Koululinkki

Koronaan varautuminen on rajoittanut Huutoniemen alakoulun 6J-luokkalaisten elämää monin tavoin, mutta oppilaat löytävät korona-ajasta silti myös hyviä puolia

VAASA

Koululinkki vieraili Huutoniemen alakoulussa 6J-luokan oppitunneilla perjantaina 2.10. Vierailun aiheena oli mediassa liikkuva oikea tieto ja harhaanjohtava tieto. Lopuksi 6J-luokan oppilaat vastasivat koronakyselyyn.

Verkkokyselyssä koululinkki kysyi oppilailta, miten korona on vaikuttanut heidän elämäänsä ja ovatko he käyttäneet kasvomaskia. Oppilaat pääsivät myös kertomaan korona-ajan hyvät puolet ja huonot puolet omasta näkökulmastaan.

Koronan vuoksi kotiin ja kaapit täyteen vessapaperia

Moni 6J-luokan oppilaista kertoi verkkokyselyssä, että etäopetukseen siirtyminen keväällä oli koronan merkittävimpiä vaikutuksia heidän elämässään. Käsienpesun yleistyminen entisestään mainittiin myös koronan tuomana muutoksena. Lisäksi koulussa ja muuallakin pidetään nyt oppilaiden mukaan turvavälejä, ja eräs oppilaista kertoi vältelleensä jopa kaupassa käymistä kokonaan korona-aikana.

Koronavaaran takia osa luokan oppilaista ei ole nähnyt ystäviään yhtä usein kuin ennen koronaa. Koronan vuoksi kotona on pitänyt viettää enemmän aikaa kuin yleensä, mutta siellä on nyt poikkeuksellisen paljon vessapaperia. Jotkin harrastukset on peruttu kokonaan. Eräs oppilas kertoo, että korona pilasi kesälomasuunnitelmat.

Kaikki eivät ole vielä kokeilleet kasvomaskia

Kasvomaskia oli 6J-luokasta käyttänyt ainakin joskus noin puolet. Puolet oppilaista kertoi kyselyssä, ettei ollut edes kokeillut kasvomaskia koskaan.

Ne, jotka maskia olivat käyttäneet, kertoivat käyttäneensä sitä esimerkiksi urheilutapahtumassa, lääkärissä, kaupassa, kaupungilla tai "kaikissa tapahtumissa", joihin on osallistunut. Eräs vastaaja kertoi käyttäneensä kasvomaskia "aina kun on mahdollista".

Koronan hyvät ja huonot puolet koululaisten näkökulmasta

Korona-ajasta oppilaat keksivät myös hyviä puolia. Koronan arvioitiin esimerkiksi olevan ilmastolle hyväksi. Myös roskaamiseen on jäänyt vähemmän aikaa, kun ihmisten on pitänyt olla paljon kotona.

Jotkut oppilaista pitivät koulunkäynnistä etänä enemmän kuin koulussa oppimisesta. Vastausten mukaan esimerkiksi "ei tarvinnut tehdä paljon kokeita ja "saa nukkua pitkään etäkoulussa". Erään vastaajan mukaan matematiikkaa oli helpompi opiskella kotona, koska siellä sai paremmin keskityttyä kuin koulussa.

Hyviksi puoliksi mainittiin myös se, että vapaa-aikaa on jäänyt enemmän ja vanhempien kanssa ehtii viettää enemmän aikaa. Korona-aikana kotiin on myös hamstrattu enemmän herkkuja kuin yleensä, ja erään oppilaan mukaan "sai ottaa chillisti eikä tarvinnut lähteä mihinkään jos ei halunnut koska kaikki oli kiinni".

6J-luokan mukaan koronan huonoimmat puolet liittyvät selkeästi siihen, että muita ihmisiä ei ole saanut nähdä niin paljon kuin haluaisi. Harrastusten ja muiden menojen peruminen tai rajoittaminen on myös ollut huonoimpia puoli korona-ajassa. Myös matkojen peruminen on harmittanut oppilaita.

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki