Koululinkki

Uutiskooste viikolta 12: Telma otti pronssia lumilautailussa, Vaasassa palataan lähiopetukseen, pohjalaisnaiset kisaavat viikonloppuna The Voice of Finlandissa

Kevät on alkanut! Kolmen viikon sulkutila on päättymässä, ja Pohjanmaan puolella oppilaat ja opiskelijat palaavat lähiopetukseen. Ravintoloiden sulkutila päättyy Etelä-Pohjanmaalla, mutta jatkuu edelleen Pohjanmaalla. Sosiaaliseen mediaan liittyviä uutisaiheita oli jälleen viikon aikana useita.

 

Duudsoneista tunnettu pohjalaislähtöinen Jukka Hildén osallistui MTV:n Sukuni salat -ohjelmaan. Hildén sai ohjelmassa tietää nuijapäällikön olleen hänen esi-isänsä.

Lue tai kuuntele juttu: Mestauspaikalle päästyään Jukka Hildén puhkesi itkemään – Duudsonina tunnettu televisiotähti järkyttyi tunnetun esi-isänsä karmeasta kohtalosta.

Pohdittavaa: Keitä olivat nuijamiehet? Miksi heidät mestattiin?

Toimittaja Jatta Lapinkangas analysoi someseuraajien ostamisen ongelmallisuutta Vimpelin tuoreen tapauksen avulla. Vaikka seuraajien ostaminen on yleistä ja siitä on monenlaista hyötyä, se ei silti ole eettisesti kestävää.

Lue tai kuuntele juttu: Analyysi: Pitäisikö kuntien varata parikymppiä someseuraajien ostoon? – Tästä syytä Instagram ei ole pelkkää hupia.

Pohdittavaa: Miksi etenkin se, että poliitikot ostavat lisää näkyvyyttä, on ongelmallista?

 

Maanantai

Ihmiskunta on selvinnyt historiansa aikana lukuisista massiivisista katastrofeista. Kuinka paha katastrofi korona oikein onkaan? Muistelemmeko sitä edelleen sadan vuoden päästä vai onko esimerkiksi mittakaavaltaan huomattavasti suurempi ilmastokriisi pyyhkinyt sen jo alleen?

Uusi kirja K niin kuin katastrofi (Atena) laittaa katastrofeja mittakaavaan ja ennustaa tulevaisuuden kriisejä.

Lue tai kuuntele juttu: Korona on ihmisen pahin katastrofi sitten toisen maailmansodan, mutta edessä on vielä jotain paljon kauheampaa – "Voi olla, että meidän kohtalona on jäädä kakkoseksi".

Pohdittavaa: Millaisia katastrofeja tietokirjailija Rami Kangas kirjassaan ennustaa? Miten katastrofeihin pitäisi hänen mukaansa varautua?

 

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump aikoo perustaa oman sosiaalisen median alustansa ehkä noin kahden tai kolmen kuukauden päästä.

Useat sosiaalisen median alustat ovat sulkeneet Trumpin käyttäjätilit ja estäneet häneltä palveluidensa käytön. Trump on palaamassa sosiaaliseen mediaan oman alustansa kautta.

Lue tai kuuntele juttu: Trump aikoo perustaa oman sosiaalisen median alustansa, kertoo ex-presidentin neuvonantaja.

Pohdittavaa: Miksi jo olemassa olevat some-alustat ovat estäneet Trumpilta niiden käytön? Miksi Trump haluaa takaisin someen?

 

Tiistai

Pohjalaissyntyinen EU-komissaari Jutta Urpilainen vieraili tiistaina etänä kotiseudullaan. Vierailu alkoi Seinäjoen lukiolta, joka tunnetaan aktiivisesta EU:ta esillä pitävästä Ambassador School -toiminnastaan. Projektissa vapaaehtoisesti mukana olevat opiskelijat esittivät komissaarille ajankohtaisia kysymyksiä.

Oppitunnin verran kestäneen lukiovierailun jälkeen pidettiin komissaarin kyselytunti, jonka aikana maakunnan organisaatioiden edustajat keskustelivat Urpilaisen kanssa. Mukana keskustelemassa oli myös Veera Bohjanen Seinäjoen nuorisovaltuustosta.

Bohjanen kysyi komissaari Urpilaiselta, miten nuoret huomioidaan Euroopan parlamentin päätöksenteossa, kun suuri osa päättäjistä on yli viisikymppisiä.

Lue tai kuuntele jutut:

Komissaari avaa silmiä Afrikan tarjoamille mahdollisuuksille: "On siirrytty kumppanuuteen, josta molemmat hyötyvät".

Mikä lasikatto on seuraava kohde? Miten Bidenin kanssa sujuu? Mitä tulee mieleen sanoista tulevaisuus tai Lapua? Pohjalainen EU-komissaari vieraili etänä synnyinseudullaan ja lukiolaiset pääsivät ensimmäisinä kysymään ajankohtaisuuksista.

Miten nuoret huomioidaan EU:ssa, jossa päättäjät ovat itse usein yli viisikymppisiä?.

Pohdittavaa: Millä tavoin komissaari Urpilainen huomioi työssään nuoret?

 

Keskiviikko

Facebook on poistanut palvelustaan yli 1,3 miljardia valetiliä. Valetilit poistettiin viime vuoden loka–joulukuun aikana.

Lue tai kuuntele juttu: Facebook kertoo poistaneensa yli 1,3 miljardia valetiliä.

Pohdittavaa: Mihin tarkoitukseen valetilejä yleensä käytetään?

 

Ilkka-Pohjalaisessa aloitti keskiviikkona uusi sarjakuva. Kyseessä on helsinkiläisen Samuli Lintulan, 49, piirtämä Musta hevonen. Pöyrööt -sarjakuva poistuu lehden sivuilta.

Lue tai kuuntele juttu: Ilkka-Pohjalaisessa aloittaa uusi sarjakuva – Suomalaispiirtäjän yllättävä hahmo valloittaa nyt satojatuhansia lukijoita Yhdysvalloissa.

Pohdittavaa: Mikä on sinun suosikkisarjakuvasi? Miksi? Mistä sarjakuvasta et pidä?

 

Torstai

Koronapandemian vuodella lykkäämien kesäolympialaisten soihtuviesti lähti torstaina liikkeelle Fukushimasta. Tuli kulkee eri puolilla Japania 121 päivän ajan ennen kisojen avajaistapahtumaa 23. heinäkuuta.

Lue tai kuuntele juttu: Fukushiman toipuminen antaa toivoa koronakamppailuun – Tokion kesäolympialaisten soihtuviesti alkaa maanjäristyksen, tsunamin ja ydinonnettomuuden kurittamalta katastrofialueelta.

Pohdittavaa: Milloin Tokion olympialaiset pidetään? Miksi soihtuviesti alkoi juuri Fukushimasta?

 

Perjantai

Pohjanmaan yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa on tarkoitus palata lähiopetukseen sulkutilan etäopetusjakson jälkeen. Vaasassa lähes 2 000 yläkoululaista ja lukiolaista oli etäopetuksessa kolme viikkoa, ja muutama tuhat ammatillisen oppilaitoksen Vamian opiskelijaa liki viisi viikkoa.

Oppilaat ja opettajat saavat kiitosta etäkoulun sujumisesta Vaasan sivistysjohtaja Christina Knookalalta.

– Tuntuu, että tämä juoksu on koko ajan parantunut. Ymmärtääkseni se meni aika hyvin. Opettajat ovat oppineet etätyöhön entistä paremmin, ja opiskelijatkin ovat tottuneet ja sisäistäneet sen.

Lue tai kuuntele juttu: "Tämä etäjakso meni aika hyvin, opiskelijat ovat tottuneet" – Vaasassa etäopetuksessa oli tuhansia oppilaita.

Pohdittavaa: Voidaanko kevätjuhlia ja päättäjäisiä pitää kevätlukukauden lopussa?

Musiikkiohjelma Voice of Finlandin ensi viikonlopun jakso on pohjalaisittain kutkuttava. Juha Tapion tiimissä paikastaan suoriin livelähetyksiin taistelevat ylistarolainen Varpu Kivekäs ja kauhajokelainen Clarissa Grönstrand.

Grönstrand on suositun laulukisan kuopus. Sääntöjen mukaan osallistujan täytyy täyttää kisan aikana 16 vuotta. Grönstrand täytti 16 toissa viikolla.

Lue tai kuuntele juttu: "Jännitys häviää kun alan laulaa"– Kauhajokelainen Clarissa Grönstrand, 16, on Voice of Finland -kisan kuopus: Jatkopaikka on katkolla viikonloppuna.

Pohdittavaa: Mitä soittimia Grönstrand osaa soittaa? Mihin muihin kilpailuihin Grönstrand on osallistunut?

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki