasan suomenkielisessä perusopetuksessa aloitetaan islamin uskonnon opetus.

Kysymys: Miten monta ei-luterilaista ta tai -ortodoksia oppilasta lain mukaan pitää olla, että oppilaille järjestetään oman uskonnon opetusta?

Keskiviikkona uutisoitiin myös maaliskuussa tapahtuneen jäärataonnettomuuden esitutkinnan valmistuneen. 14-vuotias kuoli Kurikan Hirvijärvellä, kun auto vajosi jään läpi veteen.

Poliisin mukaan neljän henkilöä ovat onnettomuudesta syyteharkinnassa kuolemantuottamuksesta.

Lue juttu: Poliisin tutkinta 14-vuotiaan pojan kuolemasta jääradalla valmistui – neljälle mahdollisesti syytteet

Kysymys: Mitä tarkoittaa syyteharkinta?

Torstai

Marraskuu on myrskyjen aikaa sekä Suomessa että maailmalla. Suomessa tuhoja on aiheuttanut tällä viikolla myrsky nimeltä Liisa.

Liisa on pannut sähköjä poikki, ja kattoja vaarassa hajota myrskyn takia. Lisäksi pohjalaismaakuntien joet voivat tulvia loppuviikosta.

Keski-Amerikan Nicaraguassa, Hondurasissa ja Salvadorissa taas on riehunut Iota-myrsky. Atlantin hurrikaanikausi on tänä vuonna ollut ennätyksellinen, sillä tähän mennessä on ollut jo 30 nimettyä myrskyä ja 13 hurrikaania.

Lue STT:n maksuttomat jutut:

Kauhajoella mitattu lähes 24 metriä sekunnissa puhaltava puuska, sähköt poikki tuhansilta talouksilta – Liisa-myrsky riehuu nyt etelässä ja voimistuu päivän aikana maan länsi- ja keskiosissa.

Iota-myrskyn jälkeensä jättämien kuolonuhrien määrä kasvaa – ainakin yli 30 kuollut myrskyn vuoksi.

Kysymyksiä: Millaisia ominaisuuksia myrskyillä juttujen perusteella on? Miksi Atlantin hurrikaanit pysyvät entistä pidempään voimakkaina vielä rantautumisen jälkeenkin?

Perjantai

Perjantaina julkaistiin henkilöjuttu 13-vuotiaasta laihialaisesta painijasta, Josefiina Tuomisesta. Hän voitti lokakuussa painin Suomen mestaruuden 42 kilon sarjassa. Hän kuuluu nyt painimaajoukkueleiritykseen.

Lue juttu ja katso video: Äiti ei aina uskalla katsoa, ja monen vieraan on tosi vaikea uskoa, että Laihian tyttö on painija – "Verrattu Petra Olliin". 

Kysymyksiä: Mitä muuta Josefiina Tuominen on harrastanut kuin painia? Missä sarjoissa hän on paininut?

Vinkki viikon alkuun kaikille teatterin ystäville!

Ilkka-Pohjalainen näyttää suorana ja ilmaiseksi Seinäjoen kaupunginteatterin puurojuhlan maanantaina 23. marraskuuta kello 18. Tilaisuuden juontavat joulupukki ja -muori. Puurojuhlassa esitetään katkelmia teatterin ohjelmistossa olevista näytelmistä, kuullaan haastatteluja, näyttelijöiden esittämiä joululauluja ja joulurauhan julistus. Myös Evita-musikaalin Helena Rängman sekä Peppi Pitkätossu eli näyttelijä Henna Sormunen esiintyvät.

Voit katso juhlan suorana maanantaina täältä. Tallenne on nähtävillä sivustolla viikon ajan.

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki