Koululinkki

Uutiskooste viikolta 16: Politiikassa puoliväliriihi, paikallisuutisissa Vaasaan tuleva akkutehdas, kulttuurissa lasten- ja nuortenkirjallisuutta

Ihmiset ja kulttuuri -osastolla julkaistiin lastenkirja-arvioita.

Lue tai kuuntele jutut:

Arvio: Suosittu kauhukirjailija löysi sisältään myös lastenkirjailijan – tarina riivatusta lukukoirasta on hyvä aluevaltaus Marko Hautalalta.

Arvio: Katri Tapola kirjoitti klassisen saturomaanin – tarina hyvän ja pahan välisestä kamppailusta pysäyttää aikuislukijankin.

Arvio: Sari Peltoniemen hieno lastenromaani tulvii aikuisten uutiskuvastoa ja viestii, että maailma on epäoikeudenmukainen.

Pohdittavaa: Minkä kirjan lukisit arvioiden perusteella? Miksi?

 

Viikonlopun upeassa ulkoilusäässä tehdyssä reportaasissa toimittaja Hannu Purola jututti seinäjokelaisia lapsia.

Lue tai kuuntele juttu: Hyviä uutisia: Pyry Hänninen oppi jarruttamaan pyörällä, Elsi Peltonen näki oravia.

 

Maanantai

 

Viime viikolla huippuunsa kehittynyt jännitys huipentui maanantaiaamuna, kun selvisi, että Vaasa saa akkutehtaan. Vaasaan tulee brittiläisen pörssiyhtiön Johnson Mattheyn katodimateriaalitehdas.

– Tämä on iso asia Vaasalle ja iso asia koko Suomelle. Nyt on muodostumassa kokonainen akkuarvoketju Suomeen. Tämä on uusi lehti Suomen teollisuushistoriassa, sanoi Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry mediatilaisuuden aluksi.

Lue tai kuuntele jutut:

GigaVaasan päivittyvä seuranta: Suomen Malmijalostus Oy:n tehtaan toiminnan on määrä alkaa vuonna 2024.

Häyryn lahjapaketti avautui: Vaasaan tulee brittiläisyrityksen katodimateriaalitehdas.

Elinkeinoministeri Lintilä: Poikkeuksellisen merkittävällä hankkeella on suuri, suoraan työllistävä vaikutus.

Pohdittavaa: Miksi akkutehdas on merkittävä asia Vaasalle, Pohjanmaan maakunnalle ja Suomelle?

 

Tiistai

 

Alajärven, Vimpelin, Kauhavan, Härmän, Lappajärven ja Evijärven lukio järjestivät perinteisen teemaviikon. Kuuden lukion yhteinen korkeakouluteemaviikko antoi nuorille rautaisannoksen tietoa jatko-opintojen monista mahdollisuuksista. Viikon aikana tarjontaansa esittelivät etänä muun muassa Vaasan, Tampereen ja Helsingin yliopistot sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Lue tai kuuntele juttu: Kuuden lukion yhteinen teemaviikko huipentui työpajoihin: Tarjolla tekoälyn ohjelmointia, poliisikoulun ketteryystesti ja virtuaalivierailu lääketehtaalle.

Pohdittavaa: Millä perusteella nuoret jutun mukaan valitsevat alansa? Millaiset asiat siihen vaikuttavat?

 

Kalevi-ehdokkaat on valittu. Kalevi-palkinnot 2021 jaetaan elokuville, jotka ovat saaneet ensi-iltansa vuosina 2018–2020. Palkintoa jakaa Eteläpohjalaisen elokuvan edistämisyhdistys ry.

Järjestäjät luonnehtivat elokuvien tasoa tällä kertaa äärimmäisen korkeaksi. Mikko Jokipiin Kasino on kerännyt elokuvateattereissa lähes 12 000 katsojaa. Jussi Sandhun 27 ensimmäistä vuotta voitti Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla parhaan lyhytelokuvan palkinnon. Samuli Kuusiston The Days of March voitti Münchenin New Wave -festivaalilla parhaan esikoisohjauksen palkinnon ja New York International Film Awards -festivaalilla parhaan Indie-lyhytelokuvan palkinnon.

Lue tai kuuntele juttu: Kalevi-ehdokkaat on valittu – nämä eteläpohjalaiset elokuvat ovat ehdolla palkinnonsaajiksi.

Pohdittavaa: Oletko nähnyt jonkun jutussa mainituista elokuvista? Mitä pidit siitä?

 

Keskiviikko

 

Vaasan Lyseon lukion ykkösluokkalaisten puolisen vuotta sitten perustaman NY-yritys Sweetboxin taival on edennyt makeissa merkeissä. Sweetbox voitti "Paras liikeidea" -kilpailukategorian Pohjanmaan alueellisessa semifinaalissa ja pääsi edustamaan Vaasan lyseon lukiota valtakunnallisessa Uskalla Yrittää -finaalitapahtumassa keskiviikkona ja torstaina.

Lue tai kuuntele juttu: Makeisia, joihin Jaajokin ihastui – Vaasan lyseon lukion ykkösluokkalaisten makeisyritys valtakunnallisen kisan finaalissa.

Pohdittavaa: Mikä on NY-yritys?

 

Valtioneuvosto aloitti keskiviikkona neuvottelut valtion raha-asioista. Ainakin torstaihin asti kestävissä neuvotteluissa hallitus päättää valtion talouden suuntaviivoista tuleville vuosille. Hallituskauden puoliväliin osuvasta puoliväliriihestä odotetaan vaikuttavia toimia, joilla muun muassa työllisyys paranisi ja julkinen talous lähtisi tasapainottumaan.

Keskiviikkona hallitus linjasi noin 230 miljoonan euron tukipaketista kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle, valtioneuvoston kanslia kertoo. Paketti sisältyy toiseen lisäbudjettiin, joka annetaan eduskunnan käsiteltäväksi ensi viikolla.

Lue tai kuuntele jutut:

Hallitus aloittaa tänään kehysriihensä – pöydällä työllisyys, talous ja turve.

Hallitukselta 230 miljoonan tukipaketti kulttuurille ja liikunnalle – kesäkuusta alkaen tapahtumille korvaustakuu.

Pohdittavaa: Mitkä aiheet ovat erityisen vaikeita hallitukselle? Mitä tapahtumien korvaustakuu tarkoittaa?

 

Torstai

 

Intiassa on rekisteröity liki 315 000 uutta koronatartuntaa päivän aikana, kertovat terveysviranomaiset. Se on suurin määrä tartuntoja, joka on rekisteröity päivässä koko pandemian aikana.

Lue tai kuuntele juttu: Intian koronakriisi pahenee, tartunnoissa synkkä maailmanennätys – Delhin sairaaloiden happi on loppumassa.

Pohdittavaa: Mitkä ovat Suomen vastaavat koronaluvut? Miksi Suomessa tilanne ei ole yhtä vakava kuin Intiassa?

 

Perjantai

 

Peräseinäjoen Haapaluomalla asuva Matti Iloniemi tunnetaan Youtubessa nimimerkillä Mazza. Hänen ensimmäisestä videostaan on jo yli kahdeksan vuotta. Nyt Iloniemi lukeutuu omassa lajityypissään Suomen suosituimpiin tekijöihin.

Lue tai kuuntele juttu: 18-vuotiaan Matti Iloniemen videot ovat täynnä "räpellystä ja perseilyä", ja juuri siksi katsojat rakastavat niitä – Yllättävä puhelu poliisilta pysäytti suositun tubettajan.

Pohdittavaa: Miten Iloniemestä tuli tubettaja? Mitä aiheita hän videoillaan käsittelee? Miten otsikossa mainittu poliisin soitto vaikutti Iloniemeen?

Uusimmat kaikki