Koululinkki

Uutiskooste koululaisille viikolta 51: Joulujuhlia on pidetty virtuaalisina, vanhojen tansseja siirretty toukokuulle, koululaiset tiedottavat koronasta, hyväntekeväisyys on hankalaa etänä

Vuoden viimeisessä uutiskoosteessa aiheina ovat muiden muassa koulujen joulujuhlat ja lähestyvät vanhojentanssit, hyväntekeväisyys sekä jouluvalmistelut!

 

Koronaviruksen vuoksi monissa pohjalaiskouluissa on vietetty joulujuhlaa virtuaalisesti. Koulut ovatkin jo harjoitelleet virtuaalista juhlintaa esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlilla ja lakkiaisilla.

Lue tai kuuntele juttu: Kouluissa vietetään joulujuhlia nyt virtuaalisesti - "Puolet luokistamme valmistaa joulujuhlan ja tarvittaessa puolet kevätjuhlan, jos koronapandemia jatkuu".

Kysymys: Miten joulujuhlan voi järjestää virtuaalisesti?

 

Maanantai

 

Maanantaina julkaistiin Lännen Median juttu lapsivankiosaston perustamisesta. Suomessa pohditaan lapsivankiosaston perustamista, jotta kaikki maan alaikäiset vankeusvangit voitaisiin sijoittaa samaan paikkaan. Osastoa suunnitellaan Vantaan vankilaan rakennettavaan lisärakennukseen.

Vankila ei kuitenkaan välttämättä ole oikea paikka rikoksesta epäillyille tai tuomituille alaikäisille. Alle 15-vuotiaat eivät edes voi joutua vankilaan, sillä he eivät ole rikosvastuussa.

Lue tai kuuntele juttu: Suomeen suunnitteilla valtakunnallinen lapsivankiosasto – Rise ehdottaa alaikäisten tutkintavankeuspaikaksi vankiloiden sijaan lastensuojelulaitoksia.

Kysymys: Mikä olisi Rikosseuraamuslaitoksen mukaan sopivin paikka alaikäisille vangeille?

 

Urheilutoimittajain liitto palkitsi maanantai-iltana STT:n toimittaja Raiko Häyrisen Ilkka-Pohjalaisessakin julkaistun jutun Marko Yrjövuoresta vuoden 2020 urheilujuttuna. Esimerkillisessä jutussa Häyrinen perkaa tarkasti urheiluvaikuttaja Yrjövuoren väitteitä urastaan Yhdysvalloissa.

Lue tai kuuntele juttu: Marko Yrjövuori sanoo olevansa tähtien luottomies, mutta voiko hänen sanaansa luottaa?.

Kysymys: Missä ja miten Urheilutoimittajain liiton palkitsemiskriteereissä mainittu poikkeava toteutustapa sekä perusteellinen taustatyö jutussa näkyvät?

 

Tiistai

 

Eduskunta äänesti ulkoministeri Pekka Haaviston luottamuksesta. Haavisto sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–68. Haavistolle esitettiin viime viikon perjantaina epäluottamusta.

Eduskunta myös hyväksyi tiistaina oppivelvollisuuden laajentamisen ja maksuttoman toisen asteen järjestämisen suomalaisille koululaisille.

Lue tai kuuntele juttu: Haavisto sai eduskunnan luottamuksen – Keskustan Kurvinen: Pääministerin arvioitava, minkälainen henkilö on ulkoministerinä.

Kysymyksiä: Miksi ulkoministerin luottamuksesta äänestettiin? Miten oppivelvollisuuden pidentäminen vaikuttaa sinuun?

 

Seinäjoen Lyseon luottamusoppilaat tiedottavat muille yläkoululaisille koronatilanteesta. Koronaviestien asiasisällön laatii koulua varten Seinäjoen terveyskeskuksen hygieniahoitaja Sari Albrecht. Koulun luottamusoppilaat muokkaavat tiedotteet koulussa nuorille sopiviksi opettajien avustuksella.

Lue tai kuuntele juttu: Some laulaa, kun Seinäjoen lyseon nuoret jakavat ajankohtaista koronatietoa toisilleen – Nuorilta nuorille -koronaviestintää on ihasteltu Helsingissä asti.

Kysymys: Miksi oppilaat on otettu mukaan koronaviestintään?

 

Keskiviikko

 

Perinteisesti helmikuussa järjestettävät lukion toisen vuoden opiskelijoiden vanhojen tanssit ovat vaarassa peruuntua tai siirtyä koronarajoitusten vuoksi. Vanhojen tanssien järjestämisestä ei ole annettu valtakunnallista ohjeistusta, kuten ylioppilasjuhlista.

Kaikissa Seinäjoen lukioissa tanssit on jo siirretty helmikuulta toukokuulle. Vaasan lukioissa ja Kyrönmaan lukiossa Isossakyrössä vastaavaa päätöstä ei ole ainakaan vielä tehty. Oppilaitoksissa on kuitenkin aloitettu varapäivän etsintä toukokuulta.

Vanhojen tansseihin harjoittelu on jo alkanut monissa lukioissa. Pienten harjoitteluryhmien järjestäminen ei kuitenkaan onnistu joka koulussa.

Lue tai kuuntele juttu: Seinäjoki siirsi vanhojen tanssit toukokuulle – Vaasassa ja Isossakyrössä pidetään yhä kiinni perinteisestä ajankohdasta ja harjoitukset jatkuvat koronan kynsissä.

Kysymyksiä: Miksi vanhojen tansseja tanssitaan ja miksi yleensä juuri helmikuussa?

 

Torstai

 

Avustusten kerääminen on hankalaa, ja koronapandemia on tehnyt siitä vielä vaikeampaa. Ihmisiä ei enää lähestyä lippaan kanssa noin vain, kun liikkeellä on tarttuva tauti. Perinteisten keräystapojen rinnalle on kehitetty sähköisiä keräyksiä.

Valtakunnallisten keräysten lisäksi meneillään on useita paikallisia hyväntekeväisyyskeräyksiä. Pohjalaismaakunnissa on käynnissä 14 keräystä eri kohteisiin. Lisäksi joulun alla on paljon muunkinlaista hyväntekeväisyystoimintaa.

Esimeriksiki Vaasan lyseon lukion ja Vasa Gymnasiumin opiskelijat ja henkilökunta ovat keränneet kuutena vuotena joululahjapaketteja.

Lue tai kuuntele juttu: Korona haastaa hyväntekijät – keräyslippaat eivät täyty, kun ihmisillä ei ole käteistä.

Kysymyksiä: Keille Vaasan lyseon lukion ja Vasa Gymnasiumin keräämät joululahjat annetaan? Oletko joskus osallistunut hyväntekeväisyyteen?

 

Seinäjokelainen sairaanhoitaja Anniina Jokiniemi on leiponut tänä vuonna piparkakkutaikinasta kirkon ja junan. Junan hän teki yhdessä esikoisensa Aku Jokiniemen kanssa, joka suunnitteli junan.

– Päätimme tehdä vielä joulujunan, kun meillä ei ollut piparkakkutaloakaan. Aku piirsi mallin junasta, jossa on veturi ja neljä vaunua, Anniina Jokiniemi kertoo jutussa.

Piparkakkujunaa ohjaa joulupukki ja matkustajina on lumiukkoja. Kyydissä on joulukuusia ja erilaisia makeisia.

Lue tai kuuntele juttu: Seinäjokelainen sairaanhoitaja loihti käsillään jouluisia taideteoksia - Ensin valmistui piparkakusta kirkko ja sitten heti perään joulujuna.

Kysymys: Mitä sinä olet leiponut tai haluaisit leipoa?

 

Perjantai

 

Ilkka-Pohjalainen teki ennen joulua suuren joulukyselyn, johon vastasi lähes sata ihmistä. Ihmisiltä kysyttiin esimerkiksi, paljonko he aikovat käyttää rahaa joululahjoihin ja jouluruokiin, millaisia joulutervehdyksiä he aikovat lähettää, miten joulua aiotaan viettää ja mikä on kaunein joululaulu. Kyselyssä pyydettiin myös laittamaan aikajärjestykseen monen jouluun kuuluvat pukki, ruoka, sauna ja puuro omien perinteiden mukaisesti.

Lue tai kuuntele juttu: Paljonko rahaa käytetään ja miten vuoden 2020 joulu eroaa aiemmista? Ilkka-Pohjalaisen suuressa joulukyselyssä nousi esiin yllättävä asia korona-ajan joulusta.

Kysymyksiä: Kuuluvatko pukki, ruoka, sauna ja puuro sinun jouluusi? Missä järjestyksessä?

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki