Koululinkki

Uutiskooste viikolta 15: Ramadan on alkanut, Leväluhta-kirjasta suunnitellaan peliä ja tänään selviää, pääseekö kauhajokelainen The Voice of Finlandin finaaliin

The Voice of Finlandissa selviää tänään, pääseekö kauhajokelainen kilpailija finaaliin asti. Leväluhta-kirjasta suunnitellaan peliä. Ramadan on alkanut.

Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden tohtorikoulutettava Elina Eevan mukaan sisarusten välinen väkivalta on Suomessa yleistä – mahdollisesti jopa lähisuhdeväkivallan yleisin muoto. On kuitenkin todella vaikeaa määritellä tarkkaa rajaa sille, mikä on normaalia sisarusten välistä nahistelua ja milloin nahistelu muuttuu väkivallaksi. Sisarussuhteessa kasvetaan ja opitaan sosiaalisia taitoja, ja onkin täysin normaalia, että sisaruksilla on erimielisyyksiä ja myös pientä nahistelua.

Lue tai kuuntele juttu: Sisarusten välinen väkivalta on yleistä lapsiperheissä – mahdollisesti kyseessä on jopa yleisin lähisuhdeväkivallan muoto Suomessa.

Pohdittavaa: Mistä väkivalta sisarusten välillä jutun mukaan johtuu?

 

Maanantai

 

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun osallistuvat kunnat ovat saaneet tänään tiedon siitä, mitä paikkoja ja keitä syksyllä alkava kokeilu koskee. Kuntien esiopetusta tarjoavista toimipaikoista kokeiluun on kelpuutettu mukaan vain sellaisia, joissa on esiopetuksen lisäksi mahdollista järjestää täydentävää varhaiskasvatusta eli hoitoa myös aamuun ja iltapäiväksi.

Lue tai kuuntele juttu: Odotettu tieto tuli ministeriöstä kuntiin tänään – Katso, mitkä 16 pohjalaista toimipaikkaa ovat mukana kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa.

Pohdittavaa:

Lukivaikeutta eli dysleksiaa esiintyy 5–10 prosentilla väestöstä. Jenni Janakalla todettiin lukivaikeus, kun hän oli 3. luokalla, mutta hänestä tuli silti kirjoittamisen ja puhumisen ammattilainen.

Lue tai kuuntele jutut:

Jenni Janakalle lukivaikeus oli kymmenvuotiaana kuin elinkautinen – monella on dysleksia tietämättään, koska ominaisuudesta on edelleen vaikea puhua.

Saako lukivaikeuden takia lisäaikaa pääsykokeissa? Erilaisen oppimisen puolestapuhuja vastaa, miten itsetuntoa nakertavan asian kanssa pärjää.

Pohdittavaa: Millaisia vahvuuksia ja selviytymiskeinoja Janakalla on? Miten dysleksiaa hoidetaan?

 

Tiistai

 

Perjantain Voice of Finlandin suorassa lähetyksessä selviää, ketkä jäljellä olevista yhdeksästä laulajasta pääsevät finaaliin. Mukana on vielä yksi pohjalainen, Clarissa Grönstrand, joka kuuluu Juha Tapion valmennusryhmään.

Lue tai kuuntele juttu: H-hetki lähenee ja sydän menee sykkyrälle – Kauhajoen Clarissa Grönstrand kisaa The Voice of Finlandin semifinaalissa perjantaina.

Pohdittavaa: Millainen musiikillinen tausta Grönstrandilla on?

Moni kristitty tietää muslimien pyhästä kuukaudesta, ramadanista, vain siihen liittyvän paaston. Seinäjokelainen Malik Shahbaz Hayyat tähdentää, että ramadan tarkoittaa muslimeille paljon muutakin kuin paastokuukautta.

Lue tai kuuntele juttu: Seinäjoella asuva muslimi kertoo: "Ramadan ei ole vain paasto" – Pyhä kuukausi alkaa, kun uusi kuu tulee ensimmäisen kerran näkyviin.

Pohdittavaa: Miksi muslimit viettävät ramadania?

 

Keskiviikko

 

Rautakaudella Isonkyrön Orismalassa haudattiin veteen ainakin noin sata ihmistä. Miksi, sitä ei vieläkään tiedetä. Vuonna 2018 vaasalainen kauhukirjailija Marko Hautala julkaisi samannimisen kirjan, jonka tapahtumapaikkana on maailmankuulu vesikalmisto.

Vuonna 2019 pohjalaisessa Platonic Partnership -pelitehtaassa välähti lamppu. Mitä jos Leväluhta -kirjasta tehtäisiin peli?

Lue tai kuuntele juttu: Keskellä pohjalaispeltoa on pieni lähde, josta pulppuaa verenpunaista vettä – Myyttisen Levänluhdan arvoitus kiehtoo edelleen, ja nyt se viedään kansainvälisille markkinoille.

Pohdittavaa: Milloin peli on tarkoitus julkaista? Millä pelikonsoleilla sitä voisi pelata?

Lue tai kuuntele myös nämä tuoreet peliaiheiset jutut:

Christian Joutsenvuori perusti Vaasassa opiskellessaan yrityksen, jollaista ei ollut ennen nähty e-urheilussa – "Kehitetään pelitaitoja, mutta tuodaan myös turvaa".

Angry Birdsistä alkoi menestyskulku, joka teki Suomesta mobiilipelien Hollywoodin – Pelikirjailija Juho Kuorikoski listaa, mitkä pelit ovat tehneet kotimaista pelihistoriaa.

 

Torstai

 

Seinäjoen kaupunginvaltuutettu Piia Kattelus-Kilpeläinen (ps.) on tilannut päätoimittamaansa lehteen tutkimuksen omalta tutkimusyritykseltään eikä paljasta, miten tutkimuksen tieto on saavutettu. Tutkimukseen perustuvassa jutussa esitetään muun muassa perätön väite kaurajuoman hiilipäästöistä.

Lue tai kuuntele juttu: Seinäjoen kaupunginvaltuutettu Kattelus-Kilpeläinen tilasi lehteensä tutkimuksen itseltään ja esittää jutussa “tutkimustietoja" ilman perusteluita.

Pohdittavaa: Miksi sidonnaisuudet pitäisi ilmoittaa?

 

Perjantai

 

Pohjanmaalle on tullut menestystä Euroopan merkittävimpiin valokuvakilpailuihin lukeutuvassa kisassa. Vaasalainen Heidi Järvi nappasi pronssia eurooppalaisia ammattivalokuvaajia edustavan Federation of European Professional Photographers (FEP) järjestämässä kilpailussa lemmikkikuvien sarjassa.

Lue tai kuuntele juttu: Vaasalaiskuvaaja kiri kolmella lemmikkipotretilla kovan eurooppalaisen valokuvakisan kärkeen.

Pohdittavaa: Mitä sarjoja kuvakilpailussa on?

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki