Koululinkki

Uutiskooste koululaisille viikolta 50: Juho Ranta-Maunus, 14, on ehdolla vuoden kitaristiksi, maski häiritsee kuulovammaisten opiskelua, haastattelussa Tiktok-tähti Jennifer Käld

Joulukuun toisella viikolla julkaistiin useita iloisia musiikkiuutisia. Viikolla kerrottiin myös poikkeuksellisen mukavasta joulukalenterista. Elokuva-alalla menee tällä hetkellä huonosti, mutta toivoakin on.

Kruunupyyläinen 19-vuotias Jennifer Käld on Suomen seuratuin henkilö sosiaalisessa mediassa, sillä hänellä on kaikkiaan 4,6 miljoonaa seuraajaa. Hänen eniten käyttämänsä some-alusta on Tiktok.

@jennifererica

TikTok took this down at 73 million views, can we get em back?😩🥺

♬ original sound - jen

Käldillä on paljon faneja, ja hän tekee kaupallista yhteistyötä useiden sponsoreiden kanssa. Sponsoriasioissa Käldiä auttaa hänen isänsä, Mats-Erik Käld, joka toiminut jo pitkään hänen managerinaan eli "papagerina", kuten tytär isäänsä kutsuu.

Somesuosion varjopuolena on vihapuhe, jota Käld kokee paljon. Loukkausten sijaan Käld keskittyy kuitenkin positiivisiin viesteihin, joita hän saa todella paljon.

Lue juttu: Pienessä pohjalaispitäjässä asuu 19-vuotias ylioppilas, jolla on kaksi kertaa enemmän seuraajia kuin Kimi Räikkösellä – Näin yksi video muutti Jennifer Käldin elämän.

Kysymyksiä: Miksi Käld on niin suosittu somessa? Mitä hän itse arvioi syyksi?

Viikonloppuna julkaistiin myös juttu kuulovammaisista lapsista, joiden koulunkäyntiä maskin käyttö haittaa. Maski tekee nimittäin huulilta luvun vaikeaksi.

Kuulovammaisuus ei kuitenkaan ole päiväkodissa tai koulussa este oppimiselle. Ohjauksen tai opetuksen seuraaminen onnistuu nykyteknologian avulla jo hyvin. Lisäksi kuulovammaisella voi olla koulussa oma avustaja.

Lue juttu: Maskiaikana ei koulussakaan voi lukea huulilta: "On täyttä tuskaa, kun ei saa selvää, mitä opettaja puhuu".

Kysymys: Mitä kaikkea kuulovammaisen koululaisen oppimisen avuksi on tehtävissä?

Maanantai

Guitar Wolrld -lehti julkisti vuoden nuori kitaristi 2020 -kilpailun finalistit maanantaina. Seinäjokelainen Juho Ranta-Maunus, 14, on ehdolla maailman parhaaksi vuoden nuoreksi kitaristiksi neljän muun soittajan kanssa.

Lue jutut:

Nyt on kovaa ja upeaa suorittamista – seinäjokelainen Juho Ranta-Maunus on ehdolla vuoden 2020 maailman parhaaksi nuoreksi kitaristiksi.

Kuulostaa satumaiselta, mutta totta se on – Jymyuutinen nosti 14-vuotiaan Juho Ranta-Maunuksen koko maailman kitaraväen tietoon, näin nuori seinäjokelainen kommentoi ehdokkuuttaan kovassa kitaratalenttikisassa.

Kysymys: Mitä kilpailussa on palkintona?

Vaasan Jaakoon Säätiö jakoi kolme stipendiä itsenäisyyspäivän juhlassa Vaasan kaupungintalossa sunnuntaina. Kuula-opiston opiskelijat, 14-vuotias vaasalainen Juulia Järvenpää ja 18-vuotias laihialainen Anniina Syrjälä saivat kannustusstipendit.

Lue juttu: Vaasan Jaakoon säätiöltä stipendit nuorille taiteilijoille.

Kysymys: Kuka oli Vaasan Jaakkoo, jonka säätiö jakaa kulttuuritoimintaa tukevia stipendejä?

Maanantai oli valtuustojen kokouspäivä. Ilmajoella päätettiin esimerkiksi tuulivoimasta, Kurikassa terveydenhuollon määrärahoista ja Vaasassa ensi vuoden talousarviosta.

Aseman valot -palstalla toimittaja Markku Kulmala kirjoittaa Seinäjoen valtuuston toiminnasta.

Lue jutut:

Ilmajoki: Kahdeksan vuoden paini tuulivoiman kanssa päättyi Ilmajoella – Viimeisen silauksen teki äänestyksessä menestynyt kuntalaisaloite.

Kurikka: Kurikka myönsi Jikille miljoonien lisämäärärahat.

Vaasa: "Ajurinkatu 14:n säilyminen oli kokouksen paras päätös" – Vaasan kaupunginhallituksen kokouksessa hyväksyttiin kaupunginjohtajan esitys ja hylättiin lautakunnan tekemä runsaan 7 miljoonan kehysylitys.

Aseman valot: Ilmaisjakelulehti tylyttää valtuutettuja – Kaikkien kanssa riitaa haastamalla voi päästä valtuustoon, mutta entä sitten?

Kysymys: Miten lähestyvät kuntavaalit näkyvät valtuutettujen toiminnassa?

Tiistai

Perjantaina 27. marraskuuta vietetystä Seinäjoen Ideaparkin Black Friday -yötapahtumasta ei tullut ilmi uusia koronatartuntoja. Pian alennusmyyntitapahtuman jälkeen tapahtumaan jäljitettiin yksi koronatartunnan saanut henkilö, joka ei ollut paikalla oireisena, mutta osoittautunut koronaa sairastavaksi myöhemmin.

Koronapositiiviseksi osoittautuneen henkilön liikkeet selvitettiin ja mahdolliset altistuneet määrättiin karanteeniin. Yötapahtumasta tuli tiistaina kuluneeksi kymmenen vuorokautta, joten viruksen tarttumisen varoaika oli loppusuoralla.

Lue juttu: Seinäjoen Ideaparkin yötapahtuman korona-altistumisessa kävi hyvin: "Maski vähentää muiden tartuntariskiä".

Kysymys: Mikä todennäköisesti esti sen, ettei koronaa sairastanut henkilö tartuttanut muita Ideaparkissa?

Keskiviikko

Keskiviikkona julkaistiin juttu joulukalenterista, jonka taskuista paljastuu suklaan ja lelujen lisäksi kirjeitä. Kirjeissä perheen lapsia kehutaan.

Lue juttu: Seinäjokelaisperheen joulukalenteri kannustaa ja kehuu lapsia – "Kalenterin tuomat tehtävät yhdistävät meitä perheenä ja ne ylläpitävät joulun taikaa".

Kysymys: Mikä on mielestäsi paras joulukalenteri ja miksi?

Torstai

Koronapandemia sulki maaliskuussa elokuvateatterit koko kevääksi. Lähes jokainen suuren yleisön elokuvista on siirretty ensi vuodelle.

Tällä hetkellä ovat voimassa aluehallintovirastojen kokoontumisrajoitukset. Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla kokoontumisten ylärajana on 20 henkilöä.

Martta ja Väinö Salmen vuonna 1952 perustama elokuvateatteri on kestänyt monet iskut. Esimerkiksi keväällä 1978 teatterin konehuoneessa syttyi tulipalo, joka tuhosi rakennuksen maan tasalle. Jari Salmi, 58, aloitti työt isovanhempiensa elokuvateatterissa lipunrepijänä kahdeksanvuotiaana. Viime syksynä hänellä tuli täyteen 50 vuotta Kurikan Kinossa.

Lue juttu: 50 vuotta sukunsa elokuvateatterissa työskennellyt Jari Salmi joutui kipeän päätöksen eteen – Yksi asia voi pelastaa pohjalaiset valkokankaat tulevaisuudessa.

Kysymys: Mikä on otsikossa mainittu yksi asia, joka voi pelastaa pohjalaiset elokuvateatterit?

Perjantai

Nurmolainen Valkiavuoren koulu valaistaan juhlavasti joka ilta, sillä koulun joulujuhlia ei voida järjestää koronan vuoksi. Oppilaat ovat askarrelleet erivärisistä silkkipapereista koristeita sekä tehneet erilaisia lasimaalauksia, jotka näkyvät hyvin iltavalaistuksessa.

Lue juttu: Valkiavuoren valo loistaa Nurmossa – Oppilaat koristelivat koulun ikkunat askartelemillaan silkkipaperitöillä.

Kysymys: Mistä koulu on saanut osuvan nimensä?

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki