Koululinkki

Uutiskooste viikolta 2: Proviisori oikaisee harhaluuloja, poniravit ovat harvinainen harrastus, luminen talvisää jatkuu, parasta pulkkamäkeä etsitään

Vuosi on alkanut lumisessa säässä, joka jatkuu yhä. Sosiaalisen media käyttö ja käytön rajoittaminen on ollut iso puheenaihe – milloin on kyse sananvapauden rajoittamisesta? Ilkka-Pohjalainen etsii parasta pulkkamäkeä, osaatko auttaa?

Päätoimittaja Markku Mantila kirjoitti pääkirjoituksessaan Yhdysvaltain vallankaappausyrityksestä. Hän kehottaa kiinnittämään Suomessa huomiota Eduskuntatalon turvallisuuteen.

Lue tai kuuntele juttu: Kolumni: Myös Suomessa pitää huolehtia, ettei eduskunnan suureen saliin pääse kuin ne, jotka sinne on valittu.

Tehtävä: Pohdi tekstin perusteella, millaiset sosiaalisen median ilmiöt aiheuttavat ongelmia demokratian toimimiselle.

Seinäjokelainen proviisori Mika Wallin korjaa terveyteen liittyviä vääriä käsityksiä ja hälventää epäluuloja lääkkeitä ja rokotteita kohtaan työnsä lisäksi myös vapaa-ajalla. Hän on aktiivinen keskustelija sosiaalisessa mediassa, jossa koronasalaliittoteoriat ja valheellisen tiedon levittäminen ovat juuri nyt suuri ongelma.

Lue tai kuuntele juttu: Miten suklaalevy ja lautasella oleva petokala liittyvät rokotteisiin? – Seinäjokelainen proviisori taistelee netissä väärää tietoa vastaan.

Kysymyksiä: Millaista harhaanjohtavaa tietoa koronasta liikkuu? Miksi Wallin on hyvä asiantuntija kommentoimaan terveysväittämiä?

Maanantai

Maanantaiaamuna sekä Seinäjoella että Vaasassa herättiin valkoisen maiseman odottaessa ikkunan takana. Lumiaurat, traktorit ja muu kalusto puhdistivat katuja ja pyöräteitä aamuyöstä lähtien kummassakin kaupungissa.

Lue tai kuuntele juttu: Koko aurauskalusto lähti aamuyöllä liikenteeseen sekä Vaasassa että Seinäjoella – Lisää lunta on odotettavissa lähipäivinä.

Katso myös lukijoiden lähettämät kuvat: No nyt saatiin lunta oikein kunnolla, katso kuvat meiltä ja muualta!.

Kysymyksiä: Milloin aurauskynnys ylittyy? Minne aurattu lumi viedään?

Tiistai

Yhdysvalloissa ainakin kaksi eläintarhan gorillaa on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Eläintarhan johtajan mukaan gorillat voivat hyvin.

Kyseessä on ensimmäinen tapaus, jossa virus on tarttunut luonnollisesti isoihin ihmisapinoihin. Gorilloiden uskotaan saaneen tartunnan eläintarhan työntekijältä, mutta se ei ole vielä varmaa.

Gorillalauma on nyt eristyksissä. On vielä epäselvää, ovatko muut gorillalauman jäsenet saaneet tartunnan.

Lue tai kuuntele juttu: Ainakin kaksi San Diegon eläintarhan gorillaa on saanut koronatartunnan – gorilloilla ollut ainakin yskää.

Kysymys: Mihin eläinlajeihin korona on gorillojen lisäksi tarttunut?

Twitter on jäädyttänyt yli 70 000 QAnon-salaliittoverkostoon kytköksissä ollutta käyttäjätiliä. Tilien jäädyttäminen aloitettiin perjantaina, jolloin Twitter sulki myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Twitter-tilin.

Lue tai kuuntele jutut:

Twitter lakkautti yli 70 000 QAnon-salaliittoteoriaa mainostanutta tiliä, palvelussa on jaettu myös viestejä uudesta, aseellisesta hyökkäyksestä kongressiin.

Pääkirjoitus: Twitter on maailmanpoliisina täysin väärässä roolissa.

Tehtävä: Pohdi, mitä hyviä ja huonoja puolia on some-tilien lakkauttamisessa. Milloin some-tilin lakkauttaminen voi olla paikallaan? Milloin some-esto uhkaa sananvapautta?

Keskiviikko

Keskiviikkona painetun lehden kannessa komeili tyttö poninsa kanssa. Tuo tyttö on Eerika Koskenvalta, joka harrastaa Suomessa harvinaista urheilulajia, poniravia.

Neljän vuoden ajourallaan hän on ajanut 95 lähtöä, joissa voittoja on kertynyt yhteensä 14. Koskenvalta kertoo, että mitä enemmän ponin kanssa viettää aikaa, sitä paremmin sujuvat myös kilpailut.

Lue tai kuuntele juttu: Poniravit joutuivat tauolle koronan takia, mutta palkittua ohjastajaa, Eerika Koskenvaltaa se ei lannista – poniraviurheilu on tasaisen suosittua, mutta uusillekin harrastajille olisi radalla tilaa.

Kysymys: Mitkä ovat Koskenvallan mukaan tärkeimmät osa-alueet poniravien harrastamisessa?

Painetussa lehdessä julkaistiin myös STT:n juttu suomalaisten esi-isistä. Itämerensuomalaisten varhaishistoriaan perehtyneen arkeologian professori Valter Langin kirja Homo Fennicus julkaistiin suomeksi syksyllä. Kirjaan on koottu kattavasti eri tieteenalojen tutkimustietoa tarkastellen itämerensuomalaisten kansojen ja kielten historiaa.

Lue tai kuuntele juttu: Suomalaisten esi-isät olivat maahanmuuttajia seilatessaan Suomenlahden yli – perillä odottivat muinaisgermaaniset asukkaat.

Kysymyksiä: Mistä suomalaiset ovat peräisin? Milloin Suomenlahden ympäristö asutettiin? Mitkä kielet ovat kehittyneet myöhäiskantasuomesta? Tarkoittaako sukukielten puhuminen että myös geeniperimä olisi kansoilla yhteinen?

Torstai

Vaasalaisen Hietalahden koulun 1 A -luokka pääsi hiihtämään ensimmäistä kertaa tänä talvena. Hiihtäminen ei ole enää mikään itsestäänselvyys, kun talvet ovat entistä leudompia.

Lue tai kuuntele juttu: Punaisia poskia, ilon kiljahduksia ja muutama pyllähdys – Vaasalaisen Hietalahden koulun ykkösluokka nautti hiihtämisestä raikkaassa talvisäässä.

Tehtävä: Selvitä jutun sitaateista, miten hiihtäminen sujui 1 A -luokan oppilailta.

Ilkka-Pohjalainen teki jutun toisen paikallismedian eli Seinäjokisen toiminnasta. Juttuun haastateltu viestinnän ja median asiantuntija Pasi Kivioja pitää Seinäjoen kaupunginvaltuutetun Piia Kattelus-Kilpeläisen omistaman Seinäjokinen-lehden ongelmana sitä, että se hämärtää journalismin ja mainostamisen rajaa.

Kattelus-Kilpeläinen esimerkiksi sai omistamassaan lehdessä parhaan arvosanan jutussa, jossa arvioitiin kaupunginvaltuuston jäsenten onnistumista kuluneella kaudella. Seinäjokinen-lehti ei ole Julkisen sanan neuvoston jäsen, vaikka Kattelus-Kilpeläinen jutussa sanookin lehden noudattavan Journalistin ohjeita.

Lue tai kuuntele juttu: "Tätä et varmaan kirjoita", uskoo Kattelus-Kilpeläinen – asiantuntija sanoo Seinäjokisen hämärtävän journalismin ja mainostamisen rajaa.

Tehtävä: Mikä tekee journalistisesta mediasta uskottavan?

Viiskunta julkaisi jutun robottien ohjelmoimisesta. Kuortanelaiset yläkoululaiset pääsivät kokeilemaan ohjelmointia Järviseudun ammatti-instituutin konttiin rakennetussa Robocontissa, joka on nyt parkissa ensimmäisessä kohteessaan Kuortaneen yhteiskoululla.

Ensi viikolla kontti viedään Ähtäriin. Kontin kokeilu on mahdollista ilmaiseksi kaikille Etelä-Pohjanmaan ysiluokkalaisille.

Lue tai kuuntele juttu: Oppilaat ohjelmoivat robotteja kontissa – Jamin Robocont tuo kouluille robotiikan oppimisympäristön.

Kysymys: Miksi Robocont on rakennettu?

Perjantai

Ilkka-Pohjalainen etsii nyt parasta pohjalaista pulkkamäkeä, jotta siitä voisi tehdä jutun. Tässä jutussa voit ehdottaa mielestäsi parasta mäkeä.

Lue tai kuuntele juttu: Missä on Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan paras pulkkamäki?.

Tehtävä: Kerro Ilkka-Pohjalaiselle, missä paras pulkkamäki sijaitsee ja miksi se on niin hyvä.

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki