Koululinkki

Uutiskooste koululaisille viikolta 44: Tietomurto kauhistutti suomalaisia, rehtori ehdottaa uutta oppiainetta, maitoauton kuljettaja pelasti perheen ja 150 lehmää, nyt vietetään halloweenia

Viikon merkittävimpiä uutisaiheita on ollut Vastaamon tietomurto, jossa yritykseltä vietiin tuhansien asiakkaiden tiedot. Kyseessä on ensimmäinen todella suuri tietoturvaonnettomuus Suomessa.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Vastaamo on karvas muistutus tietoturvan tärkeydestä.

Lue lisää: Eettisesti toimivat valkohattuhakkerit ovat seuranneet Vastaamon tapahtumia – Vaasalainen valkohattuhakkeri Jarkko Vesiluoma kertoo, että kiristäjän kiinni saaminen ei ole helppoa, mutta kuitenkin mahdollista.

Kysymyksiä: Mitä tietoturva tarkoittaa? Keitä ovat valkohattuhakkerit? Mitä haittaa siitä voi olla, että joku saa haltuun toisen ihmisen henkilötietoja?

Maanantaina Ilkka-Pohjalaisen printtilehdessä oli juttu koulukiusaamiseen puuttumisesta. Huutoniemen koulun rehtori Olli Autio kertoo jutussa koulunsa tavoista puuttua kiusaamiseen.

Rehtori korostaa luokkien ryhmäyttämisen olevan tärkeää, jotta kiusaaminen ei edes alkaisi. Ryhmäytyminen voisi olla jopa oma oppiaineensa.

Lue lisää: Huutoniemen koulun rehtori nostaisi koulukiusaamisen suitsimisen omaksi oppiaineeksi - vaasalaiskoulussa myös jälkipyykkiin on kehitetty toimiva malli.

Kysymys: Mitä ryhmäytyminen on? Mitä ryhmäytymisen oppitunnilla harjoiteltaisiin?

Ilkka-Pohjalaisessa oli maanantaina juttu myös 13-vuotiaan Matleena Salon kahden viikon karanteenista. Salon läheisen ystävän koronatesti oli positiivinen. Koska Salo oli viettänyt paljon aikaa ystävänsä kanssa, hänkin joutui karanteeniin.

Lue lisää: Matleena Salo,13, määrättiin karanteeniin, kun hänen ystävänsä sai koronatartunnan – Näin omaehtoinen ja virallinen karanteeni eroavat toisistaan.

Kysymys: Miten eri karanteenit eroavat toisistaan? Entä mitä eristys tarkoittaa?

Tiistaina jännitettiin, joutuuko joukkueurheilun kilpailutoiminta kokonaan tauolle pohjalaismaakunnissa. Kolmen sairaanhoitopiirin infektioylilääkärit vaativat sitä kannanotossaan, mutta kieltoa ei lopulta asetettu.

Pohjanmaan maakunnassa on kuitenkin yli 10 hengen kokoontumiskielto lokakuun loppuun asti ja marraskuussakin yli 50 hengen kokoontumiskielto.

Lue lisää: Kolmen sairaanhoitopiirin infektioylilääkärien yhteinen kannanotto: Joukkueurheilun kilpailutoiminta tauolle pohjalaismaakunnissa.

Lue lisää: Päivittyvä koronaseuranta tiistaina: Pohjanmaan koronatyöryhmä: Kasvomaskisuositus pidentyi – Joukkueurheiluun ei tule taukosuositusta.

Vaasalaisen urheiluseura SB Vaasan toiminnanjohtaja Jukka Leino on pitänyt lasten ja nuorten urheilun ja liikunnan puolia ikävässä tilanteessa. Monia vaasalaisjoukkueita on kohdeltu huonosti ja otteluita niitä vastaan on kieltäydytty pelaamasta, koska korona levisi Vaasassa voimakkaasti tänä syksynä.

Leinon mielestä urheilua ei tarvitse lopettaa kokonaan vaan siitä voidaan tehdä turvallista myös koronavaaran aikana.

– Etuoikeuksia en vaadi, vaan selkeitä ja yhdenmukaisia ohjeita siihen, miten harjoittelua ja kilpailutoimintaa voidaan hoitaa uudessa tilanteessa. Korona ei ole häviämässä minnekään, ei kaikkea voi lopettaa sen vuoksi. Urheilu on sopeutunut ja on valmis sopeutumaan lisääkin.

Lue lisää: Vihainen mies Vaasasta puolustaa lasten ja nuorten kilpailutoimintaa korona-aikanakin: "Vahinkoa on tullut jo ihan riittävästi".

Keskiviikkona Koululaisten uutisissa julkaistiin Hietalahden koulun toimittajakerhon tekemä juttu siitä, millaista etäopetuksessa on.

Lue juttu: Opettajakuntaa stressaa ja oppilailta katkeavat kaverisuhteet – Vaasalaisen Hietalahden koulun rehtori ja oppilaat kertovat, millaista etäopetuksessa on.

Kysymys: Mitkä ovat olleet oppilaiden mielestä etäopetuksen parhaat ja huonoimmat puolet?

Ilkka-Pohjalainen uutisoi keskiviikkona maitoauton kuljettajasta, joka huomasi aamuisella maidonhakumatkallaan tulipalon alkavan ja soitti palokunnan paikalle. Tulipalo ehti kuitenkin tuhota 200 neliön hallirakennuksen kokonaan ja myös asuinrakennuksen päätylaudat paloivat. Palokunta ehti kuitenkin hätiin sammuttamaan navettaa ennen kuin eläimet loukkaantuivat.

Lue juttu: Seuraukset olisivat ehkä olleet kohtalokkaat, jos maitomies Tuomo Luopajärvi olisi lähtenyt liikkeelle 5 minuuttia aiemmin – näin perheen koti ja 150 lehmää pelastuivat Jalasjärvellä.

Kysymys: Mikä maitoauton kuljettajan toiminnassa oli päivystävän palomestarin mukaan erityisen esimerkillistä?

Ilkka-Pohjalaisessa oli myös juttu ralliautoilija Jari-Matti Latvalasta. Latvalan Toyota Celica ST 165:een piti ennen viikonlopun kisaa korjata tai mieluiten vaihtaa uuteen eräs osa. Koska osa oli saatava nopeasti, Latvala tulosti tarvittavan osan omalla 3D-tulostimellaan.

Lue juttu: "Vanhaa osaa olisi voitu yrittää liimata, ja sitten olisi toivottu, että osa kestää" – Jari-Matti Latvala tekikin voitokkaaseen ralliautoon kisan kynnyksellä uuden osan omalla 3D-tulostimella.

Kysymyksiä: Mistä osasta on kyse? Mitä 3D-tulostimella siis tulostettiin?

Torstaina Ilkka-Pohjalainen julkaisi jutun halloweenin vietosta. Ilmajoella asuva Marika Koskimäki koristelee kotinsa ulkoa ja sisältä perusteellisesti aina tähän aikaan vuodesta.

Lue juttu: Kuin toisesta maailmasta: Nämä ilmajokelaistalon halloween-koristelut lyövät ällikällä.

Kysymys: Miksi halloweenia vietetään? Miten se eroaa pyhäinpäivästä?

Perjantaina Ähtärin yhteiskoulussa vietetään halloween-teemaista Lukuliike-tapahtumaa. Yläkoululaiset kiertävät mysteeripolulla ja yrittävät selvittää fiktiivistä murhaa.

Tapahtuman tarkoituksena oli houkutella yläkoululaisia lukemaan esimerkiksi kauhukirjallisuutta ja dekkareita. Lukuliike on hallitusohjelmaan kirjattu hanke koululaisten lukutaidon edistämiseksi.

Kysymys: Oletko kauhun tai dekkareiden ystävä? Millaisia kirjoja luet mieluiten? Mitä kirjaa suosittelisit muille juuri nyt?

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki