Koululinkki

Uutiskooste koululaisille viikolta 46: Koronarokote on tuloillaan, uusia koulurakennuksia valmistuu, Vaasassa valittiin uusi nuorisovaltuusto

Viikon isoja uutisaiheita maailmanlaajuisesti oli koronarokotteen edistyminen. Pohjalaisittain paikallisesti oli paljon kouluun liittyviä uutisaiheita.

Viikonloppuna Ilkka-Pohjalainen uutisoi, että Kertunlaakson uuden koulun ensimmäiset oppilaat pääsivät tutustumaan rakenteilla olevaan uuteen koulurakennukseen. Rakennustyöt jatkuvat kesään asti, mutta osa oppilaista muuttaa koululle jo joulukuussa. 

Lue juttu: Ensivierailu uuteen kouluun mykistää sekä oppilaat että opettajan – "En halua viedä mitään vanhasta uuteen".

Kysymyksiä: Millaista uudessa koulurakennuksessa nyt on? Entä mitä sen pihaan tulee?

Viikonloppuna uutisoitiin myös sudesta Raippaluodon sillalla. Havainnon siitä teki 18-vuotias nuori Casper Fred, joka myös kuvasi sudesta videon.

Lue juttu: Vasabladet: Vaasalainen nuori kuvasi suden Raippaluodon sillalla .

Maanantai

Maanantaina uutisoitiin kovasti odotetusta koronarokotteesta. Lääkeyhtiö Pfizer ja Biontech kertoivat rokotteesta, joka antaa 90 prosentin suojan koronavirustautia vastaan.

Lue jutut:

Pfizerin ja Biontechin suitsutettu koronarokote estää oireiden syntymisen, mutta ei estä välttämättä tartuntoja.

Koronarokotukset voitaisiin aloittaa EU-alueella parhaassa tapauksessa alkuvuodesta 2021, arvioi tartuntatautivirasto.

Etelä-Pohjanmaan ylilääkäri Matti Rekiaro: Jos koronarokote saa myyntiluvan Euroopassa, suosittelemme sitä ja otamme sen itsekin.

Kysymys: Milloin pohjalaiset voivat voivat aikaisintaan saada koronarokotuksen?

Seinäjoella ja Vaasassa kolaroitiin maanantaina. Kummallakin paikkakunnalla kuljettaja oli törmännyt henkilöautollaan pyöräilevään koululaiseen.

Lue jutut:

Koululaiset järkyttyivät kaverinsa auton alle jäännistä – Haluan virallisen vastauksen, miksi tielle ei saada rakennettua hidastetöyssyjä, rehtori Irene Turenius vaatii.

Kuljettaja törmäsi pyöräilevään poikaan Vaasan Tapionkadulla ja poistui paikalta – Poliisi pyytää havaintoja.

Kysymys: Mitä pitää tehdä, jos näkee kolarin tai on kolaripaikalla ensimmäisenä?

Maanantaina Ilkka-Pohjalainen uutisoi myös, että Vaasaan valittiin uusi nuorisovaltuusto, joka aloittaa 1. tammikuuta ensi vuonna. Nuorisovaltuuston vaalit järjestettiin 3.–4. marraskuuta, ja niissä saivat äänestää kaikki 13–20-vuotiaat vaasalaiset.

Nuorisovaltuustoon valittiin 22 varsinaista jäsentä.

Lue juttu: Vaasaan on valittu uusi nuorisovaltuusto.

Kysymyksiä: Kuinka usein nuorisovaltuuston vaalit pidetään? Kuinka suuri osa äänioikeutetuista äänesti näissä vaaleissa?

Paikallinen demokratia on ollut esillä myös korkeakoulujen edustajistovaaleissa, joita pidettiin viime viikolla. Ilkka-Pohjalainen uutisoi esimerkiksi Seamkin opiskelijakunta Samon edustajistovaaleista.

Tällä kertaa ehdokasmäärä putosi huomattavasti vuoden takaisista suomenennätyslukemista, mutta vaalit saatiin kuitenkin järjestettyä hyvin.

Lue juttu: Samon edustajistovaaleissa äänestettiin taas aktiivisesti: Uusi edustajisto on valittu.

Kysymys: Kuinka moni äänioikeutetuista äänesti?

Tiistai

Ilkka-Pohjalainen julkaisi kouluaikoina kiusatun vaasalaisartistin henkilöhaastattelun. Zaida-Viveka Valli kertoo haastattelussa, mistä arvelee kiusaamisen johtuneen ja miten tilanne ratkesi.

Tällä hetkellä Valli tekee levyä artistinimellä Zaida Viveka. Kappaleet ovat omakohtaisia, hidastempoisia rhythm and blues -biisejä rakkaudesta ja elämän kipupisteistä.

Lue juttu: Zaida Vivekaa kiusattiin julmasti niin, että hän joutui vaihtamaan koulua – nyt ensilevyään tekevä laulaja pohtii, miksi juuri hänestä tuli piinaajien silmätikku.

Kysymyksiä: Mitä Valli pitää pääsyynä kiusaamiseensa? Mitä vaihtoehtoja jutussa esitetään kiusaamiseen puuttumiseksi?

Siskot ja Simot -yhteisö järjestää 8. kertaa valtakunnallisen Joulupostia ikäihmisille -kampanjan. Kampanjan tarkoitus on kirjoittaa joulukortteja kotihoidon ja asumispalvelujen ikääntyneille asiakkaille..

Lue juttu: Itselle tuntematonta ikäihmistä voi muistaa joulukortilla jo kolmessatoista pohjalaiskunnassa – kampanja sai suojelijan valtakunnan huipulta.

Kysymyksiä: Miten kortit lähetetään? Kuka on kampanjan suojelija?

Keskiviikko

Keskiviikkona STT uutisoi kolmesta kouluihin kohdistuneesta uhkauksesta Kuopiossa. Kaksi alkuviikosta tehdyistä uhkauksista osoittautui kuitenkin koululaisten pilailuksi. Jutun julkaisun aikaan poliisi oli selvittämässä kolmatta uhkausta koululla, jolle se oli esitetty.

Poliisi suhtautuu Suomessa koulujen uhkauksiin aina äärimmäisen vakavasti, ja uhkailulla on seurauksia, vaikkei uhkailuaan toteuttaisikaan.

Lue juttu: Kolmeen kouluun kohdistettu uhkauksia Kuopiossa – kahden uhkailun tekijät ovat oppilaita.

Kysymys: Millaisia seurauksia koulun uhkailulla pilailemisesta voi olla?

Torstai

Myös Lappajärvellä koululaiset pääsevät pian uuteen koulurakennukseen. Muutto uuteen hirsikouluun alkaa vihdoin tammikuun alussa.

Kaikissa Lappajärven peruskouluissa on ollut viimeisten kahdeksan vuoden aikana sisäilmaongelmia. Uuden koulun rakentamisen aikana koulua on nyt käyty ahtaasti lukion tiloissa ja osa luokista on ollut evakossa Länsirannan ja Rantakankaan kouluissa, Kivikoulussa ja Jamilla.

Lue juttu: Kaikki mahdollinen on tehty hulppeaa alapohjaa myöten, että lappajärveläislasten uudessa koulussa olisi aina hyvä ilma hengittää - videolta näet, miltä 6 miljoonan euron koulu sisältä näyttää.

Kysymys: Milla tavoin on varmistettu, että uuteen kouluun ei tule sisäilmaongelmia?

Perjantai

Perjantaina 13. marraskuuta Ilkka-Pohjalaisessa uutisoitiin lastensuojelusta. Keski-Nurmoon on jo pitkään ollut suunnitteilla lastensuojeluyksikkö, mutta kyläläiset vastustavat sitä.

Seinäjokelainen räppäri Henrikki julkaisi perjantaina lastensuojeluaiheesta kappaleen nimeltä Ei enempää. Se on voimabiisi lastensuojelunuorille.

Lue jutut:

Keski-Nurmon kyläläisten valitus viivästyttää lastensuojeluyksikön aloitusta: "Lasten ja nuorten kannalta erittäin valitettavaa".

Aseman valot: Keski-Nurmon asukkaiden puhemieheksi ryhtynyt kyläpoliitikko torjuu lastensuojeluyksikön ennakkoluulojen pohjalta.

Voimabiisi lastensuojelunuorille syntyi nuorten omien ajatusten pohjalta - räppäri Henrikki sukelsi keskelle rankkoja tarinoita.

Kysymys: Mitä on lastensuojelu?

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki