Koululinkki

Uutiskooste viikolta 17: Hallitus löysi sovun, Pohjanmaa palasi perustasolle, Karhu sai hopeaa

Viimeisessä uutiskoosteessa aiheita on monipuolisesti politiikasta urheiluun.

Alajärven yläkoulun 9.-luokkalaiset Mette Ketonen, Olivia Niukkanen ja Matias Palmu ovat onnekkaita: he ovat saaneet kesätöitä. Ketonen ja Niukkanen aikovat ahkeroida mansikkamaalla, Palmu puolestaan tutulla maatilalla.

Mäkelä Alu, Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa ja Atria kertovat, miten kesätöihin heille päädytään.

Lue tai kuuntele juttu: "Moni saa meiltä ensikosketuksen alaan" – Yritykset kertovat, mitkä ovat nuoren kesätyöntekijän tärkeimmät taidot.

Pohdittavaa: Mitkä ovat nuoren kesätyöntekijän tärkeimmät taidot juttuun haastateltujen yritysten edustajien mukaan?

Maanantai

Seinäjokelaislähtöinen ohjelmistokehittäjä Eeva-Jonna Panula, 29, on saanut ohjelmistoalan tasa-arvoistamiseen keskittyvän Mimmit koodaa -ohjelman palkinnon. Palkinto jaettiin perjantaina ensimmäistä kertaa, ja sen luovutti Panulalle presidentti Tarja Halonen Helsingissä.

Lue tai kuuntele juttu: Mimmit koodaa -palkinnon saanut Panula toimii ohjelmistoalan tasa-arvoistumisen puolesta: "Vuosia sitten saattoi opettaja pyytää tietotekniikan ottanutta tyttöä vaihtamaan konekirjoitukseen, koska moni poika halusi tilalle".

Pohdittavaa: Mikä on Mimmit koodaa ja mikä sen tarkoitus on?

Maakuntalehti Ilkka-Pohjalaista, viittä paikallislehteä ja kahta kaupunkilehteä painava I-print Oy suunnittelee sanomalehtipainamisen ulkoistamista ja aloittaa Seinäjoen lehtitehtaalla yt-neuvottelut, joiden piirissä on 22 henkilöä.

Lue tai kuuntele juttu: Ilkka-Yhtymä pohtii lehtipainamisen ulkoistamista.

Pohdittavaa: Miksi lehtien painamiselle lähellä ei ole enää niin suurta tarvetta?

Tiistai

Salon Vilpas juhli tiistaina Salossa seurahistoriansa ensimmäistä Suomen mestaruutta kaatamalla Kauhajoen Karhu Basketin. Vilpas vei kuudennen SM-finaalin luvuin 76–68 (32–26) ja mestaruuden otteluvoitoin 4–2.

Lue tai kuuntele jutut:

Karhu Basketin iso ilta päättyi kyyneliin.

Kommentti: Karhu Basket pystyi huikeaan temppuun, vaikka vastoinkäymiset vainosivat.

Pohdittavaa: Mikä ratkaisi mestaruuden Vilppaalle?

Keskiviikko

Hallituspuolueiden johtoviisikko saavutti sovun kehysriihen keskeisistä kysymyksistä, mutta neuvotteluita yksityiskohdista jatkettiin vielä keskiviikkona. Neuvottelujen piti kestää kaksi päivää, mutta lopulta ne venyivät kahdeksaan päivään. Kehysriihtä luonnehdittiin jopa hallituskriisiksi.

Lue tai kuuntele juttu:

Hallituksen johtoviisikko sopi kiistansa talousraameista – Saarikon mielestä sopu ei ole täydellinen, mutta "harvoin elämä on", hän sanoi.

Marin kehysriihestä: Sopeutukset eivät kohdistu koulutukseen, opintososiaalisiin etuuksiin tai sote-palveluihin.

Pohdittavaa: Mitä kehysriihessä sovittiin?

Moni urheiluseura on saanut huomattavia tuloja kassaansa, kun lasten vanhemmat ovat talkoilleet kesätapahtumissa. Tapahtumien järjestäjät ovat maksaneet seuroille rahaa talkootöistä, joista saatu palkkio on mennyt seurojen juniorityöhön. Suurten kesätapahtumien peruminen koronan vuoksi jo toistamiseen aiheuttaa rahahuolia seuroille.

Lue tai kuuntele juttu: Kesätapahtumien peruminen tuo rahahuolia myös seinäjokelaisille juniorijoukkueille: "Pahalta näyttää".

Pohdittavaa: Mistä urheiluseurojen juniorijoukkueet keräävät nyt rahaa toimintaansa, kun isoja kesätapahtumia perutaan toistamiseen?

Torstai

Vaasan sairaanhoitopiiri palaa koronatilanteessa yli puolen vuoden jälkeen takaisin perustasolle. Edelliskerran alue oli epidemian perustasolla syyskuussa 2020.

Lue tai kuuntele juttu: Nyt Pohjanmaalla palataan viimeinkin perustasolle, aikuisten harrasteryhmät saavat kokoontua – vapunviettäjille koronalääkäri lähettää terveiset: "Ettei nyt ihan kaulakkain oltaisi".

Pohdittavaa: Mitä muutoksia aiempaan perustaso tarkoittaa?

Perjantai

Seinäjoen Jalkapallokerhon edustusjoukkue on mukana valtakunnallisessa Palloliiton Lue ja liiku Huuhkajat lentoon -kampanjassa. Seuran pelaajat innostavat kampanjan hengen mukaisesti eteläpohjalaisia lapsia lukemaan ja liikkumaan lukemalla heille satuja ääneen nauhoitteina.

Lue tai kuuntele juttu: SJK:n pelaajat hyvällä asialla - "Satujen lukeminen rikastuttaa lapsen kieltä ja sanavarasto karttuu".

Pohdittavaa: Miksi lukeminen jutun mukaan kannattaa?

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki