Koululinkki

Uutiskooste viikolta 5: Variskan yläkoulua laajennetaan yhtenäiskouluksi, Joupiskan juureen rakennetaan skeittipuisto, Lapualla on Suomen toiseksi vanhin nuorisovaltuusto

Helmikuun ensimmäisellä viikolla vietettiin Uutisten viikkoa eli koulujen ja uutismedioiden yhteistä valtakunnallista teemaviikkoa. Koululaisille suunnattua uutistarjontaa oli monissa lehdissä poikkeuksellisen paljon. Myös Ilkka-Pohjalainen ja Koululaisten uutiset olivat mukana Uutisten viikossa.

 

Maanantai

Uutisten viikko alkoi maanantaina. Ilkka-Pohjalaisen jutussa kerrotaan, miten koululaiset voivat osallistua uutisen viikon viettämiseen. Tekstejä ja kuvia voi lähettää Koululaisten uutisiin julkaistavaksi muulloinkin.

Lue tai kuuntele juttu: Uutisten viikko alkaa tänään! Katso täältä, miten voit olla mukana mediakasvatuksen supertapahtumassa.

Tehtävä: Ideoi juttuaihe, piirrä koronasta tai kirjoita mielipideteksti ja lähetä se koululinkille sähköpostilla (koululinkki(a)koululinkki.fi) julkaistavasti Koululaisten uutisiin.

 

Tiistai

Variskan yhtenäiskoulun rakentaminen alkoi tällä viikolla. Variskan yläkouluun rakennetaan uusi siipi, johon tulee kaksikerroksinen alakoulu, ja yläkoulua remontoidaan.

Uuteen alakouluun siirtyvät Vanhan Vaasan koulun oppilaat, joiden koulurakennus on jo purettu pahojen sisäilmaongelmien vuoksi.

Lue tai kuuntele juttu: Katso videolta, miltä näyttää uusi Variskan yhtenäiskoulu, jonka rakentaminen on juuri alkamassa – Tulevaisuuden variskalaisten haaveissa nousee yksi toive ylitse muiden.

Kysymyksiä: Milloin uusi koulurakennus on valmis? Mitä koululaiset toivovat uuteen kouluun? Millainen olisi sinun unelmakoulusi?

 

Ilkka-Pohjalaisessa ja Koululaisten uutisissa julkaistiin juttu, jossa politiikkaan erikoistunut uutistoimittaja Marja Tyynismaa kertoo, miten toimittaja hankkii tietoa. Etenkin poliitikkoja haastatellessa on syytä olla tarkkana.

Lue tai kuuntele juttu: Toimittajan työ on tiedon hankintaa, tarkistamista sekä julkaisemista ja joskus sattuu myös virheitä – Näin toimittaja hankkii tietoa ja varmistaa sen paikkansapitävyyden.

Tehtävä: Tutustu disinformaation tekstilajeihin ja pelaa disinformaatiobingoa esimerkiksi koko loppukevään kestävänä seurantatehtävänä. Mihin lajeihin törmäät useimmin? Mitkä muodostavat bingon?

 

Keskiviikko

Vuoden 2021 pohjalainen luokanopettaja on kauhavalainen Saara Kokko. Opettamisessa Kokkoa viehättää työn luovuus ja monipuolisuus. Hän kertoo myös rakastavansa erilaisia projekteja eli monialaisia oppimiskokemuksia.

Lue tai kuuntele juttu: Puhelu kesken etätentin toi yllätysuutisen – Elämyksellisyys ja kokemuksellisuus ovat sydämen asioita vuoden pohjalaiselle luokanopettajalle Saara Kokolle.

Tehtävä: Pohdi, millainen on mielestäsi hyvä opettaja. Olisiko sinusta opettajaksi?

 

Suomeen on perustettu strategisen viestinnän tiimi, jolla on kaksi tehtävää: henkisen kriisin kestävyyden vahvistaminen sekä väärän tiedon ja valeuutisten leviämisen estäminen Suomessa. Esimerkiksi rokotevastaista toimintaa vastaan taistellaan oikealla tiedolla.

Lue tai kuuntele juttu: Suomeen perustettiin uusi koronakriisissä jaksamista vahvistava ja valeuutisoinnin seuraamiseen keskittyvä viestintätiimi.

Tehtävä: Pohdi, miksi disinformaatio on niin vakava ongelma. Tutustu koululinkin ja Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskuksen oppimateriaaliin sananvapaudesta. Mitä EU tekee disinformaation torjumiseksi?

 

Torstai

Hietalahden koulussa on toimittajakerho. Kerhoon kuuluivat tekevät esimerkiksi gallupeja. Toimittajakerholaisten juttuja julkaistaan paikallisissa lehdissä. Tulossa on myös radio-ohjelma.

Lue tai kuuntele jutut:

Hietalahden koulun toimittajakerhossa opitaan tekemällä mediasta – Jutuissa käsitellään esimerkiksi kouluruokaa, lemmikkejä ja hiihtolomaa.

Hietalahden koulun 6A selvitti, miten luokka käyttää mediaa: Medialaitteiden ääressä viihdytään päivittäin 2–4 tuntia – Katso, minkä parissa aikaa vietetään.

Tehtävä: Mistä sinä haluaisit lukea tai kuunnella jutun? Lähetä juttuvinkki Ilkka-Pohjalaiseen!

 

Seinäjoelle pitkään kaivattua skeittipuistoa aletaan rakentaa keväällä Joupiskan rinnekeskuksen huoltorakennuksen viereen. Valmista pitäisi olla elokuussa.

Lue tai kuuntele juttu: Pitkään kaivattu skeittipuisto pian totta: Koulun alkuun mennessä Joupiskalla rävähtää.

Kysymys: Missä pohjalaismaakunnissa on skeittipuistoja?

 

Perjantai

Lapualla toimii Suomen toiseksi vanhin nuorisovaltuusto. Se aloitti toimintansa vuonna 1995. Nuorisovaltuusto pyrkii viemään nuorille tärkeitä asioita eteenpäin.

Ilkka-Pohjainen kysyi Lapuan nuorisovaltuuston nykyiseltä puheenjohtajalta Nante Bäcklundilta,18, valtuuston kuulumisia.

Lue tai kuuntele juttu: Lapuan nuorisovaltuusto haluaa edistää nuorten hyvinvointia – "Kiusaamiseen pitää tarttua isolla kädellä".

Tehtävä: Selvitä, mitä nuorisovaltuuston tehtäviin kuuluu. Mitä paikkakuntasi nuorisovaltuusto on saanut aikaiseksi?

Mediakasvatusprojektin vetäjän yhteystiedot

Hanna Hietikko

puh. 050 416 4358
e-mail: hanna.hietikko@i-mediat.fi

Seinäjoen toimitus
Koulukatu 10,
60100 SEINÄJOKI

Vaasan toimitus
Hietasaarenkatu 19,
65100 VAASA

Uusimmat uutiset
Uusimmat kaikki